joi, 27 martie 2014

Z 49

Ieri a fost o zi senina si, desi rece, soarele mi-a dat o stare buna. 

Vizita la doctorul care m-a operat nu a depasit cu nimic asteptarile mele decat, poate, inca o data, in plan uman.

Mi-a scos firele si mi-a dat ultimile vesti. Dincolo de rezultatul, la fel de prost ca si la biopsia initiala dar nu intr-atat pe cat ma asteptam, am putut vedea in fata mea, inca o data,  un....OM! 

Doctorul acesta - un chirurg foarte cunoscut in zona pariziana, care nu face decat chirurgia sanului bolnav si care are peste 55 de ani,  nu-si inchide mobilul, raspunde la toate apelurile si nu-si pune secretara sa faca asta in locul sau. In echipa cu care lucreaza nu exista asa ceva. 

In prezenta mea l-a sunat pe oncologul care se ocupa de mine de 5 ani, ca sa se sfatuiasca asupra viitorului meu tratament, si a picat pe repondeur. I-a lasat mesaj si a inchis. In 5 minute celalalt a si telefonat! Nu exista amanari, intarzieri, nu ai timp sa intri in panica... 

In fiecare joi, echipa, formata din chirurg, oncolog, radiolog, ginecolog, raspandita in toata zona pariziana si localitatile limitrofe, pe unde sunt clinicile unde lucreaza fiecare, se intalneste in teleconferinta si discuta fiecare caz in parte, stabilind de comun acord pasii urmatori. Apoi este informat medicul de familie!

In toti acesti 5 ani, in afara operatiilor, a tratamentelor ori al calitatii actului medical, am simtit ca sunt protejata, tratata ca o persoana care conteaza, mi s-a dat permanent impresia ca se ocupa de mine in mod special... Eu am crezut la inceput  fie ca sunt eu un caz, fie ca sunt pe moarte! Atat am fost de surprinsa! 
Toti iti stiu istoricul, cu amanunte si specific, fiind pregatiti, cant te afli in fata lor, si esti sigur ca nu te-au uitat, desi vad mii de pacienti, tot felul de cazuri! 
Stiti ce inseamna sa te vezi cu radiologul, de ex, o data pe an, si acesta sa iti spuna: "V-ati schimbat coafura! Va vine foarte bine" Sau, "Ce va mai fac nepotii?"?
Toti acesti oameni m-au sustinut in primul rand moral... 
Si cand spun asta ma refera nu numai la doctori ci chiar la ultima infirmiera(adica asistenta medicala). 
De exemplu, infirmierul de la radiologie, care imi face mamografiile, o analiza neplacuta in general dar mai ales cand ai un stimulator cardiac cum am eu, e de o delicatete de neinchipuit! Empatia personalului m-a atins pana in suflet! Umanismul lor mi-a facut poate mai bine decat tratamentele!

As mai spune ca am primit un document in care se descrie absolut intreg actul chirurgical, tot ce s-a petrecut in sala de operatie, de la montarea branulei, pana la trezirea din anestezie. Intre altele se scrie ca, la finalul operatiei, s-au numarat compresele folosite si nu s-a gasit o compresa, drept pentru care erau pregatiti sa ma redeschida... Infirmiera a gasit-o insa inainte - slava Domnului - intre faldurile campului care m-a acoperit!

Acum... ce urmeaza sa fac eu concret... 
Voi face si chimio, si radio terapie. Cat de multe sedinte, inca nu stiu. Saptamana asta am inca de facut un scaner , o scintigrafie si analize de sange.
Apoi o sa aflu ce au decis sa fac in continuare.
Eu voi continua sa duc un regim de viata cat mai sanatos, sa imi fac proiecte, sa ma plimb, sa ma bucur ca este primavara, ca vine si vara si deci nu voi suferi si de griul celorlalte anotimpuri ci numai de eventualele efecte secundare ale tratamentului. Voi face ca mintea mea sa poata domina angoasa si sa ma tin cat de bine pot. Aici... cu voia si ajutorul lui Dumnezeu, ca in toate cele din viata mea!
Faca-se voia SA!

O, iartă-mi, te rog, Doamne, atâtea rugăciuni
Prin care-ţi cer doar pâine şi pază şi minuni,
Căci am făcut adesea din tine robul meu,
Nu eu s-ascult de tine, ci tu de ce spun eu.
În loc să vreau eu, Doamne, sa fie voia ta,
Îţi cer, iţi cer într-una să faci tu voia mea,
Îţi cer s-alungi necazul, să nu-mi trimiţi ce vrei
Şi să-mi slujeşti în toate, să-mi dai, să-mi dai, să-mi dai,
Gândindu-mă că dacă-ţi cânt şi te slăvesc,
Am drept să-ţi cer într-una să faci tot ce doresc.
O, iartă-mi felu-acesta nebun de-a mă ruga,
Şi-nvaţă-mă ca altfel să stau în faţa ta!
Nu tot cerându-ţi ţie să fii tu robul meu,
Ci tu cerându-mi mie, iar robul să fiu eu,
Să înţeleg că felul cel bun de-a mă ruga

E să doresc ca-n toate să fie voia ta. 
AMIN
(de   Traian Dorz)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu