duminică, 21 aprilie 2019

DUMINICA FLORIILOR, INCEPUTUL SAPTAMANII MARI

Postez cu intarziere... 
Iertare! Evenimente familiale binecuvantate m-au tinut departe de calculator!

Asa cum am mai spus, astazi incepe un nou ciclu in Postul Mare! Ultimul si cel mai important!

Bucuria Floriilor este doar a noastra.
Mantuitorul, desi era ovationat, stia ceea ce urma sa I se intample!


Sarbatoarea Floriilor are semnificatie  adanca si speciala! Este momentul in care oamenii isi arata slabiciunea, superficialiatatea caci cei care Il primesc cu fast si adoratie pe Iisus, in scurt timp au sa-L paraseasca, au sa se dezica de El!

Faptul ca ne bucuram azi si vom manca  ca pentru un praznic imparatesc, este in virtutea promisiunii invierii noastre cea simbolizata de invierea lui Lazar! 

Desigur pentru postitori este ca o gura de aer, este intr-un fel o respiratie profunda, o clipa de tihna, linistea dinaintea furtunii, odihna dinaintea urcusului Golgotei, pe care ne vom nevoi sa-l parcurgem in curand, insotindu-L pe Iisus pe Drumul Crucii.

Cred ca pentru oricine apuca pe drumul acesta cu seriozitate, este la fel! Si in manastiri e greu, dar in lume! Ba, unii zic ca acolo este chiar si mai greu! 
Cand te lepezi de anumite dependente - cum sunt mancarea, bautura, micile rasfaturi - ajungi in final sa te vezi asa cum esti, cat esti tu de urat in cele mai ascunse cute ale sufletului, uratenii pe care educatia, cultura, instruirea, viata sociala, te invata sa le cosmetizezi! 

In post esti expus, esti vulnerabil, prada usoara!
Cineva care este in mod obisnuit curtenitor si amabil poate deveni, la inceputul postului, extrem de nepoliticos , chiar dezagreabil, dupa cum o persoana ospitaliera, ca mine de exemplu, poate constata cu stupoare ca nu este deloc incantata sa aiba musafiri, acestia fiind obstacole in rostul postului... si asa mai departe. 

Toate astea se intampla ca sa poti sa iti verifici puterea de a tine piept ispitelor, capacitatea de a trece dincolo de masca pe care o porti in lume, de a te descoperi fara false reactii , fara artificii, fara fardul lumesc... sa vezi raul din tine, puterea ta reala de a iubi, de a te darui, dorinta ta sincera de a te schimba, de a deveni mai bun... E prilejul de a reflecta la cele pe care le ai de indreptat...

De aceea Postul, in valoarea lui duhovniceasca, isi are rolul lui terapeutic - psihologic, moral si educational... euharistic!

Saptamana Patimilor, pe care o voi parcurge, sper, cu toate evenimentele ei, are un final asteptat: cea mai mare dintre trairile religioase ale unui crestin! 
Caci nimic nu are egal in fata mantuirii, a trecerii spre vesnicie, impreuna cu Hristos!

Zilele viitoarei saptamani sunt pentru noi ultimile trepte ale urcusului  duhovnicesc inaintea Sfintei Sarbatori a Invierii, urcus anevoios, la capatul caruia  ne vom  bucura impreuna cu cei dragi!
Primele trei zile Mari si Sfinte, ne pregatesc pentru urmatoarele trei! Ele sunt zile de privighere, de asteptare, de speranta! In ele este o tristete printre ale carei oftari se intrevede o oarecare stralucire!   

Nevointa noastra din aceasta ultima saptamana este simbolica, poate mai dura dar necesara, ajutandu-ne sa intram mental in dramatismul evenimentelor, sa asumam nevrednicia umana smerindu-ne spre a putea fi partasi la suferintele Mantuitorului care se jertfeste continuu pentru mantuirea noastra la fiecare Liturghie!

Cu aceasta seara incep Deniile, cele mai frumoase cantari bisericesti la care va indemn sa participati!

Filipeni IV, 4-9
Bucuraţi-vă pururea întru Domnul. Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă.  Îngăduinţa voastră să se facă ştiută tuturor oamenilor. Domnul este aproape.
Nu vă împovăraţi cu nici o grijă. Ci întru toate, prin închinăciune şi prin rugă cu mulţumire, cererile voastre să fie arătate lui Dumnezeu.  Şi pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să păzească inimile voastre şi cugetele voastre, întru Hristos Iisus.
Mai departe, fraţilor, câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, 
câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute şi orice laudă, la acestea să vă fie gândul. 

Lasati asadar ferestrele asa cum sunt, chiar si covoarele nebatute! Important este sa fim la Biserica!

Va doresc tuturor o Saptamana Mare in care sa puteti cobora cu mintea si cu inima in adancul durerii umane  si care sa va dea puterea sa tâșniți apoi bucurosi, innoiti, capabili sa simtiti deplin dulceata lui Hristos cel Inviat!

Ioan XII, 1-18

Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi.
Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.
Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.
Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis:
"Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-ifi dat săracilor?"
Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentrucă era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.
A zis deci Iisus: "Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat. Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţitotdeauna." 
Deci mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi.
Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare.
Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus.
A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim,
Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau:Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!
Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris:
Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei.
Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-apreaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui.
Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi.
De aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu