miercuri, 23 noiembrie 2022

MUSTRARILE DOMNULUI - CELE PATRU VAI.uri ALE LUI LUCA

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: 
Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. 
Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe. 
Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu. Și, răspunzând, unul dintre învățătorii de Lege I-a zis: Învățătorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi! Iar El a zis:
Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți.”

Luca 11: 34-46

Pentru pregatirea noastra spirituala,  toate pericopele care se citesc de la inceputul Postul Craciunului, cuprind sfaturile trebuincioase date de Insusi Mantuitorul nostru, pentru ca  mintea, sufletul  si trupul  sa se curete de toata toxicitatea patimilor, sa se desprinda de cele rele, sa merite a primi harul dumnezeiesc.

Tehnicile de invatare sunt bazate pe cunoasterea faptului ca omul retine ceea ce vede in traire mult mai usor decat cele pe care le aude ori le citeste. 
Educatia copiilor, de exemplu, devine cu adevarat eficienta cand noi insine le aratam copiilor nostri cum sa se poarte, cum sa reactioneze, prin exemplul nostru personal!
Daca noi, ca parinti, nu vom manca frumos, degeaba le vom spune copiilor ca trebuie sa manance frumos ! Daca nu ne vad pe noi ca ne rugam, cum oare am putea sa-i convingem sa se roage? Cata vreme ei nu ne vad facand toate cele bune nu-si vor insusi corect sfatul.

Imaginea este asadar primordiala. Poate de aceea lumea este azi in deriva, imaginea ei fiind grav viciata!
Nicodata mai mult decat astazi, mesajul Mantuitorului nu a fost mai necesar! Caci, iata,  suntem bombardati cu imagini care  ne cotropesc sufletele, ne atata  simturile, ne intretin slabiciunile, transformandu-le in obsesii, in cai demne de urmat!

Trebuie sa invatam sa ne pazim cat se poate de bine de imagini pustietoare de suflet. 
Si Dumnezeu ne da solutia : sa ne hranim cu lumina Lui 

Cele 4 VAI.uri,  cuprinse in aceasta pricopa, sunt adevarate avertismente ale Mantuitorului,  pomenite de apostolul Luca

1. Regulile, normele, sunt necesare si nu trebuie  nesocotite, dar ceea ce se cuvine cu precadere este ca nici o norma sa nu existe in afara dreptatii si iubirii lui Dumnezeu!

2. Rugaciunile de ochii lumii, facute ca sa ne mandrim ori sa ne "punem bine" cu Dumnezeu... nu ne sunt de nici un folos, ba dimpotriva!

3. Gloria lumii e trecatoare: azi esti... maine nimeni nu te mai stie! Caderea din gloria aceasta sminteste!

4. Exigenta este ne necesara dar conditia eficientei  ei este sa inceapa cu noi insine! binecuvantata!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu