duminică, 15 martie 2015

DUMINICA SFINTEI CRUCI

Zilele se lungesc, primavara mijeste iar Sfintele Pasti se apropie! Din Marele Post s-au scurs déjà trei saptamani!

Cat oare am reusit sa ma concentrez... sa méditez?
O buna intrebare! Prilej de reflectie!

Vacanta mi-a rupt ritmul postului, toti cei pe care i-am vizitat simtindu-se obligati sa ma rasfete prin... corupere!
Greu.
Nu comentez asta, asa ca trec si zic totusi ca la tot pasul sunt pietre de poticnire si depinde doar de tine cat si cum te... poticnesti!

Intram asadar in ultima treime a TRIODULUI!

Ce este Triodul?

Conform http://ro.orthodoxwiki.org
"cuvântul triod provine din grecescul triodion τριώδιον, format din cuvintele "tria" (τρια), trei, şi "odi" (ώδή), odă, adică cântare în trei ode / strofe.

Practic, în viaţa liturgică, Triodul are două sensuri:
  1. Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic.
Numită şi perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului (opt săptămâni de la Paşti) şi urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul.
Timpul Triodului ţine de la Duminica Vameşului şi Fariseului - prima duminică a Triodului - până în Sâmbăta Mare (înainte de Paşti), în total 10 săptămâni, care ne pregătesc şi ne provoacă la o sinceră cercetare de sine şi la un serios demers al întregii noastre fiinţe pentru întâlnirea şi vieţuirea cu şi în Hristos cel răstignit şi înviat.
       
    2 Triodul este şi cartea de cult care cuprinde cântările, citirile şi regulile tipiconale din  perioada liturgică a Triodului.

A treia duminica din Post - si a saptea din Triod - este dedicata cinstirii Sfintei Cruci!

O, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, ajuta-mi mie cu Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu si cu toti Sfintii, in veci. Amin.


Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1 

Zis-a Domnul: cel ce voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi mântuiască sufletul său îl va pierde; iar cine-şi va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va mântui. Şi ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul său? Sau ce-ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Iar de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în acest neam desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului se va ruşina de el când va veni în slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri.

Apoi a zis către ei: adevărat vă spun vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moarte, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu venind cu putere.