joi, 4 mai 2017



Sinaxarul zilei de azi o cinsteste pe Sfanta MONICA, mama Sfantului AUGUSTIN!


Stiu ca exista o rezerva la noi fata de sfintii revendicati de catolici, insa Sfantul Augustin nu este unul de neluat in seama de ortodocsi! De aceea exista si in calendarele noastre si este studiat in facultatile noastre de teologie!

Sfanta Monica este considerata protectoarea casniciilor, a sotiilor nefericite si a mamelor.

Dumnezeu s-a indurat de rugaciunea ei si I-a rasplatit credinta si increderea in puterea Sa, rabdarea si tenacitatea cu care s-a rugat cu lacrimi pentru fiul ei, facand din el un sfant !

MONICA a fost o femeie virtuoasa si inteleapta care se convertise la crestinism. Barbatul ei, care era un om aspru si agresiv, ramasese pagan.
Prin felul ei de a fi, a reusit sa-l faca pe sotul ei sa o respecte, sa o protejeze si chiar sa ii lase libertatea de credinta.
Se spunea despre ea ca detinea secretul pacii familiale, vorbind cand trebuie si evitandu-si sotul cand acesta era furios.

Monica a avut trei baieti, dar dintre toti, Augustin, o preocupa cel mai mult.

Dotat cu o inteligenta de exceptie, Augustin a inceput sa fregventeze de timpuriu cercuri filozofice de toate felurile, devenind cu fiecare zi mai erudit, insa purtand o neliniste cautatoare care il mana in toate partile.
Umbla si prin lupanare, lasandu-se in voia placerilor vietii pagane, traind in concubinaj cu o sclava a sa inca de la 16 ani, sclava cu care a si avut chiar un copil... 

El cauta ceva dar nu gasea nimic spre linistea spiritului sau!

Momentul in care Augustin a intrat in randul celor care sustineau ideile lui Mani - propovaduitorul maniheismului *- a insemnat pentru mama lui o mare nefericire.

Monica s-a pus la rugaciune si cu lacrimi fierbinti s-a rugat lui Dumnezeu sa primeasca indrumare spre a-si putea salva fiul. 
Si ce nu a facut, sarmana! A incercat imposibilul ca să-si întoarcă fiul de pe drumul pe care o apucase.
A ajuns pana la Milano unde, la vremea aceea, episcop era cel ce avea sa fie cunoscut si cinstit ca Sfantul Ambrozie. 
Lui i-a cerut Monica ajutorul.

Se spune ca ea ar fi avut un vis in care o voce ii spunea că trebuie să fie blândă şi să aibă răbdare cu fiul ei. 

Si asa a facut, insa Augustin era surd la cele spuse de ea si era tot mai ratacit, pierdut, traind la intamplare si fregventand intruniri filozofice eretice!

Episcopul Ambrozie, ascultand-o, a liniştit-o spunându-i:
"Du-te pe drumul tău căci nu se poate ca fiul unor astfel de lacrimi să rămână pierdut!"
Monica a fost foarte dezamăgită, caci ea spera sa primeasca un sfat concret de la episcop, dar nu a renunţat să spere in ajutorul si mila lui Dumnezeu. Si a continuat sa se roage si sa planga!

Monica s-a dus apoi la Roma cu Augustin si chiar l-a convins sa mearga impreuna la Milano, sa asculte si el predicile episcopului Ambrozie. Si Augustin a acceptat si chiar a ramas foarte impresionat de predica acestuia. Dar... atat.

Sfantul Ambrozie avea sa devina un mentor pentru Augustin! Episcopul a ajuns cu vremea sa aibe pentru Monica o mare pretuire si nu o data l-a fericit pe Augustin pentru că avea aşa o mamă virtuoasă.


Până ce L-a cunoscut pe Hristos "Fericitul" Augus­tin a fost
frământat și  ne­mulțumit!
Se infruptase cu nesat, nu numai din plăcerile pământești, traind anapoda, dar și din lucrurile care ii procurau satisfacție spirituale - căci el poseda o minte genială si in cautarile lui s‑a hranit cu tot ceea ce‑i putea oferi cultura si filozofia pagana a timpului sau.
Dar nimic din toate acestea nu l‑a satisfacut pe deplin, lasand in el intacta nevoiea sfasietoare de ceva ce nu gasea. 


După cum mărturi­sește în celebrele sale Confesiuni, nouă ani s-a tot frământat.
Intr-o buna zi, pe cand se plimba intr-o gradina si cugeta, a auzit un glas de copil care ii dadea parca lui un îndemn, zicandu-i: „Ia și citește!” Strigatul acela
 l‑a socotit venit din ceruri!
Si a deschis Noul Testament, și a citit aceste cuvinte:
Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospețe și în beții, nu în desfrânări și în fapte de rușine, nu în ceartă și în pizmă; ci îmbră­cați‑vă în Domnul Iisus Hristos și grija de trup să nu o faceți spre pofte” (Rom 13, 13‑14).
Si, luand aminte la aceste cuvinte... a devenit creștin, sfarsind prin a deveni un Sfant!


"Convertirea i-a dat un sens real vieții sale. Si inca ce sens!
În cele opt cărți scrise de el intitulate "Confesiuni", Augustin avea sa isi marturiseasca toate framantarule din perioada in care nu L‑a cunoscut pe Hristos. Si aproape in fiecare rand al cartilor sale ii mulțumește lui Dumnezeu pentru bogatia pe care a primit-o prin increstinarea sa.

Intr-o formulare extrem de aleasa si deosebit de inspirata, Sfantul Augustin arata ca singurele lucruri care pot satisface sufletul omenesc sunt Dumnezeu și unirea cu El:

Ne‑ai făcut pentru Tine (Doamne) și neliniștit este sufletul nostru până ce se va odihni în Tine”." Sursa: internet

Sfantul Augustin s-a framantat 9 ani ca sa ajunga sa inteleaga ce cauta, dar mama lui s-a rugat cu lacrimi 18 ani!

Dragostea ei de mama, desavarsita prin credinta in Dumnezeu, au facut din fiul ei un sfant dar si din ea o sfanta!

Iata ce i-a spus Sfantul Augustin mamei sale cand ea s-a aratat contrariata ca el o citeaza in scrierile sale:
Cuvântul grec “filosofia” înseamnă iubirea înţelepciunii. 

Eu aş fi putut să te neglijez cu indiferenţă în scrierile mele, dacă tu nu ai fi iubit înţelepciunea. Dar tu o iubeşti mai mult decât mă iubeşti pe mine, şi eu ştiu cât mă iubeşti! Tu ai făcut în ea atâtea progrese, încât nu ai tremurat niciodată înaintea morţii, care, după cum o afirmă cu toţii, reprezintă culmea cea mai înaltă a filozofiei. Oare nu ar trebui să devin în mod spontan un discipol al tău?”

Sfanta Monica a murit la numai 56 de ani, dar multumita ca dorinta i s-a implinit si fiul sau a luat calea cea buna, a lui Iisus.

Sfantul Augustin este rezultatul puterii credintei si a rugaciunii ei de mama, o mama care, rugandu-se, l-a facut din pacatos un sfant!

Faptul ca Sf Augustin este socotit "doctor al bisericii" catolice si ca provine din spatiul catolic, a facut ca el sa fie mai putin cunoscut de ortodocsi - desi teologii il citeaza adesea!


Trebuie insa precizat ca Augustin si mama sa au trait in vremea cand biserica lui Hristos nu traise schisma, asa ca ei raman si pentru noi sfinti ca toti sfintii.

Sfantul Augustin este pentru biserica o mare personalitate, fiind un prolific teolog ale carui lucrari raman nepretuite, iar mama sa, Monica, o Sfanta a Mamelor si a sotiilor !

*
Maniheismul a reprezentat una dintre cele mai importante religii practicate în antichitate, în Orientul Mijlociu, în special pe teritoriul Imperiului Persan.
Este o teză dualistă, propagată de Mani (Manes) (216-277 d.Hr.), filozof persan, care, pretinzând a fi în posesia unor revelații secrete, se considera a fi ultimul trimis, întruchiparea fizică a „Paracletului”. Dupa moartea sa curentul s-a propagat rapid in Imperiul Roman, Sf. Augustin fiind unul din adepti.)

Maniheismul susține dualismul radical ontologic între cele două principii eterne, Binele și Răul, care se opun, în cursul istoriei, într-o confruntare fără sfârșit.

In viziunea maniheistă, omul este privit ca un nesfârșit câmp de luptă al acestor două principii. Astfel, partea binelui este reprezentată de suflet, format din lumină, și partea negativă este trupul, compus din pământ negru. Sufletul definește persoana, neputând fi corupt. - sursa wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu