luni, 12 octombrie 2020

SOACRA LUI PETRU - LUCA, 4, 38-44

Nu este frig dar e toamna si miroase a pamant reavan! 
Asta ma face sa ma simt vie, caci, desi merg saptamanal la chineto terapie... ma dor oasele absolut... viu! 😕 
Ca, vorba aceea, de la o anumita varsta, daca te trezesti si nu te doare nimic, inseamna ca... ai murit! 😂
Noaptea a fost lunga si alba - normal dupa toata emotia examenelor mele de teologie! E greu la 70 de ani sa mai dai examene! Dar este si revigorant iar teologia iti ofera acea descoperire a misterului in mod continuu, ceea ce te umple de bucurie!

Aseara s-au incheiat lucrarile sesiunii Centrului Staniloae si, cel care a tinut prelegerea de final, a fost IPS Ignatie al Husilor!

Am inteles, inca o data, ca fiecare neam, fiecare cult, isi are talibanii sai! 
IPS Ignatie, un om cu un suflet pur si o curatenie interioara vizibila, a incercat sa ne invete ca orice incercare isi are roadele ei! Chatul insa nu a putut ramane... nepoluat! 
Dar asta e! Smintitor dar un exercitiu si acesta de a invata sa ignoram ce ne perturba!
Nu pot sa nu ma intreb insa  cum vom reusi sa iesim din vremea asta de sminteala?


„În vremea aceea a intrat Iisus în casa lui Simon. Iar soacra lui Simon era cuprinsă de friguri și L-au rugat pentru ea. 
Atunci El, plecându-Se asupra ei, a certat frigurile și frigurile au lăsat-o. Iar ea, îndată ridicându-se, le slujea. Dar, apunând soarele, toți câți aveau bolnavi de felurite boli îi aduceau la El; iar El, punându-Și mâinile pe fiecare dintre ei, îi făcea sănătoși. Și din mulți ieșeau diavoli, care strigau și ziceau: Tu ești Fiul lui Dumnezeu! Dar El, certându-i, nu-i lăsa să vorbească acestea, pentru că știau că El este Hristos. Însă, făcându-se ziuă, a ieșit și S-a dus într-un loc pustiu; iar mulțimile Îl căutau și au venit până la El și-L țineau ca să nu plece de la ei. Însă El a zis către ei: Trebuie să binevestesc Împărăția lui Dumnezeu și altor cetăți, fiindcă pentru aceasta am fost trimis. Și propovăduia în sinagogile Galileei.”

Minunea, relatata in pasajul evanghelic citit azi, are loc seara, cu toate că, de obicei, seara nu se petrece mai  nimic. 
Este vorba de vindecarea de friguri a soacrei lui Petru!

Vindecarea femeii nu este o minune spectaculoasa. 
In această minune mesajul perceput de noi este minim. Pentru noi minunea inseamna un semn al puterii.
Si totusi, de ce oare o aseaza Luca la începutul Evangheliei?

Iisus nu tine sa-Si expuna puterea. Minunile Sale sunt semne şi miza lor e alta: e vorba de compasiunea  şi de mila Sa. 
Ceea ce contează nu e minunea in sine, ci mesajul ei care este cu mult mai mare. 

Noua ne place sa ne hranim cu senzationalul, dar pentru Dumnezeu lucrurile senzaţionale sunt tocmai acelea care nu se văd. 
Faptul ca respirăm aerul planetei, de exemplu, este o minune cu mult mai mare decat a vindeca o boală! Aerul, respiratia... ne tin in viata pe toti, caci tot globul respira!

Cand aratam cuiva cu degetul catre ceva, persoana nu priveşte degetul, ci în direcţia indicata de deget. Un nebun insa, daca îi arăţi luna, cu degetul, va privi doar vârful degetului! In general, in materie de adevar hristologic, cam toţi facem la fel - ramanem blocati in ideea de minune si nu patrundem in esenta, in sensul ei, nu surprindem, fara ajutor, mesajul!

Aceasta minune este importanta pentru că este un indicator care ne conduce spre toate celelalte minuni. Caci, toate nu sunt decat dezvoltarea acesteia dintai!
E un inceput lin, fara spectacol, ceva care vine sa trezeasca atentia!
Vindecarea are un firesc desavarsit si ... atat!

Atunci El, plecându-Se asupra ei, a certat frigurile și frigurile au lăsat-o. Deci ceartă raul, raul şi nu bolnavul! E aici un soi de exorcism. 
Ni se mai spune ca " ea, îndată ridicându-se, le slujea. 
Imperfectul în limba greacă, la fel ca si în română, indica o lucrare inceputa si neterminata Le slujea  , indica deci o acţiune care continuă!

Acest a sluji l-am putea trece cu vederea daca nu 
am lua in seama faptul ca slujirea este atributul lui Dumnezeu care este Iubire, iar iubirea inseamna slujirea semenului! 

Deci în această femeie se petrece o adevărata înviere, o trecere de la moarte la viaţă pentru că, slujindu-le, iubeşte! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu