sâmbătă, 19 noiembrie 2022

"Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el."


Pasajul evanghelic de azi pare de neinteles la prima vedere. 

Zis-a Domnul: Nimeni, aprinzând făclia, nu o acoperă cu un vas, nici nu o pune sub pat, ci o așază în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Că nu este nimic tăinuit care să nu se arate și nimic ascuns care să nu se cunoască și să nu vină la vedere. Luați seama, deci, la felul cum auziți: 

Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el. Și au venit la El mama Lui și frații Lui; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulțimii. Și I s-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc pe el.”  
LUCA 8:16-21


La o prima citire ai zice ca ce rosteste Domnul Hristos nu este drept. 
Adica cum sa primesca tot cel ce are, iar de la cel ce nu are sa se ia si ce i se pare ca are
Parca o si aud pe biata mea mama, fie iertata, revoltandu-se de o asa nedreptate!

Mantuitorul le spune apostolilor: "luati seama la felul cum (in care) auziti!" 

Cand vorbeste despre lumina, este vorba de lumina credintei. 
Ea nu poate fi oprita, puterea ei este mare si de nestins!

Celui ce are in el acesta lumina, cu cat ea e mai puternica cu atat acela va fi rasplatit  de bucuria aflarii Adevarului. 
Cel care nu are in el lumina cea adevarata... a credintei, ci doar crede ca o are, stiind si el cate ceva dar trunchiat si aiurea... va pierde in timp intelesul adevarului pe care credea el ca-l stie!

Asadar Iisus le vorbeste apostolilor si le spune: 

- celui ce are i se va daadica lor, apostolilor,  care stiau, vazusera, credeau si aveau Lumina in ei, lor deci li se va da si mai mult, caci in ei acum era Izvorul Vietii, acela care curge mereu si te face sa nu mai insetezi niciodata! Ei aveau sa primeasca asadar Viata Vesnica!
- iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el."  -  fara lumina, viata se stinge. 

Devotandu-te trairii lumesti, fara sa urmezi in nici un chip Calea Mantuitorului, viata ta, la care tii si pe care tu te crezi stapan... ti se va lua fara sa stii nici cand, nici de ce!

Gandind  la iudeii dusmanosi ai vremii, ei, neurmand Lumina Mantuitorului, aveau sa piarda stautul de alesi exclusivi ai lui Dumnezeu, exclusivitate in care ei credeau si inca mai cred si azi, asteptandu-L pe Cel care de fapt a venit dar pe care ei nu L-au primit!

Acum, revenind :
- Mai intai: cine se mai indoieste ca poate exista vreun secret nedezvaluit? Chiar in amalgamul dezinformarilor, adevarul tot isi face loc pana la urma.

- Apoi, este stiut ca, daca dai iubire primesti si mai multa iubire decat ai dat!
Daruiesti din putinul tau altora? Te umpli de o bucurie nepretuita!
Il iubesti pe Dumnezeu? Vei primi nemurirea! 
In afara de asta nu este nimic mai de prêt!

Tii la ale lumii, la viata pamanteana, mai mult decat la Dumnezeu? Ei bine, nimeni inca nu a imparatit lumea si acea viata, la al carei sfarsit amani sa te gandesti, binele pe care crezi ca il meriti ori alte obsesii lumesti, toate ti se va lua intr-o buna zi, cand te astepti mai putin!

Cat despre cei care nu cred in Domnul, ei vor fi pagubiti de acel ceva in care cred ei, o paguba care va ruina tot esafodajul iluzoriu construit din neadevaruri cautate!

Caci nimic nu e vesnic in afara Lui!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu