luni, 30 octombrie 2017

AZI O PRIVIRE SPRE EVANGHELIA DE IERI

Evanghelia de Duminica


În vremea aceea a venit la Iisus un om al cărui nume era Iair și care era mai-marele sinagogii. Și, căzând la picioarele lui Iisus, Îl ruga să intre în casa lui, că numai o fiică avea, ca de doisprezece ani, şi ea era pe moarte. Iar, pe când se ducea Iisus şi mulţimile Îl împresurau, o femeie, care de doisprezece ani avea curgere de sânge şi cheltuise cu doctorii toată averea ei şi de nici unul n-a putut să fie vindecată, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui şi îndată s-a oprit curgerea sângelui ei.

Și a zis Iisus: Cine s-a atins de Mine? Dar toţi tăgăduind, Petru şi ceilalţi care erau cu El au zis: Învăţătorule, mulţimile Te îmbulzesc şi Te strâmtorează, şi Tu întrebi: Cine s-a atins de Mine? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva, căci am simţit o putere care a ieşit din Mine.
Atunci femeia, văzându-se vădită, a venit tremurând şi, căzând înaintea Lui, a spus de faţă cu tot poporul din ce pricină s-a atins de El şi cum s-a tămăduit îndată. Iar El i-a zis: Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace! Pe când încă vorbea El, a venit cineva de la mai-marele sinagogii, zicând: A murit fiica ta. Nu mai supăra pe Învăţătorul.
Dar Iisus, auzind, i-a răspuns: Nu te teme; crede numai şi se va izbăvi. Şi, venind în casă, n-a lăsat pe nimeni să intre cu El decât numai pe Petru, pe Ioan şi pe Iacob, pe tatăl copilei şi pe mamă. Și toți plângeau şi se tânguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme. Și râdeau de El, ştiind că a murit. Iar El, scoţând pe toţi afară şi apucând-o de mână, a strigat, zicând: Copilă, scoală-te! Şi duhul ei s-a întors şi a înviat îndată; şi a poruncit El să i se dea copilei să mănânce. Şi au rămas uimiţi părinţii ei. Iar El le-a poruncit să nu spună nimănui ce s-a întâmplat. 

Luca 8, 41-56

Ieri s-a citit Evanghelia de mai sus, care pomeneste despre vindecare miraculoasa a unei femei bolnave de 12 ani , prin atingere "in taina", si invierea fiicei lui Iair, maimarele sinagogii.

Nici o minune nu este o contrazicere a legilor naturii, caci Dumnezeu, cand intervine, nu face altceva decat sa se aplece asupra celor infaptuite de El Insusi ca si creator al tututor lucrurilor. 
Daca Fiul Lui face minuni este pentru ca  Acesta Il urmeaza, firesc, facand ceea ce face Tatal Sau!
„Fiul nu poate să facă nimic de la Sine, dacă nu va vedea pe Tatăl făcând” (Ioan. 5, 19).
Tot ce face Mantuitorul face mai intai Dumnezeu insusi.
Cand Domnul Iisus a prefacut apa in vin, El nu a facut decat sa accelereze ceea ce Dumnezeu face permanent, de la rodul vitei pana la fermentarea boabelor de strugure. 
Inmultirea painilor evoca in fond minunea prin care Dumnezeu face ca un mic bob de grau sa devina paine, sporind putinul la infinit! 
Cat despre vindecari... Domnul cand l-a facut pe om, i-a pus in trup tot ce era nevoie, inclusiv putinta vindecarii, un cod important pe care pare 
sa-l uite trupul din pricina pacatului! 
Prin minunile Sale Mantuitorul face ceea ce si Dumnezeu face in natura in mod curent. Minunile sunt la tot pasul!

Si totusi Hristos face si ceea ce naturii ii este imposibil sa faca: INVIEREA DIN MORTI! 

Invierea, de care se face vorbire aici, este una din cele trei invieri consemnate de evanghelisti (invierea tanarului din Nain, cea a lui Lazar si cea descrisa aici, a fiicei lui Nair), minuni care insa readuc la viata niste oameni care oricum aveau sa sfarseasca  prin moartea fireasca!

Minunea Invierii lui Hristos este incontestabil cea mai speciala, desavarsita si inalta caci El invie cu trup indumnezeit! 

Aceste trei readuceri la viata amintite in Evanghelii sunt infinit mai mici  decat Invierea Lui Hristos dar ele reprezinta profetia a ceea ce avea sa reprezinte marea minune a Invierii  prin care noi toti suntem chemati sa ne bucuram de viata vesnica prin El!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu