miercuri, 10 mai 2017

"Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă."

Nu-i usor sa judeci drept! Si, pentru acest motiv, mai bine am renunta!

Suntem atat de prinsi in cursa aparentelor incat uneori nici nu ne trece prin cap ca judecata noastra este... stramba!

Lumii nu-i lipsesc motivele pentru a emite judecati nedreapte. De la aspectul fizic, sansa, averea, inteligenta, familia, presupuse secrete, originea... orice poate genera judecata lumii!

Mantuitorul a venit sa ne spuna pana si asta:  sa nu ne judecam unii pe altii nici dupa aparente, nici dupa propriile noaste repere! De ce? 

Pentru ca judecata stramba asupra celor din jur se intoarce impotriva noastra! Pare un cliseu dar... este verificat!

Imi vin in minte atatea exemple si cred ca fiecare stie macar un caz!

Evident, acum, ca veni vorba, suntem tentati sa ne amintim de judecatile "nedrepte" al caror subiect am fost noi!

Important este insa sa ne amintim cand am judecat noi stramb pe altii! Atunci vom constata ca... lucrul pe care l-am judecat in mod eronat la semenii nostri  am sfarsit prin... a-l trai noi insine!

Si acesta este rostul invataturilor Mantuitorului: sa ne fereasca de raul pe care suntem in stare sa ni-l facem singuri!


Iar la jumătatea praznicului Iisus S-a suit în templu şi învăţa. Şi iudeii se mirau zicând: Cum ştie Acesta carte fără să fi învăţat? Deci le-a răspuns Iisus şi a zis: 

"Învăţătura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis. De vrea cineva să facă voia Lui, va cunoaşte despre învăţătura aceasta dacă este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine Însumi. Cel care vorbeşte de la sine îşi caută slava sa; iar cel care caută slava celui ce l-a trimis pe el, acela este adevărat şi nedreptate nu este în el. Oare nu Moise v-a dat Legea? Şi nimeni dintre voi nu ţine Legea. De ce căutaţi să Mă ucideţi?" 
Şi mulţimea a răspuns: Ai demon. Cine caută să te ucidă? Iisus a răspuns şi le-a zis: 
"Un lucru am făcut şi toţi vă miraţi. De aceea Moise v-a dat tăierea împrejur, nu că este de la Moise, ci de la părinţi, şi sâmbăta tăiaţi împrejur pe om. Dacă omul primeşte tăierea împrejur sâmbăta, ca să nu se strice Legea lui Moise, vă mâniaţi pe Mine că am făcut sâmbăta un om întreg sănătos? Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă." 
Deci ziceau unii dintre ierusalimiteni: "Nu este, oare, Acesta pe care-L căutau să-L ucidă? Şi iată că vorbeşte pe faţă şi ei nu-I zic nimic. Nu cumva căpeteniile au cunoscut cu adevărat că Acesta e Hristos? Dar pe Acesta Îl ştim de unde este. Însă Hristosul, când va veni, nimeni nu ştie de unde este." Deci a strigat Iisus în templu, învăţând şi zicând: 
"Şi pe Mine Mă ştiţi şi ştiţi de unde sunt; şi Eu n-am venit de la Mine, dar adevărat este Cel ce M-a trimis pe Mine şi pe Care voi nu-L ştiţi. Eu Îl ştiu pe El, căci de la El sunt şi El M-a trimis pe Mine." 
Deci căutau să-L prindă, dar nimeni n-a pus mâna pe El, pentru că nu venise încă ceasul Lui. Ioan 7, 14-30

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu