sâmbătă, 13 aprilie 2019

CE SUNT DENIILE

Cuvantul DENIE vine de la cuvantul slavon VDENIE care inseamna priveghere sau slujba nocturna.
Denia este slujba utreniei sau de dimineata care se savarseste seara, in ajun. 
Denia se deosebeste de priveghere, care inseamna tot slujba de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savarsita seara.

Daca privegherea se savarseste in ajunul sarbatorilor importante, deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: 
  • in saptamana a cincea si 
  • a saptea (sau a Patimilor) din Postul Pastelui
Cele doua denii din saptamana a cincea sunt utreniile zilelor de joi si sambata savarsite seara, in ajun (adica miercuri si vineri ). 
Slujba este o utrenie de post care inglobeaza in ea cele doua piese imnografice foarte importante si frumoase: 
  • Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, imnograf din secolul al VIII-lea (savarsit  miercuri seara in saptamana a V.a). Cunoscut si sub numele de Canonul de pocainta, aceasta piesa imnografica este alcatuita din 250 de imnuri sau strofe in care autorul exprima in forma intraripata zdrobirea inimii celui pacatos, constituind un imn statornic spre pocainta.
si 
  • Acatistul Bunei Vestiri, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului (sec. VII) - care se savarseste vineri seara in saptamana a V.a. - este un imn de lauda inchinat Maicii Domnului, alcatuit din 24 de strofe. Aceasta piesa imnografica da expresie, sub forma poetica, invataturii Bisericii despre Maica Domnului.
Deniile din saptamana ultima a Postului sau Saptamana Patimilor sunt slujbele la care credinciosii participa, prin traditie, in numar foarte mare. 
Ele se savarsesc in biserici incepand cu seara Floriilor, deci din Duminica a sasea a postului, pana vineri seara, inclusiv. 

Ca si cele din saptamana a cincea si aceste utrenii au elemente specifice care le dau caracter de unicat. Dintre aceste denii, cele mai importante sunt cele de joi si vineri seara, cunoscute si sub denumirile de denia mica si denia mare. 
  • Cea de joi seara are ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii
  • Cea de vineri seara se deosebeste de celelalte denii prin Cantarea Prohodului, in trei stari ca si prin ritualul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf (cusatura sau pictura de mare frumusete care reprezinta scena punerii in mormant).

Pr. Prof. Nicolae Necula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu