luni, 19 octombrie 2020

VAI DE CEI CARE CRED CA A AVEA INSEAMNA A FI FERICIT!

„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Vai vouă, bogaților, că vă luați pe pământ mângâierea voastră! Vai vouă, celor care sunteți sătui acum, că veți flămânzi! Vai vouă, celor care astăzi râdeți, că veți plânge și vă veți tângui! Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine! Căci tot așa făceau prorocilor mincinoși părinții lor. Iar vouă, celor ce ascultați, vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri. Celui ce te lovește peste obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina nu-l împiedica să-ți ia și cămașa; oricui îți cere, dă-i; și de la cel care ia lucrurile tale nu cere înapoi.” LUCA 6, 24-30

Pericopa de astazi- extrasa din cap. 6, evoca un moment care se petrece dupa ce Mantuitorul si-a ales cei 12 Apostoli dintre fidelii care-L insoteau. 
In versetele precedente ni se spune ca Iisus a ieşit la munte ca să Se roage şi a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu !.  
O multime de ucenici ai Săi şi mulţime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe ţărmul Tirului şi al Sidonului, care veniseră ca să-L asculte şi să se vindece de bolile lor. Şi cei chinuiţi de duhuri necurate se vindecau.Şi toată mulţimea căuta să se atingă de El că putere ieşea din El şi-i vindeca pe toţi.(17-19)
Cu acest prilej, coborand  "în loc şes", rosteste Fericirile

Luca pomeneste  4 Fericiri urmate de 4 Vai-uri!

Fragmentul de astazi contine aceste Vai-uri, total opuse Fericirilor. Fericind pe cineva implica aprecierea, cinstirea, partajarea bucuriei,  Vaitand pe cineva iti exprimi, din contra, regretul, durerea chiar pentru o situatie care il poate duce la pieire!

Vai vouăbogaților, că vă luați pe pământ mângâierea voastră!

Cu alte cuvinte, va plang pe voi cei care credeti ca binele vostru sta in bunurile pe care le ai şi tot în ele îţi cauti in ele consolarea. Mangaierea o primim doar de la Duhul Sfânt-Mângâietorul acela care ţi-o dă, Cel care-ţi ţine mereu compania. 
Daca multumirea sta in ceea ce ai acumulat, atunci eşti cu adevărat trist si singurul remediu de a te bucura este sa-ti admiri capacitatea de a acumula (egoul, eventual viclenia) si sa te afunzi, platind un sorogat de fericire! Fericirea nu depinde de bogatii, moartea tot vine si nimic din ce ai nu poti lua in viata de apoi! In spatele prosperitatii sta adesea o imensa dezamagire, prietenii interesate si nesincere, pacate pe care esti tentat sa le faci cautand un pic de fericire, fie ea si cumparata!
Isus spune: ai greşit,  vai de tine! Îmi pare rău pentru tine. Nu spun că eşti rau, ci te avertizez să-ţi deschizi ochii. 
Iisus ii deplange pe cei care gresesc calea! El nu detesta pe nimeni  si pentru iubirea pe care o are pentru oameni, fie ei si pacatosi, le arată riscurile la care se expun trăind gresit. Iisus indemnandu-i sa isi stabileasca criteriile de viata, sa observe Duhul care ii anime, îi avertizează sa nu cada in cursele pe care le intinde diavolul prin bogatie!

Vai vouă, celor care sunteți sătui acum, că veți flămânzi!

Pentru a fi corecti, sensul cuvantului "satul" este acela de "plin" adica nu mai ai unde pune... si totusi foamea de a aduna nu iti este potolita! Doar asa se explica flamanzeala! Aviditatea,  lacomia dupa averi nu are leac, nu mai poate fi stapanita. Bogatii sunt mereu flamanzi!

Vai vouă, celor care astăzi râdeți, că veți plânge și vă veți tângui! 

Am putea vedea aici durerea ascunsa in spatele unui ras de fatada, caci orice poti cumpara - doar zile de viata si iubire sincera NU! Cum sa nu fii trist si sa jelesti cand te vezi nevoit sa hranesti un anturaj care te detesta si pe cate il detesti, doar ca sa nu fii singur cu desavarsire! Sa fii iubit pentru ce ai si nu pentru ce si cine esti... este sfasietor! Ramai cu aceeasi consolare ca ai si poti plati relatii de conjunctura!

Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine! Căci tot așa făceau prorocilor mincinoși părinții lor

Acest verset imi pare rupt din stirile zilei
De fapt noi îi lăudăm pe cei cu care într-un fel ne identificam, care reprezintă idealul nostru de persoană realizată. 
Cine sunt cei pe care ii ridicam azi in slavi? Vedete de moralitate indoielnica, politicieni corupti, interlopi, bogaţii cu camasi negre la guler, puternicii zilei pe care un pas gresit ii arunca in anonimat, aroganţii in care ne investim dorinta noastra de a-i strivi pe altii....
Vai de cei care ajung sa se bucure de un astfel de dar otravit, de un succes efemer, de o astfel de "onoare"!

Citind Fericirile ai sentimentul ca e posibil, ca exista sansa de a te repara, simti in aer iubirea lui Dumnezeu, care vrea sa te invete sa iubesti si sa fii iubit!

Pericopa pare sa nu aibe o continuitate: avem chemarea celor 12 Apostoli şi imediat Fericirile. 
Dar este un rost caci cei 12 Apostoli sunt plamaditi din Cuvântul Fericirilor. Ascultarea acestui Cuvânt da o linie, construieşte comunitatea care  împlineşte acest Cuvânt al Fericirilor pe care l-a ascultat. 
Acest Cuvânt arată ce are de făcut omul pentru a fi împlinit!

Vai-urile te intristeaza pentru ca dezvaluie o realitate pe care adesea, orbiti de luminile lumii, refuzam sa o vedem. E vorba de neiubire! 

Multi poate zic: Lasa, sa am eu tot ce-mi doresc, ca de iubire am eu grija! 
Este acelas rationament pe care il face o femeie care refuza sa aibe un copil la vreme pentru ca nu are inca casa, masina, cariera si, cand le are pe toate... ceasul biologic s-a oprit! Striga atunci ca are dreptul sa aibe un copil fie si de laborator... dar uneori nici asa nu se mai poate!

De fapt orice fericire fara Dumnezeu isi are umbra ei! Exista o plata pentru greseala de a apuca o cale fara Duh, pe care pornima fara sa  ne anime iubirea ! 
Umbra nu este o pedeapsa data de Dumnezeu ci un raspuns al Universului la eroarea noastra! Creatia este perfecta! Exista un echilibru care tine lumea si orice actiune are o reactiune! 
Pe scurt: totul se plateste!

Dar asta... putem intelege inainte de a gresi, doar daca traim in Duh si Adevar!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu