joi, 6 decembrie 2018

CELE 4 FERICIRI ALE APOSTOLULUI LUCA

„În vremea aceea au stat în loc șes Iisus și mulțime multă de ucenici ai Săi și mulțime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim și de pe țărmul Tirului și al Sidonului, care veniseră să-L asculte și să se vindece de bolile lor. Și cei chinuiți de duhuri necurate se vindecau. Și toată mulțimea căuta să se atingă de El, că putere ieșea din El și-i vindeca pe toți. Iar El, ridicându-Și ochii spre ucenicii Săi, zicea: Fericiți sunteți voi, cei săraci, că a voastră este Împărăția lui Dumnezeu. 
Fericiți sunteți voi, care flămânziți acum, că vă veți sătura. 
Fericiți sunteți cei ce plângeți acum, că veți râde. Fericiți veți fi când oamenii vă vor urî pe voi și vă vor izgoni dintre ei și vă vor batjocori și vor lepăda numele vostru, ca rău, din pricina Fiului Omului. Bucurați-vă în ziua aceea și vă veseliți, că, iată, plata voastră este multă în ceruri.”

In timpul Liturghiilor, ce se oficiaza in sfanta Biserica, sunt cateva momente importante precum si cateva cantari care le marcheaza. Intre cantarile de referinta se numara si asa-zisele Fericiri, cuvinte rostite de Mantuitorul pe muntele Fericirilor!

Predica de pe Muntele Fericirilor are 9 versete in varianta lui Matei si 4  in versiunea lui Luca, fiecare incepand cu "Fericiti sunt…" 


Muntele acesta se afla  la 175 metri deasupra Marii Galileii, dar la 35 metri sub nivelul Marii Mediterane. 

Acest deal mic, aflat in fata Marii Galileii, Muntele Fericirilor,
este locul in care se spune ca Iisus a tinut aceasta faimoasa predica, probabil una dintre cele mai cunoscute din lume. 
Pelerinii au fost atrasi de acest loc inca din secolul al IV-a.
Inainte  nu se stia inca nimic despre acest loc, insa pare logic ca aici sa fi avut loc evenimentul, de vreme ce se stie ca Iisus se afla la acel moment in Capernaum, nu departe de acest loc.


Mereu, cand vine vorba de Fericiri... ma gandesc, ca, desi nementionata in Evanghelia lui Luca, adevarata fericire vine cu pacea.


Pacea aducatoare de fericire se naste, inainte de orice, din pacea omului cu Domnul Dumnezeu, cu aproapele si cu propria lui persoana! 


La Fericirea aceasta se ajunge cu truda caci ea vine odata cu facultatea de a iertacapacitate ce izvoraste tocmai din iubirea de Dumnezeu si de aproapele.


De fericirea asta se bucura doar cei care stiu sa faca bine!

Sa faci pace inseamna sa aduci zilnic lui Dumnezeu jertfa nesangeroasa, sa te rogi si sa tii randuielile care aduc Pacea lui Dumnezeu peste toata lucrarea Sa!

Sa fii facator de pace implica  pacea cu propriul tau trup, cu bolile tale, cu durerile tale, stabilind echilibru si armonie intre carnea ta si sufletul tau!

Sa faci pace cu propriul tau suflet inseamna sa te intelegi, sa te ierti si sa te osandesti cu speranta in iertare, pentru ca in masura in care te-ai iertat tu  si Domnul sa te ierte!

Iata de ce, pentru mine, Fericirea  nu poate exista in afara PACII!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu