vineri, 5 mai 2017

CE ESTE MANA ?


In limba siriaca, potrivit sf. Chiril al Alexandriei, MANA se traduce prin "ce este asta".

Poporul lui Israel, aflat in pustiul Sinaiului, flamand si nemultumit, a cartit impotriva Domnului, cerand mancare.
Si Dumnezeu a plouat din cer un fel de boabe, asemenea celor de ghiata ale grindinei care, ajunse pe pamant, deveneau un fel de seminte, ca si cele de coriandru.

Uimiti, izraelitii s-au intrebat: "ce este asta" (mana). Si au vazut ca se puteau hrani cu boabele acelea! Poporul le strangea si le manca ca atare sau le facea faina din care preparau turte.

Dar Domnul a pus aici si o anume ascultare, caci fiecare, indiferent de varsta sau putere, trebuia sa adune in fiecare zi, dupa ce se strangea roua, cate un omer (3,8 l) de MANA! 

Nici mai mult nici mai putin!

Cel care se lacomea putea sa constate ca, mana care depasea omerul... se strica a doua zi si facea viermi!
In a sasea zi a saptamanii, fiecare om trebuia sa stranga o cantitate dubla, necesara zilei de odihna randuite de Dumnezeu, caci in acea zi, nu cadea mana din cer! Si omerul pastrat pentru ziua a saptea... nu se strica!
Asa a hranit Dumnezeu poporul lui Israel timp de 40 de ani, cat a umblat in pustiu!


Asadar mana a fost o substanta creată de Dumnezeu şi trimisă poporului lui Israel, ca sa se hraneasca cu ea - in pustiu negasind alta sursa de hrana - dar şi ca sa ii invete ascultarea (leş. 16, 9; 20, 25-30) si ca sa inteleaga, smerendu-se, (Deut. 8, 3, 16), ca nu numai cu pâine trăieşte omul ci şi cu tot cuvântul ce iese din gura Domnului (Deut. 8, 3)


Asta s-a intamplat in vremurile Vehiului Testament.

Oamenii au inceput insa sa se strice si Domnul, spre a salva poporul Sau, a trimis pe pamant o alta mana: pe Fiul Sau, Domnul nostru Iisus Hristos, pâinea vieţii, pe care a dat-o spre hrana spirituala, prin Sfanta Euharistie! 
Aceasta este minunea prefacerii painii si vinului (materia Jertfei) in Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, hrana pamanteasca. 

Cei care nu L-au primit pe Hristos au pierdut legatura vie cu Dumnezeu! Dar nu numai ei ci si cei care nu primesc jertfa Lui de Sange, Sfanta Impartasanie!
Impartasindu-ne cu Hristos, El, Cuvantul fara de Inceput al lui Dumnezeu, se salasluieste in noi, hranind nu doar trupurile cat mai ales sufletele noastre!


Eu sunt pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu. Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm? Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Ioan 6, 48-54Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu