duminică, 4 iulie 2021

DUMINICA SFINTILOR ROMANI - A DOUA DUPA RUSALII


Matei 4, 18-23

În vremea aceea, pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileei, a văzut pe doi frați: pe Simon, ce se numește Petru, și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari; și le-a zis: 
Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El. Și, de acolo mergând mai departe, a văzut pe alți doi frați: pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele, și i-a chemat. Iar ei, îndată lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El. 
Și a străbătut Iisus toată Galileea, învățând în sinagogile lor și propo­văduind Evanghelia Împărăției și tămăduind toată boala și toată neputința în popor.

Evanghelia de azi ilustreaza chemarea la apostolat facuta de Iisus.

Evanghelistul Matei ne relateaza simplu cum Iisus, ajungand langa Marea Galileei, „a văzut doi frați, pe Simon cel ce se numește Petru și pe Andrei, fratele său, care aruncau mreaja în mare, că erau pescari, și le‑a zis: «Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni!» Iar ei, îndată, lăsându‑și mrejele, au mers după El. Apoi, mergând mai departe, a văzut alți doi frați, pe Iacob al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându‑și mrejele, și i‑a chemat. Iar ei, îndată, lăsându‑și corabia și pe tatăl lor, au mers după El” (4, 18‑22).

Relatarea este cutremurator de simpla!
Povestea formarii grupului de apostoli o intalnim si la ceilalti evanghelisti, explicata la fel de simplu.

Mantuitorul a ales asadar - drept discipoli - niste oameni simpli, niste pescari, carora le-a zis : Veniti dupa mine si va ... veti schimba, va voi face sfinti!
Si oamenii astia simpli au devenit apostolii Sai, castigand virtutea de sfinti!
Sfintii sunt expresia vizibila a lucrarii Duhului Sfant si trebuie stiut ca fiecare om este chemat la sfintenie!

Chemarea Lui a fost irezistibilă pentru viitorii apostoli, fiind nu una oarecare ci chemarea lui Dumnezeu!
Dincolo de fascinatia exercitata de Iisus, chemarea aceasta la apostolat a primilor Sai ucenici are o anume logica, dupa cum si inserarea ei in Evanghelii!
Caci evanghelistii nu relateaza povestile ca un fapt istoric ci ca un simbol.

A­ce­lași fiind „ieri și azi, și în veac” (Evr. 13, 8), Iisus cheamă pe orice om și azi, cu aceeași putere în cuvânt, să‑I devină ucenic.

Dumnezeu 
adreseaza tuturor chemarea la ucenicie, deopotrivă celor mari și mici, tineri și vârstnici, bogați sau săraci, învățați sau neînvățați. Important este să o auzim, să o percepem.
Dumnezeu, acum ca si atunci, ne cheamă la împăcare - caci mulți dintre noi suntem razboi cu El; ne chea­mă la sfințenie, pentru că suntem pacatosi; ne cheamă spre lumină pentru ca multi traim in intuneric; ne cheamă de la moarte la viață, pentru că mulți suntem morți desi in viata; ne cheamă la pace, pentru că in sufletele si in viata noastra este un vesnic razboi; ne cheamă la Sfanta Impartasire cu Hristos, pentru a-L avea pe El in noi!El ne trimite vesnica Sa chemare la fericire!
Pentru a obtine aceasta fericire e nevoie de toata staruinta de care suntem capabili, de rabdare, de indrazneala si, inainte de orice, de IUBIRE!

Suntem noi oare capabili sa-L iubim intr-atat incat sa-L urmam, spre a cunoaste fericirea cea adevarata?

E o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem in fiecare zi.
Caci nu este om pe lume care să nu fie chemat. 
Fiecare vine pe lume cu un rost, are o menire în viață: să fie de folos,
într‑un fel sau altul, lumii în care trăiește, semenilor sai, pe care trebuie sa invete sa-i iubeasca. 
De aceea, plecand de la capacitatea noastra de a-L iubi pe Dumnezeu, ar trebui sa meditam la felul in care am reusit sa raspundem  chemarii Lui de a deveni sfinti "precum Tatal nostru cel din ceruri Sfant este"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu