marți, 16 iulie 2019

INVIDIA - CEL MAI MARE PACAT

Si astazi meditam la cateva versete din capitolul 12 al Evangheliei dupa Matei! Este vorba de pasaje in care ni se vorbeste despre demoni si vindecarile miraculoase ale Mantuitorului, dar mai ales despre invidie!

Mai intai:
Ce sunt demonii? Cine este satana?

Iisus Hristos Insusi a spus - si evanghelistii au consemnat - că l-a văzut pe Satana căzând din cer ca un fulger!

Demonii, diavolii, satana... sunt numiti si ingerii cazuti. Caci ingeri au fost dar, din neascultare și invidie fata de Dumnezeu, au fost pedepsiți de El si alungati din Imparatia lui Dumnezeu! 
Și au ajuns îngeri-căzuți…. Caci au căzut din cer și "stapanesc" cele mai de jos ale pământului… dar și  văzduhul, după cum spune Sf. Apostol Pavel.

In Filocalie Sfintii Parinti vorbesc  despre duhuri - duhul desfrânării,  duhul lăcomiei pântecelui,  duhul mândriei - si nu de pacate,  fiecărui păcat fiindu-i asociat in fapt un duh rău, un demon care ispitește și chinuie pe om, un duh rău care s-a legat de voința lui și, până nu cere, prin pocăință și smerenie, vindecare de la Domnul, el nu pleacă din om.

Pentru ca pare inspaimantatoare ideea de a avea in tine pe cineva care te stapaneste, manipulandu-te sa faci rau, tie si altora, omul evita, ignora, se face ca nu exista asa ceva!

Mintea ne este insa adesea invadata de ganduri evident straine de noi. Forta noastra spirituala ne ajuta sa discernem, sa primim sau sa alungam ispitele venite astfel. 
Cine Il cunoaste pe Dumnezeu in sublima Sa Treime poate sa le alunge, poate tine departe de suflet duhurile ce se insinueaza prin gand ! Acesta este de fapt lucrarea noastra spirituala: sa tinem departe de suflet gandurile aduse de duhuri!

E bine de stiut ca Dumnezeu ii ingaduie pe diavoli  in masura in care ei ne exerseaza capacitatea duhovniceasca. 

„În vremea aceea fariseii s-au sfătuit împotriva lui Iisus cum să-L piardă. Iisus însă, cunoscându-i, S-a dus de acolo. Și mulți au venit după El și i-a vindecat pe toți. Dar le-a poruncit să nu-L dea în vileag. Atunci au adus la El pe un demonizat, orb și mut, și l-a vindecat, încât cel orb și mut vorbea și vedea. Iar mulțimile toate se mirau zicând: Nu este, oare, Acesta Fiul lui David? Fariseii însă, auzind, ziceau: Acesta nu scoate pe demoni decât cu Beelzebul, căpetenia demonilor. Cunoscând gândurile lor, Iisus le-a zis: Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește, orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui. Dacă Satana scoate pe Satana, s-a dezbinat în sine; dar atunci, cum va dăinui împărăția lui? Și dacă Eu scot pe diavoli cu Beelzebul, feciorii voștri cu cine îi scot? De aceea ei vă vor fi judecători. Iar dacă Eu cu Duhul lui Dumnezeu scot pe diavoli, iată, a ajuns la voi Împărăția lui Dumnezeu. Cum poate cineva să intre în casa celui tare și să-i jefuiască lucrurile dacă nu va lega întâi pe cel tare și pe urmă să-i prade casa? Cine nu este cu Mine este împotriva Mea, și cine nu adună cu Mine risipește.

Revin la Evanghelie. 
Domnul vindecă asadar un demonizat orb și mut. Nu putem spune ca toti mutii si orbii sunt stapaniti de duhuri rele dar aici este vorba de un astfel de caz! Este posibil ca unii orbi sau muti  sa aiba aceste neputințe și de la diavol. Dumnezeu știe!

Minunea pe care o face Domnul Iisus vindecandu-i pe cei demonizati  era absolut ne mai intalnita! Nu se mai pomenise niciodată  ca un om să vindece un alt om orb și mut. De aceea mulțimile toate se minunau si se întrebau: Nu este acesta Fiul lui David? Adică:  cum de are aceste puteri acesta care a crescut cu noi, pe care il stim din copilarie? 
Mulțimile se mirau dar Il si apreciau, in timp ce fariseii aveau o alta parere: "Acesta nu scoate pe demoni decât cu Beelzebul, căpetenia demonilor". Si aici se aude vocea invidiei!

Asadar fariseii, în loc să se bucure ca cineva din neamul lor s-a vindecat, il ponegresc pe vindecator! 
Sf. Ioan Gură de Aur vorbind despre aceasta remarca cum furia lor a întrecut-o pe cea a diavolilor. Ca oamenii au decăzut intr-atat incat si-au pierdut blândețea naturala și au căpătat o brutalitate  neomenească! 
Cine ajunge atât de insensibil la suferințele din jur, acela nu mai este om. Cui nu i se mai înmoaie sufletul atunci când vede un om în suferință trupească sau sufletească, acela și-a pierdut curăția cea dintâi

Sf. Ioan Gură de Aur mai zice ca  invidia este cel mai mare păcat al omului. 
Din invidie au căzut îngerii din cer, căci invidiau dumnezeirea Sfintei Treimi și doreau să fie ca Dumnezeu, fără a asculta de El. 
Din invidie a apărut prima crimă pe pământ, când Cain a omorât pe Abel. 
Sf. Ioan considera invidia mai rea decât adulterul mai rea decât toate păcatele… 
Noi insa nu considerăm acest păcat așa de agresiv și nociv. Spunea Sf. Ioan: "nu văd pe nimeni plângând și pocăindu-se cu lacrimi pentru acest păcat". 
Păcatul invidiei este răspândit chiar si printre slujitorii lui Dumnezeu și face mult rău  oamenilor. 
Dacă păcatul desfrânării durează scurt timp, păcatul invidiei tulbură sufletul omului permanent. 
Păcatul invidiei îți tulbură mai întâi sufletul tău  și  apoi pe al aproapelui. De aceea e un păcat mare. 
Dupa parerea Sf Ioan Gura de Aur ar trebui oprită intrarea invidioșilor în biserică, mai mult decât cea a adulterinilor!

Domnul Hristos le raspunde fariseilor, fara sa se mandreasca ca El este Mesia, Dumnezeu coborat intre oameni,  ci ca, daca este posibil ca El sa scoata pe demoni cu Duhul lui Dumnezeu (si nu cu domnul demonilor) atunci se cheama ca...a ajuns la ei împărăția lui Dumnezeu! 
Si Impărăția a ajuns la oameni pentru că a venit Împăratul Insusi printre ei! Caci acolo unde este Împăratul este și Impărăția Lui! Acolo unde sunt scosi demonii din oameni,  unde duhurile rele pleaca si oamenii se curata acolo e Impărăția Cerurilor,  Duhul lui Dumnezeu!

Prin aceste cuvinte Domnul vrea sa-i atraga la El pe evrei… pentru a-i face sa-L recunoasca si astfel sa-i vindece, sa-i aduca pe calea Dreptatii! Dar invidia i-a orbit!

În loc ca voi să vă bucurați și să fiți răpiți de a crede că eu sunt aici pentru a vă împărți harurile pe care le-au prezis altădată profeții și că timpul fericirii voastre a venit în sfârșit, voi faceți tocmai contrarul și nu numai că vă opuneți darurilor mari pe care vreau să vi le fac, ci voi chiar mă necinstiți prin acuzele voastre false și prin calomniile voastre.” (zice Sf. Ioan Gură de Aur parafrazând cuvintele Domnului către farisei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu