Blogul acesta este jurnalul meu duhovnicesc pe care l-am inceput cu prilejul celei de-a doua batalii pe care a trebuit sa o dau cu cancerul. Am inceput numarandu-mi zilele si am continuat inaltand rugaciuni! Aici este coltul meu de "rugaciune deschisa" prin care ma pregatesc pentru momentul primirii darului celui de pe urma!
duminică, 24 decembrie 2023
duminică, 26 februarie 2023
IZGONIREA LUI ADAM DIN RAI/ POSTUL
In Evanghelia dupa Matei 6: 14-21, fragment care face parte din Predica de pe munte , ne sunt prezentate cele trei coordonate obligatorii intre care trebuie sa ne desfasuram viata, noi ca si crestini:
- iertarea - ca si conditie a pacii interioare si a comunitatii
- postul si felul in care trebuie sa postim
- induhovnicirea din care deriva milostenia
Momentul Izgonirii protoparintilor nostri din rai face evident o legatura perfecta cu acest text.
Daca omul ar fi respectat regula... daca ar fi inteles si s-ar fi infranat in fata fructul oprit, daca, chiar si gresind, si-ar fi asumat greseala... Daca, daca, daca!
Totul a inceput cu Facerea
Dupa cum aflam din primul capitol al Bibliei, omul este o sublima incununare a creatiei lui Dumnezeu! Si Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din tarana luata din pamant si a suflat asupra lui suflare de viata si s-a facut omul intru suflet viu.
Si Domnul Dumnezeu a sadit un rai in Eden , spre rasarit, si l-a pus acolo pe omul pe care-l zidise.
Domnul Dumnezeu a facut sa rasara din pamant tot soiul de pomi placuti la vedere si buni la mancare, precum si pomul vietii in mijlocul raiului si pomul cunostintei binelui si raului.
Si Domnul Dumnezeu l-a luat pe omul pe care-l zidise si l-a pus in rai ca sa-l lucreze si sa-l pazeasca.
Dupa care, Domnul Dumnezeu i-a dat lui Adam porunca si i-a zis: "Din toti pomii raiului poti sa mananci, dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, cu moarte vei muri!"
Asadar, Domnul a dat porunca aceasta lui Adam, la vremea cand el era inca singur! Si moartea nu era o amenintare ci o consecinta a eventualei greseli!
Si a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor pe potriva lui" Si asa a facut-o Domnul pe Eva! Si a zis Adam: "De data aceasta iata os din oasele mele si carne din carnea mea!; ea se va numi femeie, pentru ca a fost luata din barbatul ei". De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa si cei doi vor fi un trup.
Sarpele insa era cel mai viclean dintre toate fiarele de pe pamant, pe care le facuse Domnul Dumnezeu. Si a zis sarpele catre femeie: "Dumnezeu, a zis el oare: Sa nu mancati roade din tot pomul care este in rai?..." Iar femeia a zis catre sarpe: "Noi putem manca din roada pomilor raiului, dar din roada pomului care este in mijlocul raiului, ne-a zis Dumnezeu: "Din el sa nu mancati si nici sa va atingeti de el, ca sa nu muriti !"
Atunci sarpele a zis catre femeie: "Nu, nu veti muri; dar Dumnezeu stie ca'n ziua'n care veti manca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca niste Dumnezei, cunoscand binele si raul".
De aici, in minte cu ispita de a se imagina dumnezei si dubiul asupra poruncii, nu a mai fost decat un pas pana la incalcarea regulii! Tentatia a invins! Diavolul, intruchipat de sarpe , a aruncat samanta pacatuirii.
S-a ascuns Adam pentru ca a simtit nu doar ca era gol, fara haine, ci ca era gol si de har si de lumina si de intelepciune, de dragoste si de sens dumnezeisc!
Si i-a zis Dumnezeu: "Cine ti-a spus tie ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul din care Eu ti-am poruncit sa nu mananci?"
Acesta este momentul adevarului, momentul asumarii, sansa salvarii, o mana intinsa de Dumnezeu! Dar Adam nu a inteles, desi i se deschisesera ochii, ci a zis: "Femeia pe care mi-ai dat-o sa fie cu mine, ea mi-a dat din pom, si eu am mancat". Si a zis Domnul Dumnezeu catre femeie: "Cum de-ai facut una ca asta?" Iar femeia a zis: "Sarpele m'a amagit, iar eu am mancat".
Iar femeii i-a zis: "Iti voi spori, inmultindu-le, durerile si geamatul; in dureri vei naste copii; atrasa vei fi catre barbatul tau si el te va stapani".
Acesta este blestemul - un blestem dar si o binecuvantare - caci promisiunea intoarcerii in pamantul acela din care Domnul l-a facut pe om, asemenea Treimii, este binecuvantarea Lui! Intoarcerea nu este moarte ci inoire!
1 De ce l-a izgonit Dumnezeu pe Adam din Rai?
2 De ce nu este pomenita si Eva, de vreme ce amandoi au fost izgoniti
3 Ce inseamna pentru noi aceasta Izgonire?
1. Protoparintii nostri au ratat, au cazut din starea de har in care se aflau! Poate ca mai corect, in loc de Izgonirea lui Adam din rai ar fi sa spunem Izgonirea lui Dumnezeu din om! Caci asta s-a intamplat prin neascultare: o departare a omului de Domnul Dumnezeul sau!
Adam si Eva au incalcat regula si astfel au pacatuit! Dar nu doar din pofta ori curiozitate au facut-o cat pentru ca s-au indoit de buna credinta a Domnului Dumnezeu si au indraznit sa creada in vorbele sarpelui ...
Apoi, desi au incalcat regula, nu au fost capabili sa-si asume greseala si sa-si ceara iertare, Adam aproape invinuindu-L pe Dumnezeu pentru caderea lui, iar Eva dand vina pe sarpe! Dumnezeu nu le spusese insa o poveste. Mancand din pomul cunostintei binelui si raului ei chiar au pierdut nemurirea cu care erau investiti, si-au pierdut candoarea, harul!
De aceea nu putem incepe postul fara a trece prin etapa iertarii caci cu iertare ii suntem datori lui Dumnezeu! Cum Dumnezeu este in toti si in toate, cu iertare suntem datori si semenilor!
Simțind mângâierea harului în inima lui, omul e încredințat că a fost iertat, simte că Dumnezeu l-a luat luat in brate!
2. Faptul ca nu se pomeneste si de Eva, desi a fost izgonita si ea impreuna cu Adam, se datoreaza faptului ca ei au fost mereu una!
3. Ce inseamna pentru noi aceasta cadere adamica?
Este iesirea sufletului omului din spatiul de lumina dumnezeiasca! Lupta noastra consta in cautarea luminii!
Si ne spune Mantuitorul: Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie!
Postul este deci vechi de cand lumea!
De ce post?
Pentru ca protoparintii nostri au cazut din statutul lor de rasfatati ai lui Dumnezeu din pricina mancarii, a neinfranarii, a neascultarii! Desigur lucrurile sunt mult mai profunde decat atat insa... se incepe mereu cu... inceputul!
Postul este asadar o ascultare, o rigoare impusa spre a schimba ceva si totodata o jertfa. El implica privatiune, straduinta, o schimbare a obiceiurilor zilnice, schimbare necesara resetarii biologice a trupului dar si a felului nostru de a gandi, de a trai, de a simti.
De ce o resetare?
Sistemele electronice de azi par sa ne dea raspunsul caci si ele au nevoie de asta din cand in cand pentru a-si up-data informatiile! Cine are obisnuinta de a posti stie, simte, cum corpul, invatat cu un anume fel de hrana, incepe sa intre in sevraj. Primele simptome sunt oboseala, durerile de cap si chiar iritarea, nervozitatea fiind ceva absolut firesc.
Sa nu ne falim ca postim. Si diavolul posteste si inca tot timpul !
Cine posteste dupa reguli si canoane stie ca trebuie sa rabde toate acestea cu bucurie, cu pace, cu increderea ca pe timpul postului Il poate simti altfel pe Hristos! Nici o suferinta nu poate concura cu suferinta hristica asa ca... un pic de jertfa nu ne poate face decat bine!
Felul in care postim face diferenta. Nici un fel de privatiune culinara nu ne poate ascuti simtirea spirituala daca nu ne propunem sa o insotim cu o linistire a constiintei, cu straduinta spre iertare, spovedanie, pazindu-ne de lucrurile ce corup trupul, mintea si sufletul, atenti la cei din jur cu mila si milostivire!
E un drum necesar de parcurs, o perioada de rugaciune mai intensa, sporita si concentrata care ne va pune in comuniune cu Dumnezeu. La capatul acestui drum este Lumina Invierii, gustul desavarsirii lui Hristos!
E nevoie de vointa, de determinare si rigoare!
Si mai zice Mantuitorul: Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
Cum sa facem comoara in cer?
Sa ne amintim sfarsitul pildei bogatului căruia i-a rodit țarina. Mantuitorul zice: așa se întâmplă cu cel ce nu în Dumnezeu se îmbogățește.
Omul a fost creat să se îmbogățească în Dumnezeu, sa primească calitățile Creatorului și să le traiasca si el. Adevăratele comori nu nasc invidia în aproapele nostru, căci ele ne pun mereu împreună… ne adună… ne unesc… ne fac frați. De aceea, adevăratele comori nu pot fi furate. Nimeni nu-ți poate fura blândețea și apoi să și-o implanteze în ființa lui. Adevăratele comori nu sunt perisabile, degradabile, nu se sfârșesc niciodată… Ele sunt virtuți, și virtuțile sunt veșnice, căci izvorăsc din Cel veșnic.
“Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” (Matei 6, 21)
"Nu există comoară care să nu fie adunată cu inima. Toate comorile se adună cu inima… Căci din inimă pleacă dirinta de capatuire, de averi… lăcomia de bani, de slavă deșartă, de putere, de confort…
Deci comorile adunate au în spatele lor inimi care au batut… inimi care s-au chinuit. De aceea acolo unde este comoara noastră, acolo va fi și inima noastră. Îți vezi averile pământești degradându-se, așa va fi și inima ta. Căci inima ta, la ele a nădăjduit, de ele și-a lipit speranța. Este comoara ta în ceruri… acolo va nădăjdui și inima ta. La o observație atentă a sufletului vom vedea, că toate eforturile vieții noastre, toate ideile, toate planurile, au în spate inima noastră care a sperat ceva când le-a gândit… când le-a pus în practică… când a mișcat toată ființa noastră spre ele". (spicuiri din Serile Biblice)
Sa punem inceput bun si sa ne straduim.
Amin
Post binecuvantat tuturor! Amin
sâmbătă, 18 februarie 2023
DIN VECHIUL TESTAMENT - ADAM, EVA SI "IZGONIREA" DIN RAI
"Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină, în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l zidise" dandu-i spre desfatare tot ce se afla in ea!
Cum Adam se plictisea, " a zis Domnul Dumnezeu: <Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor pe potriva lui.>
Şi din pământ a mai zidit Domnul Dumnezeu toate fiarele pământului şi toate păsările cerului şi le-a adus lui Adam ca să vadă cum le va numi: şi oricum va numi Adam toată fiinţa vie, ea aşa se va numi. Şi a pus Adam nume tuturor dobitoacelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor pe potriva lui.
Cand Adam s-a trezit si a vazut-o pe Eva a iubit-o foarte simtind ca ea e parte din el.
Eva, a nutrit pentru Adam aceeasi stare de apartenenta si, in bucuria vietii divizate in doua trupuri, ei s-au indragit intru nevoia regasirii trupului unic facut intai de Dumnezeu!
In discutia legata de izgonire se vorbeste de neînfrânare, lăcomie, orgoliu şi, bineînţeles, de nesupunere.
Antropologia creştină, dupa Lossky, este o luptă pentru
IZGONIREA DIN RAI
Postul lui Adam in Rai a fost exclusiv o chestie de ascultare, de supunere in fata vointei creatorului, care l-a sfatuit sa nu mance poame din pomul cunostintei binelui si raului, avertizandu-l sa asculte ca sa nu... moara!
Desigur, Dumnezeu putea sa ingradeasca pomul acela, ca omul sa nu manance niciodata din el, dar nu a facut-o pentru nu acesta era scopul nemancarii, "interzicerea", despre care tot vorbim, fiind doar un sfat bun de urmat! Alegerea... era a omului!
Poate scopul acestei "indicatii" a fost acela de a intari capacitatea lui de a-L asculta pe Dumnezeu si, de ce nu, de a i se conserva inocenta, puritatea omului, atat de perfect creat!
Adam nu a ascultat de Dumnezeu, nu a "postit" dar, ceea ce este mai grav decat atat, nu s-a pocait de greseala sa si consecinta a fost "alungarea" din Rai - in fapt "racirea", pierderea intensitatii duhului!
In fond, nu este corect sa spunem ca Adam a fost alungat ci, mai precis, ceea ce s-a petrecut, a fost departarea sa de Dumnezeu printr-o decizie hazardanta!
Altii spun ca a stat sapte zile sau sapte ani, din pricina cinstei ce-o are numarul sapte...
Dar ca Adam a intins mainile si s-a atins de fruct in ceasul al saselea din zi, a aratat-o si noul Adam, Hristos, Care Si-a intins mainile pe cruce in ceasul al saselea din zi, tamaduind nenorocirea lui Adam.
Lui Dumnezeu ii era cu putinta sa-l faca pe om sa nu pacatuiasca. Totusi, pentru ca nestricaciunea sa fie si fapta vointei lui, i-a dat permisiunea de a se atinge de toti pomii din rai, dar nu si de pomul cunostintei binelui si raului.
Poate ca Dumnezeu i-a ingaduit sa cugete asupra tuturor celor savarsite de puterea dumnezeiasca, dar nu i-a ingaduit defel sa cugete asupra fiintei lui Dumnezeu.
Grigorie Teologul vede pomii din rai ca fiind ideile dumnezeiesti, fructul fiind contemplatia. Cu alte cuvinte, Grigorie Teologul
Ne putem gandi ca Dumnezeu i-a ingaduit omului sa cerceteze firea sa omeneasca, dar nu si accesul la fiinta lui Dumnezeu, nici la modul in care a adus totul la fiinta din nefiinta - ceea ce oamenii fac pana azi, incercand sa explice inexplicabilul!
Adam a abandonat toate celelalte stihii ale lumii si a inceput sa cerceteze cele cu privire la Dumnezeu, iscodind cu de-amanuntul firea dumnezeiasca. Fiind inca nedesavarsit duhovniceste, asemenea unui prunc nestiutor, a cazut, pentru ca Satana, prin intermediul Evei, l-a ispitit inoculandu-i gandul ca poate ajunge Dumnezeu.
Marele si dumnezeiescul Hrisostom spune ca pomul cunoasterii are o indoita putere. El spune ca raiul a fost pe pamant si gandeste ca este si spiritual si material, dupa cum era si Adam.
Unii spun ca pomul acela era smochin, pentru motivul ca indata ce au cunoscut ca sunt goi s-au acoperit cu frunze de smochin.
Smochinul are intr-adevar oarecare asemanare cu pacatul. Mai intai, dulceata; apoi, asprimea frunzelor si are in peduncul un lapte lipicios. Sunt unii care spun ca pomul acela simbolizeaza chiar impreunarea, "cunoasterea" lui Adam si a Evei, dar interpretarea aceasta este nepotrivita.
Adam, dupa ce a calcat porunca, dupa ce s-a imbracat cu trup muritor si si-a primit blestemul, a pierdut raiul fiind izgonit din rai !
Dumnezeu a poruncit ca sabia de foc sa pazeasca poarta raiului.
sâmbătă, 4 februarie 2023
DESPRE BIBLIE PE SCURT ( 1) NEAMUL LUI ADAM
La inceputul acestui an, am decis sa schimb un pic formatul blogului meu, parcurgand povestile biblice, si am si publicat cateva...
DE CE SA CITIM BIBLIA?
Lui Cainan "i s'a nascut Maleleil."
Lui Iared i s'a nascut Enoh.
Lui Enoh i s'a nascut Matusalem.
Din Matusalem s-a nascut Lameh, caruia i s'a nascut un fiu pe care
joi, 2 februarie 2023
VECHIUL SI NOUL TESTAMENT IN ZI DE PRAZNIC - POVESTEA DREPTULUI SIMEON
Ceea ce a iesit se cheama Septuaginta (nume care derivă din latinescul „șaptezeci”) adica Vechiul Testament canonic al Bisericii Ortodoxe , varianta in limba greaca a Vechiului Testament, traducere a Cartilor lui Moise și a celorlalte cărți ale Vechiului Testament, din ebraică în limba greacă!
Cand batranul Simeon Il primeste pe pruncul sfant in bratele sale, are loc practic prima intalnire intre cele doua lumi - cea de dinainte si cea de dupa Hristos - dar si cea dintre cele doua legi - cea veche si cea noua, care tocmai se nascuse !
Trecerea la legea cea noua nu a insemnat nici o clipa renuntarea la legile vechi, ci indulcirea lor, imbibarea lor in iubire, translarea de la litera legilor la duhul lor, depasindu-se astfel cadrul strict al preceptelor reci, ca piatra in care au fost inscrise, facand un pas decisiv inainte spre trairea lor cu mintea si cu inima!
Povestea cuvintelor rostite de dreptul Simeon ne insoteste si pe noi astazi, ele fiind inscrise in rugaciunea din ritualul savarsirii Vecerniei!
„Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel” (din Luca 2, 29-32).
Bătrânul Simeon Il vede, Il recunoaste si ni-l prezinta pe Iisus ca adevăratul Messia, Cel care va izbăvi întreg neamul omenesc de robia morții.
"Poporul lui Israel" nu mai inseamna aici o etnie, si nici Israel nu mai e un tinut! Ci totul devine un simbol, simbolul unui alt mod de viata, al noului mod de viață pe care Mântuitorul Hristos ni l-a adus prin jertfa Sa de pe Cruce.
sâmbătă, 21 ianuarie 2023
Din ciclul: POVESTIRI DIN VECHIULUI TESTAMENT , PILDA COPACILOR
Iar dacă s-a spus acestea lui Iotam, acesta s-a dus şi a stat pe vârful muntelui Garizim şi, ridicându-şi glasul, a strigat şi a zis: "Ascultaţi-mă, locuitori ai Sichemului, şi Dumnezeu să vă asculte!
S-au dus odată copacii să-şi ungă împărat peste ei.
Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinsteşte Dumnezeu şi oamenii se mândresc şi mă voi duce să umblu prin copaci?
Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu şi domneşte peste noi!
Dar şi smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceaţa mea şi fructul meu cel bun şi să mă duc să cârmuiesc copacii?
Apoi au zis copacii către viţa de vie: Vino tu de domneşte peste noi!
Şi viţa de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veseleşte pe Dumnezeu şi pe oameni şi să mă duc să cârmuiesc copacii?
Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneţi cu adevărat împărat peste voi, atunci veniţi şi vă odihniţi sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieşi foc din spini şi va arde cedrii Libanului.
Tatăl meu a luptat pentru voi, fără să-şi cruţe viaţa, şi v-a izbăvit din mâna Madianiţilor; Iar voi v-aţi sculat acum împotriva casei tatălui meu şi aţi ucis pe cei şaptezeci de feciori ai tatălui meu pe o piatră şi aţi pus rege peste locuitorii Sichemului pe Abimelec, fiul unei roabe a lui, pentru că e fratele vostru.
Dacă voi v-aţi purtat după adevăr şi după dreptate cu Ierubaal şi cu casa lui, atunci să fie asupra voastră binecuvântare şi să vă bucuraţi de Abimelec şi să se bucure şi el de voi!
Dacă insă nu, atunci să iasă foc din Abimelec şi să ardă pe locuitorii Sichemului şi toată casa lui Milo; să iasă foc din locuitorii Sichemului şi din casa lui Milo şi să ardă pe Abimalec".
După aceea a trimis Dumnezeu un duh rău între Abimelec şi între locuitorii Sichemului, nemaivoind locuitorii din Sichem să se supună lui Abimelec; Ca astfel să vină răzbunarea pentru cei şaptezeci de fii ai lui Ierubaal şi sângele lor să se întoarcă asupra lui Abimelec, fratele lor, care-i ucisese, şi asupra locuitorilor Sichemului care au îmbărbătat mâna lui ca să-şi ucidă fraţii.
Şi au trimis locuitorii Sichemului împotriva lui oameni la pândă pe vârfurile munţilor, ca să prade pe oricine va trece pe lângă ei pe cale. Şi s-a spus aceasta lui Abimelec.
Atunci a venit şi Gaal, fiul lui Ebed, cu fraţii săi, la Sichem şi au umblat ei prin Sichem; iar locuitorii Sichemului s-au încrezut în el.
Apoi au ieşit ei în ţarină şi au cules viile, au stors strugurii, au făcut praznic şi s-au dus la casa dumnezeului lor, unde au mâncat şi au băut şi au blestemat pe Abimelec.
Gaal însă, fiul lui Ebed, zicea: "Cine este Abimelec şi ce este Sichemul, ca să-i slujim? Nu este el, oare, fiul lui Ierubaal, şi căpetenia cea mai de seamă a Sichemului nu este oare Zebul? Să slujiţi mai bine urmaşilor lui Hemor, tatăl lui Sichem, iar aceluia pentru ce să-i slujim? De mi-ar da cineva poporul acesta pe mâna mea, eu aş alunga pe Abimelec".
Iar Zebul, căpetenia cetăţii, a aflat ce zisese Gaal, fiul lui Ebed, şi s-a aprins de mânie.
Apoi a trimis el cu vicleşug soli la Abimelec, ca să-i spună: "Iată Gaal, fiul lui Ebed, şi fraţii lui au venit în Sichem şi aţâţă cetatea împotriva ta.
Scoală dar la noapte, tu şi poporul care e eu tine, şi stai de pândă în câmp;
Iar dimineaţa, la răsăritul soarelui, scoală repede şi înaintează spre cetate; şi când ei şi poporul ce este cu ei var ieşi la tine, atunci să faci cu ei ce se va pricepe mâna ta".
S-a sculat deci Abimelec noaptea şi tot poporul ce era cu dânsul şi au stat da pândă la Sichem patru cete.
Iar dimineaţa, Gaal, fiul lui Ebed, a ieşit şi a stat în poarta cetăţii. Atunci s-a sculat Abimelec şi poporul ce era cu el în ascunzătoare.
Gaal însă, văzând poporul, a zis câtre Zebul: "Iată poporul se coboară de pe vârful munţilor". Iar Zebul i-a răspuns: "Umbrele munţilor ţi se par oameni".
Şi a grăit iarăşi Gaal şi a zis: "Iată poporul se coboară de pe înălţime şi o ceată vine de la stejarul Meanim".
A zis atunci Zebul: "Unde sunt buzele tale care ziceau: "Cine este Abimelec, ca să-i slujim lui? Acesta este poporul pe care tu l-ai nesocotit. Ieşi acum şi te luptă cu dânsul!"
Şi s-a dus Gaal în fruntea locuitorilor Sichemului şi s-a luptat cu Abimelec.
Şi s-a năpustit Abimelec asupra lui şi el a fugit de dânsul şi au căzut mulţi ucişi până la porţile cetăţii.
Abimelec însă a rămas în Aruma; iar pe Gaal şi pe fraţii lui i-a alungat Zebul, ca să nu mai locuiască Sichem.
A doua zi a ieşit poporul la câmp şi au spus despre acestea lui Abimelec.
Iar acesta şi-a luat poporul său şi l-a împărţit în trei cete şi l-a pus la pândă în câmp. Şi văzând că a ieşit popor din cetate, s-a ridicat asupra acelora şi i-a ucis.
Pe când Abimelec şi cetele ce erau cu dânsul s-au apropiat şi s-au oprit la porţile cetăţii, celelalte două cete, tăbărând asupra tuturor celor ce erau În câmp, i-au ucis.
Şi s-a luptat Abimelec cu cetatea toată ziua aceea, a luat cetatea, a ucis poporul care era în ea şi a dărâmat cetatea şi a presărat locul ei cu sare.
Auzind de acestea, toţi acei ce erau în turnul Sichemului s-au dus în turnul capiştei lui Baal-Berit.
Dar i s-a spus lui Abimelec că s-au adunat acolo toţi cei ce fuseseră în turnul Sichemului.
Atunci Abimelec s-a dus în muntele Ţalmon, el şi tot poporul ce era eu dânsul; a luat Abimelec cu sine topoare şi a tăiat lemne din pădure şi le-a pus pe umăr şi a zis către popor: "Aţi văzut ce am făcut eu? Faceţi repede şi voi ceea ce am făcut eu!"
Şi a tăiat fiecare din popor lemne şi s-au dus toţi cu Abimelec şi le-au pus sub turn şi au aprins cu ele turnul; şi au murit toţi cei ce erau în turnul Sichemului, aproape o mie de bărbaţi şi de femei.
După aceea s-a dus Abimelec la Teveţ şi a împresurat Teveţul şi l-a luat.
Şi era în mijlocul cetăţii un turn întărit şi au fugit acolo toţi bărbaţii şi femeile şi toţi oamenii din cetate; şi l-au încuiat şi s-au suit pe acoperişul turnului.
Abimelec însă a venit la turn şi l-a împresurat şi s-a apropiat de uşa turnului ca să-i dea foc.
Atunci o femeie a aruncat o bucată de piatră de râşniţă în capul lui Abimelec şi i-a spart capul.
Abimelec a chemat îndată un tânăr, care era purtătorul de arme al său, şi i-a zis: "Scoate-ţi sabia şi mă ucide, ca să nu zică despre mine: A fost ucis de o femeie". Şi l-a străpuns tânărul acela şi a murit.
Când au văzut Israeliţii că a murit Abimelec, s-a dus fiecare la locul său.
Aşa a plătit Dumnezeu lui Abimelec, pentru nelegiuirea pe care el o făptuise faţă de tatăl său, ucigând pe cei şaptezeci de fraţi ai săi.
Şi toate nelegiuirile locuitorilor Sichemului le-a întors Dumnezeu asupra capului lor. Şi aşa i-a ajuns blestemul lui Iotam, fiul lui Ierubaal.
Dar şi smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceaţa mea şi fructul meu cel bun şi să mă duc să cârmuiesc copacii?
Viţa de vie („ghefen”) – este considerata un arbore caci are un trunchi, fiind unul din cei 3 arbori profetici!
Iar mai departe, comentând morala fabulei, Sf. Nil zice:
Aşadar şi Iotam, cel care rosteşte fabula, poate fi identificat şi el cu spinul, în măsura în care, prin cuvântul său, el a produs „focul” care a dus la mistuirea tentativei de conducător (nelegitim) a lui Abimelec.
În fabulă, totul graviteaza în jurul spinului care îl închipuie pe Abimelec. Spinul este o plantă care nu poate produce nici macar umbra (aluzie la neputinţa de a săvârşi binele).
E o învăţătură de minte fireasca şi repetabila de-a lungul istoriei, pana în zilele noastre: modelele autentice sunt date (de bunăvoie sau forţat) la o parte şi înlocuite cu surogate! In mari demnitati ajung semidocţii şi inculţii – oameni de nimic, care nu contribuie cu nimic la binele comunitatii ci, din contră, aduc dezbinare şi tiranie.
Deşi am putea spune ca e veche "de cand lumea", această fabulă este de o actualitate tulburatoare, chiar dezamagitor de actuala!