sâmbătă, 21 octombrie 2017

PUNE DOAMNE PAZA GURII MELE!

Cine urmareste succesiunea cotidiana a textelor evanghelice a inteles ca noaptea trecuta, neputand dormi, am reflectat cu anticipatie la textul ce se va citi duminica.

Astazi in biserica,  prin textul din evanghelia apostolului Luca, ni se aduce aminte de apostolul Matei( "cel daruit de Dumnezeu") care, inainte sa-l intalneasca Mantuitorul, era vames si se numea Levi (cuvant care inseamna "Leu").

In cultura iudaica era din start socotit nedemn si pacatos cel aflat in slujba stapanitorilor poporului evreu - la vremea aceea romanii. Vamesul era unul dintre aceste persoane. Ei erau considerati corupti, legislatia romana permitandu-le sa puna taxe astfel incat sa le iasa din ele si salariul lor personal.

Hristos l-a chemat alaturi si el L-a urmat cu credinciosie, spalandu-i pentru eternitate onoarea patata,  devenind unul dintre cei 4 evanghelisti!

Revin cu gandul la sfatul Mantuitorului de a nu judeca pe nimeni! Ce exemplu mai bun ca acesta? Poate cel al apostolului Pavel, denigratorul si persecutorul crestinilor?!

Punem etichete cu usurinta, judecam, barfim ignorand ca nu ajunge o viata intreaga sa indepartezi umbra unei barfe! 

Imi vine in minte cazul, devenit celebru, al cantaretei franceze Sheila, ai carei ani de succes, din vremea disco (1970- 80) au fost umbriti de un zvon teribil, potivit caruia ar fi  ... barbat!

Cand, in 1975, a trebuit sa nasca, a avut ideea de a filma venirea pe lume a fiului ei, intuind ca  ar fi putut fi ranit in viata lui de aceste rumori. Ceea ce s-a si intamplat. 
Intr-o zi, in timpul unei altercatii cu un coleg, in curtea scolii, acesta i-a strigat ca este un copil adoptat caci asa zisa lui mama nu este decat un trans-sexual! 
Atunci Sheila i-a inmanat fiului sau caseta cu pricina. Din declaratii ulterioare intelegem ca niciodata baiatul ei nu a privit acea caseta dar sufletul lui a ramas vesnic ranit si relatia cu mama sa afectata pentru totdeauna. 
Intreaga  viata a cantaretei, scriitoarei, dansatoarei si sculptoritei Sheila a fost tulburata de aceasta barfa oribila. Anul acesta fiul sau s-a sinucis! Are 72 de ani. 

Problema este ca toate astea ausmerit-o, au ajutat-o sa ispaseasca, sau sa se pazeasca chiar, de cine stie ce pacate grele, dar cei care au murdarit-o? 
Ei ce vor face?

Şi după aceasta a ieşit şi a văzut un vameş, cu numele Levi, care şedea la vamă, şi i-a zis: Vino după Mine. Şi, lăsând toate, el s-a sculat şi a mers după El.      
Şi I-a făcut Levi un ospăţ mare în casa sa. Şi era mulţime multă de vameşi şi de alţii care şedeau cu ei la masă. Dar fariseii şi cărturarii lor murmurau către ucenicii Lui, zicând: De ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi cu păcătoşii? Şi Iisus, răspunzând, a zis către ei: N-au trebuinţă de doctor cei sănătoşi, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă. (Luca 5, 27-32)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu