vineri, 25 iulie 2014

Z 169


Sfarsitul primei saptamani de radioterapie


In fiecare vineri, la capatul unei saptamani de tratament, doctorul oncolog isi vede pacientii.

La intalnirea de azi, medicul meu a constatat ca am un edem, in zona operata, dar si o usoara iritatie, cauzata de raze, pentru care mi-a prescris o crema speciala, cu care trebuie sa ma ung in fiecare seara.

Sper ca in timpul zilelor de we sa mi se refaca pielea.

In fine, astea sunt probleme in limitele normalului! (caci radioterapia are ca si efecte secundare, eritemul pielii, un posibil edem in zona operata si... oboseala).

Oncologul urmareste gradul arsurilor pielii, starea edemului, dar si refacerea de dupa chimioterapie si posibilele sechele.

Iradierea unei zone canceroase necesita extrem de multa precizie. Se cunosc cazuri in care, din proasta manipulare, au fost afectate organe vitale, pacientul intand in tratament cu o problema si iesind cu... mai multe!

Echipa care ma ingrijeste pe mine este extrem de riguroasa in manipularea aparatelor. Totul se masoara in zecimi de milimetri si se verifica la fiecare sedinta! Asta dupa ce mi s-au facut masuratori si am fost insemnata sub scaner inainte de a incepe tratamentul!

Pot sa spun ca te simti ingrijit cu responsabilitate si empatie!
(Intre atatea nefericiri, bolnavii de cancer care se trateaza in aceasta clinica, nu o mai au si pe aceea a dispretului cadrelor medicale!)

Pielea mea a devenit extrem de sensibila inca de acum 5 ani, dupa prima chimioterapie!
Stiu asta si mai stiu ca toate au un pret! Am avut o piele minunata, fina, fara pete, cu o culoare trandafirie... A venit vremea sa dau seama! :)
Cand ma vad cheala... imi zic ca e cazul poate sa platesc macar un pic pentru faptul de a fi avut un par frumos care niciodata nu a avut nevoie de coafor, bigudiuri, fixativ... In plus, stiu ca parul meu a fost sursa de ispite si invidii... Un pic de chelie nu-mi strica deci, asa... in speranta mantuirii! :)

Altfel... cum va spuneam, ma lupt cu o oboseala care nu trece nici macar cu somn! Cand stau lungita am senzatia ca pot orice. Cand ma ridic insa... realitatea este cu totul alta! Trebuie sa inteleg si sa imi adaptez activitatea la puterile mele de acum! Asa nu voi mai fi dezamagita! 




Domnul sa fie cu noi toti!

EVANGHELIA ZILEI 

MATEI 15/ 29-31


În vremea aceea a venit Iisus lângă Marea Galileii şi s-a suit într-un munte şi a şezut acolo. Şi au venit la Dânsul mulţime de oameni, având cu ei şchiopi, orbi, muţi, ciungi şi mulţi alţii şi i-au pus la picioarele lui Iisus; iar El i-a tămăduit. Încât se mirau mulţimile văzând pe cei muţi grăind, pe ciungi sănătoşi, pe şchiopi umblând şi pe cei orbi văzând; şi slăveau pe Dumnezeul lui Israel.