luni, 7 noiembrie 2022

CINE CREDEM NOI CA ESTE HRISTOS?


„În vremea aceea, când Se ruga Iisus îndeosebi, erau cu El ucenicii, și i-a întrebat, zicând: 
Cine zic mulțimile că sunt Eu? 
Iar ei, răspunzând, au zis: Ioan Botezătorul, iar alții Ilie, iar alții că a înviat un proroc din cei vechi. 
Și El le-a zis:
Dar voi cine ziceți că sunt Eu? 
Iar Petru, răspunzând, a zis: 
Hristosul lui Dumnezeu.
 Iar El, certându-i, le-a poruncit să nu spună nimănui aceasta, zicând că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de către bătrâni și de către arhierei și de către cărturari și să fie omorât, iar a treia zi să învieze.

Asadar, „Cine e Iisus?” 

Ne amintim cum Irod isi punea si el aceeasi intrebare  pentru că, în loc să-I asculte Cuvântul, el i-a tait capul celui care vestestea Cuvântul. 
Discipolii insa, care ascultă Cuvântul și frâng pâinea...  încep să înțeleagă câte ceva despre „cine e Iisus”.

Prin urmare – pentru a înțelege cine este  Dumnezeu – nu este necesar să ai gene de credincios ! Stilul de viață te va conduce să faci alegerea: crezi sau să nu crezi? 
Caci daca trăiești viața lui Irod, incalcand legile, inseamna ca, de fapt, nu crezi. Daca insa "frângi pâinea", daca te impartasesti din Cuvant si din trupul Domnului, ți se deschid ochii!

Discipolii înșiși ajung să creadă că Iisus este Hristosul dar, parcungand Evanghelia, descoperim ca Iisus Hristos este altfel, diferit de cel gandit de ei.

Partea a doua a Evangheliei lucane este parca o corectare constanta a unei imagini gresite despre Iisus!
Omul nu va înțelege niciodată deplin misterul lui Dumnezeu – cel care crede ca a inteles cel mai adesea confundă adevărul cu propriile sale certitudini. Caci judecam dupa modelele noastre, dupa ideile noastre, nu dupa Dumnezeu, și-L confundăm pe El cu ale lumii !

Pericopa aceasta este punctul culminant al primei părți a drumului intelegerii parcurs de apostoli, punctul din care porneste un alt drum, mult mai interesant…

Mai întâi, Iisus întreabă ce spune lumea despre El, apoi ce spun discipolii. 
Lumea spune că e un profet. Discipolii, prin gura lui Petru, spun că El este Hristosul lui Dumnezeu. Apoi Iisus, fara sa infirme, fara sa confirme, le-a poruncit să nu spună nimănui aceasta, zicând că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de către bătrâni și de către arhierei și de către cărturari și să fie omorât, iar a treia zi să învieze.

In pericopa următoare va spune: „cine vrea să vina după Mine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie”. 
De ce? Pentru că tocmai urmându-L și parcurgând impreuna cu El drumul vietii, vom birui. 
Imediat după, Evanghelia relateaza momentul schimbarii la față, cand Tatăl Insussi spune: „
 Acesta este Fiul Meu cel ales, de acesta să ascultaţi!”.

In cele ce urmeaza, Mantuitorul ii va ajuta pe apostoli să înțeleagă … Daca la începutul instruirii lor era normal sa nu prea înțeleaga, parcurgand Evanghelia, observam ca nu prea au inteles mare lucru pana la momentul Cincizecimii! 

Practic, istoria intelegerii lor este istoria noastră.  Punctul central al acestei luminari începe cu acest text dar durează toată viața. 
Este acel ceva pe care nu-l înțelegi, misterul pe care trebuie să-l descoperi, zi după zi, urmându-L pe Domnul. E misterul Fiului Omului care trebuie să  patimeasca. 
In asta consta exercitiu care ne va ajuta sa abordam diferit incercarile vietii, in Duhul lui Dumnezeu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu