duminică, 26 februarie 2017

DUMINICA IERTARII

... a fost randuit a fi ultima zi inainte de intrarea in Sfantul si Marele Post.


Motivul este unul lesne de inteles: cum sa inaintezi pe calea duhovniciei cu pietrele de moara ale ranchiunii agatate de suflet?

Ni se sugereaza, ba chiar ni se explica clar, ca fara sa iertam nu este cu putinta nici sa traim dar nici sa murim in pace!
Si intrebarea urmatoare vine brutal: "cum sa fac sa pot ierta pe cineva care m-a ranit, m-a tradat, m-a furat, in fine, pe cineva pe care il detest?

Pentru reusita exista o reteta: post, rugaciune spovedanie, milostenie. Si toate astea ne vor fi explicate de-a lungul Postului.

Desigur, la inceput chestia poate parea insurmontabila,
dar, daca Domnul ne-a spus ca asta trebuie sa facem, inseamna ca avem in noi si puterea de a reusi.

Sa iertam este asadar primul pas spre bucuria Invierii!
Iertarea asta ne implica si pe noi insine caci, cel care nu se poate ierta pe sine, nici pe altii nu-i iarta si  nu capata nici iertarea Domnului!Duminica Izgonirii lui Adam din Rai
(a Lăsatului sec de brânză)
(Matei 6, 14-21)

Zis-a Domnul: Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu