Despre grijile vieţii - Matei 6, 22-33
Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar ştie Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă.Evanghelia celei de-a treia Duminici de după Rusalii, Despre grijile vieţii (Matei 6, 22-33), face parte tot din Predica de pe munte in care Mantuitorul prezinta o adevarata "lista" a conditiilor necesare pentru a putea fi "admis" in Imparatia cerurilor.
Primordial este credinta in Hristos - insusirea mesajului Sau si urmarea invataturilor Sale - care este in sine un cod de conduita civica si personala din care este indepartat pacatul, in toate manifestarile lui.
Obstacolele ce ni se aseaza in calea spre Imparatie tin exclusiv de pacat si de risipirea noastra in amanuntele neesentiale ale vietii.
Se spune ca diavolul se ascunde in detalii si, daca privim cu omestitate viata noastra, trebuie sa recunoastem ca detaliile, asa-zisele nimicuri, grijile cotidiene, ne sufoca, ne mananca timpul, ne sug energia, ne fura gandul de la Dumnezeu si de la rugaciune!
Domnul nu ne cere insa sa abandonam lupta cu viata de fiecare zi si nici sa asteptam pasivi, lancezand, ci ne propune doar sa ne... refacem lista prioritatilor!
Si prioritar este gandul la Dumnezeu!
Cu El si prin El vom trece toate ale vietii! Caci, daca Dumnezeu este primul pe lista preocuparilor noastre, pazim legea si dreptatea Lui, pentru toate acele griji care ne napadesc, El va avea grija si le vom trece cu bine!
"Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă."
Cat priveste lista noastra reala de prioritati, estenecesar sa raspundem, sincer, la cateva intrebari:
1- Cat din timp acordam noi azi lui Dumnezeu si cat nimicurilor lumii?
2- Daca suntem dintre aceia care se roaga, este rugaciunea noastra expresie a iubirii, a credinciosiei, a multumirii si a acceptarii voii
lui Dumnezeu?
3- Nu cumva rugaciunea adresata lui Dumnezeu este doar un sir de cereri spre implinirea voii noastre?
4- Nu cumva avem o slaba credinta si de aceea ne lasam rapiti de ganduri, preocupandu-ne vesnic de altceva?
Practic, suntem tulburati de 3 feluri de gânduri:
- ganduri ce ne vin din firea proprie, potrivite cu temperamentul nostru;
- ganduri inspirate, care ne vin de la Dumnezeu;
- ganduri care ne vin de la vrajmasul!
Actionam potrivit unor impulsuri, fiind manati si tulburati de ceea ce simtim! Simtirile si perceptiile noastre sunt, in mare parte, rod al subconstientului.
Este insa foarte important sa fim treji intr-atat incat să aflam de unde, de la cine vin toate acestea, pentru ca doar stiind exact sursa putem fi liberi, putem alege care gânduri sau sentimente ne fac bine, noua si celorlalti, şi care ne distrug.
Cuviosul Petru Damaschinul zice: „Omul înțelept se nevoiește cu pricepere să-și micșoreze, pe cât se poate, micile trebuințe ale trupului, ca prin aceasta să ajungă să se îngrijească de puține, sau să nu aibă grijă deloc, ca să păzească poruncile.
Fiindcă, în grija de multe, nici pe sine nu se poate vedea cineva…”
Asadar, cautandu-L pe Dumnezeu si increzandu-ne deplin in El, toate ni se limpezesc si viata isi pierde acel stress tulburator!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu