marți, 19 aprilie 2022

SFANTA SI MAREA ZI DE MIERCURI - FEMEIA PACATOASA

Incepand de aseara, am intrat asadar intr-o alta dimensiune a Saptamanii Mari.

In Miercurea Saptamanii Sfintelor Patimiri - care incepe cu Denia de Marti seara - se face, asa cum a spus Insusi Mantuitorul,
pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. 


"Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut ea, spre pomenirea ei." 

Ziua de Miercuri este si ziua în care Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, L-a vândut pe Iisus fariseilor şi cărturarilor, care voiau să-L ucidă, pentru treizeci de arginţi. 

A zis: «Ce voiţi să îmi daţi şi eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor” (Matei, 26, 15-16).

"Cand am citit aceasta din Scriptura, sufletul meu s-a umplut de nemultumire – si asupra mai-marilor iudei, si asupra lui Iuda. Ce aveau in vedere acesti mai-mari, de au atras asupra lor si a poporului vina si pedeapsa pentru uciderea de Dumnezeu? Si cum a putut sa se hotarasca la asa o fapta Iuda, care intotdeauna era asa de apropiat de Domnul si asa limpede vazuse intiparita in El plinatatea Dumnezeirii? Dupa aceea, gandul meu s-a mutat la caracterul tradarii lui Iuda; si in timp ce cugetam la lucrul acesta, din constiinta au inceput sa rasara una dupa alta propriile mele fapte, foarte asemanatoare cu fapta lui Iuda. Cu cat ma gandeam mai mult, cu atat semanau mai tare. Atunci, in locul nemultumirii impotriva lui Iuda, a inceput sa renasca temerea pentru mine insumi, si glasul launtric mi-a grait: “Lasa-l tu pe Iuda, intoarce-ti mai degraba luarea-aminte asupra ta si ingrijeste-te sa scapi de soarta lui amara”.
Cu acest indemn, fratilor, ma infatisez si eu voua. Aveam de gand sa va infatisez cat de neagra este tradarea lui Iuda. Acum, insa, zic: 
sa-l lasam pe Iuda. Sa cercetam mai bine faptele noastre, ca sa curatim din viata noastra tot ce poarta vreo trasatura a caracterului lui Iuda – si prin aceasta sa scapam de pedeapsa cereasca ce a cazut asupra lui." Sf.Teofan Zavoratul

Asa cum spuneam si cu alta ocazie, nu exista  tradari mari si tradari mici, nici tradari cu justificari! 

Tradarea e una si este un pacat, arma in mana diavolului!

Sa nu ne amagim cumva crezand ca Iuda ar fi fost predestinat sa tradeze! Nu.

El, care copilarise cu Iisus, care Il cunostea poate cel mai bine, singurul "scolit" din randul celor 12 apostoli, avea sa-L vanda din pricina relelor din el - iubirea pentru bani si poate, de ce nu, mai mult decat atat, chiar din invidia ce o fi simtit-o in fata perfectiunii pe care o intruchipa Iisus!

Prin tradarea lui, Iuda a fost unealta care doar a grabit prinderea
si uciderea Mantuitorului!
Exemplul lui Iuda nu este numai prilej de cugetare filozofica asupra tradarii ci unul de auto-analiza.

Asa cum spunea si Sf Teofan Zavoratul in predica sa, din care am extras pasajul de mai sus,  e cazul, inainte de a ne revolta, sa cautam in adancul firii noastre cele mai nebanuite rele, nemarturisitele inclinatii spre rau, caci acolo se va ascunde mereu vrajmasul pentru a ne prinde in mrejele sale!

Nimeni nu este la adapost si oricine este un potential tradator, cata vreme pacatul traieste in noi.

Patimile, placerile  care depasesc firescul lasat de DUMNEZEU, hranesc inclinatiile noastre spre rau. De aceea despatimirea este o conditie a accederii spre Dumnezeu, caci doar desprinsi de pacate putem gandi cu mintea in inima! 


Altfel... oricand poate invia Iuda din noi!

PS

Miercuri este asadar ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginti.
Tradarea lui Iuda, din acea zi, este motivul pentru care ziua de miercuri a fost declarată zi de post.
Zilele de miercuri (ziua tradarii) si vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), sunt cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţia zilelor in care este dezlegare, fiind zile de „harţi” în calendarul ortodox.


„În vremea aceea, fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, S-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preț, și l-a turnat pe capul Lui pe când ședea la masă. Și văzând ucenicii, s-au mâniat și au zis: 
De ce risipa aceasta? Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor. Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceți supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea față de Mine. Căci pe săraci totdeauna îi aveți cu voi, dar pe Mine nu Mă aveți totdeauna; că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea. Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut ea, spre pomenirea ei. 
Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis: Ce voiți să-mi dați, și eu Îl voi da în mâinile voastre? Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și, de atunci, căuta un prilej ca să-L dea în mâinile lor.”
Matei, 26, 6-16

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu