joi, 29 august 2019

SFANTUL IOAN - SI OM SI INGER

Am auzit candva o gluma, care se voia o pilda cu privire la motivele pentru care crestinismul il slaveste pe Sf. Ioan Botezatorul de 4 ori pe an!
Gluma incerca sa zugraveasca, in cuvinte laice, putine si usor de retinut, figura Inainte-Mergatorului  - un inger pamantesc si om ceresc in acelas timp! 

Astazi este una din acele zile de slava a Botezatorului!

Însuși Domnul nostru Iisus Hristos l-a numit cel mai mare om născut din femeie și cel mai mare dintre proroci.

Sfântul Nicolae Velimirovici  explica "de ce îl numesc pe Ioan înger, când el nu era înger, ci om?" 
"Mai întâi pentru că Ioan a fost, în viața sa, ca un înger ceresc, dintre toți oamenii, apropiindu-se cel mai mult de viața îngerilor. 
În al doilea rând, pentru că trebuia să fie limpede învățătura,  că scopul preoției pământești a lui Hristos era de a face îngeri din oameni – din oameni muritori și păcătoși, din oameni după firea lor înrobită, de a face ființe libere în mod firesc, fără de moarte și fără de păcat, întocmai ca sfinții îngeri din cer”.

„În vremea aceea a auzit regele Irod vestea despre Iisus, căci numele lui Iisus se făcuse cunoscut, și zicea că Ioan Botezătorul a înviat din morți și de aceea se fac minuni prin el. Alții însă ziceau că este Ilie, și alții că este proroc, ca unul dintre proroci. Iar Irod, auzind zicea: Este Ioan, căruia eu am pus să-i taie capul; el a înviat din morți. Căci Irod, trimițând, l-a prins pe Ioan și l-a legat în temniță din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soție. Căci Ioan îi zicea lui Irod: "Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău". Iar Irodiada îl ura și voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, știindu-l bărbat drept și sfânt, și-l ocrotea. Și, auzindu-l, multe făcea și cu bucurie îl asculta. Deci, fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de naștere, a făcut ospăț dregătorilor lui și căpeteniilor oștirii și fruntașilor din Galileea, iar fiica Irodiadei, intrând și jucând, a plăcut lui Irod și celor ce ședeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: "Cere de la mine orice vei voi, și îți voi da". Și s-a jurat ei: "Orice vei cere de la mine îți voi da, până la jumătate din regatul meu". Și ea, ieșind, a zis mamei sale: "Ce să cer?" Iar Irodiada i-a zis: "Capul lui Ioan Botezătorul". Și, intrând îndată cu grabă la rege, i-a cerut, zicând: "Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul". Și regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ și pentru cei ce ședeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze. Și îndată, trimițând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Și acela, mergând, i-a tăiat capul în temniță, l-a adus pe tipsie și l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Și auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan și l-au pus în mormânt. Și s-au adunat apostolii la Iisus și I-au spus Lui toate câte au făcut și câte au învățat.”
MARCU 6: 14-30

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu