miercuri, 1 martie 2017

PRIMA SAPTAMANA DIN POST

Este una complicata!

In primul rand pentru ca ispitele firii noastre dau navala! 
Toate hibele felului nostru de a fi ies afara! 
Suntem pusi la incercare: reusim sau nu sa facem fata? 
De cele mai multe ori NU! 

Firea noastra, vizibil slaba, are nevoie de intarire si intarirea aceasta vine doar prin detectarea si constientizarea slabiciunilor noastre si apoi, prin rugaciune, insistand, ne vom curata! Acesta este rolul ispitirii: sa intelegem, cercetandu-ne in adanc, si sa lucram la schimbarea noastra!

Avand credinta curata si puternica orice este cu putinta!
Ispitirile ne pun in fata relele firii noastre si ne arata ca nu numai ceilalti ci nici noi nu suntem deasupra greselilor, a rautatilor... 
E nevoie sa ne rugam, sa putem sa-i iertam pe ceilalti si sa ne rusinam de tot ceea ce suntem noi in stare sa facem, dincolo de voia Domnului!

Apoi, saptamana aceasta, nici trupul nu este ferit de ispitirea mancarii de care incercam, prin post, sa ne tinem deoparte.
Ne repezim la cele "de fruct", cum se spune, capul ne doare...
Si totusi, privarea de mancare ramane un exercitiu cu mult mai usor decat cercetarea duhovniceasca, abtinerea de a gandi si a face rau!
Cu cat ne credem mai capabili sa facem fata ispitelor, cu atat ele vor fi mai puternice! Cu cat inaintam cu atat dovezile invatarii trebui sa fie mai puternice!
Drumul duhovniciei nu este usor si fara jertfa nimic nu-i cu putinta!

Treime Sfanta... ridica de la noi lantul cel greu al pacatului si ca o milostiva da-ne lacrimi de umilinta! 
Si, macar la sfarsit, mantuieste-ne! (din cantarile Canonului cel Mare al sf Andrei Criteanul!)



Şi răspunzând, Iisus le-a zis: Aveţi credinţă în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea. Iar când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşealele voastre. Că de nu iertaţi voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greşealele voastre. Dar în zadar Mă cinstesc, învăţând învăţături care sunt porunci omeneşti. Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor: spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe, pe care le faceţi. Marcu 11, 22-26 şi Matei 7, 7-8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu