sâmbătă, 2 februarie 2019

Inchinarea pruncului Iisus lui Dumnezeu!

Dupa legea iudaica, fiecare intai-nascut de parte barbateasca era
daruit, simbolic, Lui Dumnezeu.


Evenimentul se petrecea la 40 de zile de la nastere, momentul al asa-zisei "curatii" a mamei, adica sfarsitul lehuziei.

Ortodocsii trec aceasta sarbatoare in randul praznicelor ce-L cinstesc pe Mantuitorul Hristos (si catolicii cinstind-o pe Maica Domnului cu acest prilej).

Cand batranul Simeon (care stia ca nu va muri decat atunci cand avea sa-L vada pe Messia) Il primeste pe Pruncul Sfant in bratele sale, are loc pentru intaia oara intalnirea dintre cele doua lumi,
 cea pieritoare si cea vesnica, dintre cele doua legi, cea veche si cea noua, care tocmai se nascuse!

Crestinismul nu a propovaduit nici o clipa renuntarea la legile vechi, ci 
aprofundarea lor, indulcirea lor cu iubirea lui Hristos, depasind cadrul unor precepte reci, inchistate,  scrise pe piatra, transland astfel spre o traire a credintei cu mintea si cu inima!

„În vremea aceea au adus părinții pe Iisus Pruncul la Ierusalim ca să-L pună înaintea Domnului, precum este scris în Legea Domnului, ca «orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului», și ca să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, «o pereche de turturele sau doi pui de porumbel». Și, iată, era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, iar Duhul Sfânt era asupra sa. Lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și, din îndemnul Duhului a venit la templu; iar când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, Simeon L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu și a zis: Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel. 
Iar Iosif și Mama pruncului se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, Mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri, iar prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. 
Și era și Ana prorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Așer, ajunsă la adânci bătrâneți și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa; ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua, în post și în rugăciuni. Și venind și ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor ce așteptau mântuirea în Ierusalim. După ce au săvârșit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. Iar Copilul creștea și Se întărea cu duhul, umplându-Se de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra Lui.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu