joi, 8 decembrie 2016

AZI LA MINE ... MAINE LA TINE

... asa suna o vorba de pe la noi!Nu o data am auzit comentarii legate de intamplari tragice din viata semenilor!

Mie, personal, mi s-a intamplat sa am o conversatie cu cineva care nu s-a putut abtine sa nu se intrebe cu voce tare:
- Oare de ce v-ati imbolnavit de cancer, ca sunteti credincioasa si evlavioasa si veniti la biserica, va rugati...

Suntem tentati adesea sa le cautam celor napastuiti pacate ascunse ca sa justificam intamplarile astea, de care ne temem, incercand sa intelegem "de ce"! 


Numai ca ceea ce se petrece cu cei din jur nu este neaparat ceea ce credem noi la prima vedere!
Boala cuiva, suferinta, nenorocirile semenilor, intamplarile zguduitoare din viata lor sunt pentru noi tot atatea mesaje divine, chemari la pocainta, la luare aminte, la schimbare!

De aceea oamenii nu ar trebui sa se ascunda cand sufera ci sa isi impartaseasca  durerile cu cei din jur. 
Prin ceea ce trece fiecare in parte Dumnezeu urla la noi ca sa auzim, ne transmite tuturor mesajul Sau - caci El spera continuu ca noi sa ne trezim, sa intelegem, sa ne inteleptim si prin experientele altora. 
Nu e necesar si nici nu se cuvine sa despicam fire in patru, sa judecam sau sa le analizam altora pacatele ci sa privim in noi si sa ne venim in fire!
Cei care trec prin incercari nu sunt nici mai pacatosi nici mai rai decat suntem noi insine! 

Domnul ne acorda pe drumul vietii infinite sanse de indreptare!

Asadar invatatura evangheliei de azi este sa luam aminte si la fiecare suferinta a aproapelui si sa ne gandim ca prin ea am primit noi insine o atentionare! 
Si, daca reusim sa implinim porunca iubirii aproapelui, sa si co-patimim cu cei incercati!

Şi erau de faţă în acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor. Şi El, răspunzând, le-a zis: Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta? Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Şi le-a spus pilda aceasta: Cineva avea un smochin, sădit în via sa şi a venit să caute rod în el, dar n-a găsit. Şi a zis către vier: Iată trei ani sunt de când vin şi caut rod în smochinul acesta şi nu găsesc. Taie-l; de ce să ocupe locul în zadar? Iar el, răspunzând, a zis: Doamne, lasă-l şi anul acesta, până ce îl voi săpa împrejur şi voi pune gunoi. Poate va face rod în viitor; iar de nu, îl vei tăia. Luca 13, 1-9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu