marți, 23 aprilie 2019

SFANTA SI MAREA ZI DE MIERCURI - Denie care se savarseste in seara de MARTI



In Marea si Sfanta Miercuri a Saptamanii Sfintelor Patimiri, s-a facut si se face totdeauna pomenire despre o femeie cinstitoare a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pe care Sfanta noastra Biserica o prezinta si ca pe o femeie pacatoasa. 
Sfanta noastra Biserica se opreste in mod special asupra ungerii cu mir a Mantuitorului de catre o femeie care a adus mir de mare pret, mir care avea un pret mai ridicat de 300 de dinari, ceea ce insemna cam plata pentru 300 de zile de lucru. 
Femeia si-a aratat cinstirea ei fata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos turnand peste El mirul cel de mult pret si Domnul Hristos a primit cinstirea pe care i-a adus-o ea. 
In Sfanta Evanghelie nu se spune ca acea femeie a fost pacatoasa. Sfanta noastra Biserica insa face o legatura intre femeia cinstitoare a Mantuitorului si femeia pacatoasa despre care istoriseste Sfantul Evanghelist Luca in capitolul al saptelea! Cantarile, textele liturgice care impodobesc slujba din Miercurea Saptamanii celei Mari se refera la aceasta femeie ca la o femeie pacatoasa!
Sfantul Ioan Gura de Aur face o legatura intre faptul ca Iuda l-a vandut pe Mantuitorul si femeia careia i s-au dezlegat pacatele de catre Domnul Hristos. 
Iar Sfanta noastra Biserica face si ea aceeasi legatura, dar ne spune ca acea femeie a luat randuiala de mironosita.  
In orice caz, Mantuitorul a primit miruirea ... imbalsamarii sale in avans caci trupul sau mort nu a mai fost uns, dupa obiceiul iudaic.
Dupa unii comentatori, femeia care l-ar fi uns pa Hristos ar fi fost Maria, sora Martei si a lui Lazar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu