duminică, 7 iulie 2019

Deşertăciunea deşertăciunilor... toate sunt deşertăciune (Ecl. 12, 8).

DESPRE GRIJILE VIETII -  pericopa din MATEI 6, 22-33 

Stiu ca multi ati cautat aici si ca, de ceva vreme, nu ati gasit nici o postare noua. Iertare! 
Motivele absentei mele sunt partial inecuvantate!😃

Iata ca tocmai acestea constituie astazi invatatura zilei in care, smerita, ma intorc!

Da, grijile vietii ne tin departe de Dumnezeu! 
Ne lasam absorbiti cotropiti de lume, si, adesea, smintiti, ne departam de Tatal, de Fiul si de Sfantul Duh!

Ele, grijile vietii ... par coplesitoare.
O noapte de insomnie este destul pentru a fi napaditi de ganduri si griji!
Ne chinuie trecutul, cu umbrele lui prin zvagniri ale constiintei, si viitorul cu fricile lui, grijile de fiecare zi! 

Ce vom face, ce ni se va intampla, ce vom manca, cum ne vom descurca... ? Si, daca mai intervine si vreo neputinta fizica, e si mai rau!
Nimic insa din obiectivele pe care ni le propunem fara Dumnezeu nu ne va multumi pe deplin!

Foamea nesaturabila de noi "fericiri" e o consecinta a slabei noastre credinte!


Cuviosul Petru Damaschinul zice: „Omul înțelept se ne­voiește cu pricepere să-și mic­șo­re­ze, pe cât se poate, micile tre­buințe ale trupului, ca prin aceasta să ajungă să se îngrijească de puține, sau să nu aibă grijă deloc, ca să păzească poruncile. Fiindcă, în grija de multe, nici pe sine nu se poate vedea cineva…” 
 
Meditand asadar la evanghelia din aceasta duminica, finalul pericopei
 concluzioneaza totul:
 - "Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă." 
Cautandu-L, asadar, pe Dumnezeu si increzandu-ne deplin in El toate ni se limpezesc si viata isi va gasi tihna!

Ne mai spune Mantuitorul ca: "Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat." 

Acest sfat, pentru o lume fixata pe imagine, postere cat casa, o lume incremenita in fata ecranelor... poate sa para un strigat in pustiu!

Ceea ce vedem cu ochii... ne ramane sigur in creier! Se spune chiar ca educatia se bazeaza in primul rand pe cele vazute si abia apoi pe cele aflate din sfaturi sau carti!
Privim orori... creierul va procesa orori! Privim icoane... ni se mangaie sufletul! 

Duhul este pentru suflet ceea ce ochiul este pentru trup, ne spune Sf. Ioan Gură de Aur.
Harul lui Dumnezeu este pentru sufletul omului, așa cum ochiul este pentru trup. 
Dacă ochii noștri se întunecă, dacă orbim, atunci tot trupul nostru va avea de suferit

Exista si o vedere a sufletului pe care ne-o dezvolta credinta, rugaciunea, iubirea izvorata din credinta! 

Am putea crede ca mesajele divine ne vin pe calea intuitiei.

Filosoful francez Rene Descartes sustinea ca in glanda pineala s-ar afla sediul sufletului, locul in care sufletul isi exercita in mod direct functiile sale. El era convins ca, prin glanda pineala, noi putem primi mesaje de la Dumnezeu. 
Exista unii care interpreteaza pasajul acesta Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat”) (Matei 6/22) tocmai ca o aluzie la glanda pineala!
 
Galanda pineala (epifiza) supranumita si ,,al treilea ochi’’, ,,ochiul timpului’’, sau ,,ochiul mintii’’- este foarte mica si are forma de con de pin minuscul - cantareste 0,16g si e formata dintr-un tesut retinian avand chiar, in interior, si un lichid asemanator umorii corpului vitros al ochiului. 


Palatul Pontifical de la Roma o are ca decor!



Glanda asta este amplasata intr-un loc "tainic" - chiar in centrul creierului - si este prima galada care se formeaza la fat (ea se distinge inca de la trei saptamani de gestatie!)
Simtul timpului si intuitia noastra se datoreaza ei si tot ea gestioneaza somnul si adaptabilitatea la fusul orar, prin secretarea hormonului numit melatoninina.

Aceasta glanda insa pare ca, in zilele noastre, se calcifiaza de timpuriu, zice-se datorita fluorului din pasta de dinti, din apa, din sucuri carbo-gazoase, mancarea procesata, zaharul rafinat, alcool, tigari ...
Naturopatii spun ca o putem decalcifia consumand sfecla rosie (fiarta sau cruda, care contine borax
) , suc de lamaie, prune uscate, castraveti, usturoi, otet de mere...

Dar daca 
glanda asta este sediul sufletului, cum sustinea Descartes, oare nu cumva ea se usuca  tocmai din cauza indepartarii noastre de Dumnezeu? Nu cumva credinta noastra tot mai slaba, impietrirea sufletului nostru in raport cu Dumnezeu, o usuca? Nu cumva sufletul nostru, fara  comunicare cu Dumnezeu, nu mai reuseste sa simta corect? 
Pare ca nu mai reusim sa discernem, sa intelegem binele si raul in sensul lor initial!
Putem manca orice fel de fructe si legume oricat de... BIO , fara credinta nu ni se va deschide ochiul mintii. Ne vom pierde treptat intuitia pusa de Dumnezeu in noi spre a ne putea apara in lume si sufletul ni se va impietri, ni se va "calcifia" si el odata cu glanda! 

Sa nu ne ingrijim de nimic nu inseamna insa sa vegetam, sa nu facem nimic,  ci sa traim fara obsesia materialitatii, vietuind mereu cu Dumnezeu!

"Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina?" - ne spune Mantuitorul prin evanghelistul Matei!

Pentru a intelege ca nimic din cele esentiale existentei noastre nu ne sta in putere a le schimba, Iisus spune: "Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi?"


Cata risipa de energie din partea nostra!

Exista un exercitiu care se face in scolile de teatru si care tine de increderea in partenerul de scena - cel putin eu la cursurile de teatru ale nepotului meu l-am vazut! 
El consta in a te lasa pe spate, cu ochii inchisi, fara sa te temi ca vei cadea, stind ca in spatele tau cineva te va prinde inainte de a atinge solul!

Asa e si cu credinta: crezand trebuie sa fiu in stare sa ma las in grija Domnului care stie de ce am nevoie, cand si cum, chiar mai bine decat mine, fara panica, fara obsesii! 
Eu trebuie sa cred si sa traiesc cu constiinta prezentei Sale alaturi de mine! Ierarhia valorilor va fii alta si fericirea mea va avea alte motivatii dar sufletul meu se va limpezii!

Altfel... totul este doar desertaciune!

Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar ştie Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă.

2 comentarii:

  1. Bine te-am regasit draga Cita, cu o postare complexa, asa cum m-ai obisnuit! Si la fel de greu de comentat. Oricum, imi plac teribil descifrarile tale pentru tine si cumva pentru noi.
    Am citit o micuta carte scrisa de Dalai Lama. Se numeste 'Cartea desteptarii'. Este chiar mica(!) dar atat de densa ca probabil o voi intelege cu adevarat dupa multe alte reluari.
    Dar este acolo o idee simpla-complicata si dureroasa in acelasi timp. Toate nefericirile noastre provin din ignoranta, cuvant explicat cumva si cu multe alte sensuri decat primul inteles, dar pana la urma cam aceasta este ideea. Si pentru a sti trebuie multa disciplina si hotarare... Dar efectele sunt benefice cu adevarat!
    Daca am vorbi numai de importanta ph-ului asupra corpului (inclusiv asupra pinealei), sau importanta respiratiei complete si ar fi suficient sa creionam alte carari.
    E complicat, dar nu chiar atat, iar eu am reenit pe blog si ti-am scris un pic... :)
    Sper ca este totul bine la tine, draga Cita! O vara pe placul tau, in continuare! Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, bucurie sa te regasesc aici!
      Eu sunt in vacanta, in Romania, dupa o perioada foarte grea (cu mautari, sfarsit de an scolar cu multiple serbari, musafiri de pretutindeni si... o criza de lumbago care inca nu mi-a trecut!)
      Dar e vara, cald, vacanta asa ca... incerc sa reintru in cadenta liturgica - chiar daca exista o schimare radicala de program!
      Multumesc pentru ideea de lectura, pentru comentariu dar, mai ales, pentru fidelitate :)
      O vara frumoasa!
      Cu imbratisari si doriri de bine

      Ștergere