joi, 13 iunie 2019

IN ASTEPTAREA POGORARII DUHULUI SFANT...

Cultul crestin ortodox are canoane privind ritualul de rugaciune. 

Rugaciunea ne ajuta sa ne linistim, sa deschidem zilnic o fereastra spre Cer, sa intram  cu pace in legatura cu Creatorul, sa ne inchinam Lui, sa-L slavim, sa-I multumim pentru toate cate le-am primit de la El - bune sau rele - cerandu-I grija si atentia Sa!

Taina Treimii, cea mai mare si mai nepatrunsa dintre taine, ne pune inainte cunoasterea unui unic Dumnezeu, Unul în Fiinţă dar întreit în Persoane. 
Cele Trei Persoane - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfântsunt egale şi co-substanţiale, deosebindu-Se între Ele numai prin faptul ca fiecare in parte isi are insusiri proprii. 

Si  Juramantul nostru de Credinta - Crezul - ne invata insusirile fiecaruia din cele trei ipostasuri in care se manifesta Dumnezeu.

Duhul Sfant este  "Domnul de-viaţă-făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit, Care a grăit prin prooroci"...


Canonic, orice rugaciune ar trebui sa o incepem mereu cu invocarea Duhului Sfant, acel ipostas al Treimii  care ne ajuta sa intram in legatura cu Tatal!

Imparate ceresc, mangaietorule,
Duhul adevarului, care pretutindenea esti
Si toate le implinesti,
Vistierul bunatatilor si datatorule de viata,
Vino si te salasluieste intru noi
Si ne curateste pe noi de toata intinaciunea
Si mantuieste-ne, bunule, sufletele noastre. 
Amin!

Mica si adesea spusa in graba, fara prea multa atentie, aceasta rugaciune cuprinde in ea totusi calea spre Dumnezeu Cel care a facut cerul si pamantul!
Ea ne arata Cine este si ce face pentru noi Sfantul Duh, Cel fara de care lumea nu ar avea viata.

Lumea este locuita, bantuita,  si de alte duhuri, care ne leaga de patimi, ne robesc si ne stau in cale spre a nu-L gasi pe Dumnezeu, caci doar acolo unde este Duhul Sau este si libertatea de a-L afla!

Duhul Sfant ne mangaie,  ne ajuta sa ne regasim pe drumul mantuirii, dand ravna trupului nostru neputincios.
Darurile Lui sunt nepretuite! El ne da intelepciune, ne ajuta sa ne stapanim firea, sa fim indrazneti ori smeriti, iubitori si milostivi. De la El ne vin priceperile, nadejdea, dragostea pentru dreptate si adevar, taria si blandetea, iubirea, pacea si rabdarea!

Si, pentru ca vorbeam de ritual, pana in ziua Cincizecimii nu se rosteste rugaciunea de invocare a Duhului Sfant,
rugaciunile incepand cu:

"Hristos a Inviat din morti/ Cu moartea pre moarte calcand/ Si celor din morminte/ Viata daruindu-le!"

De ce?
Pentru a ne bucura din plin de Sfanta Pogorare a Duhului lui Dumnezeu, cand vom trai atunci aceeasi emotie ca si in ziua Invierii!

Duhul Domnului sa ne cotropeasca si sa ne miluiasca! 
Amin


Zis‑a Domnul către ucenicii Săi: Adevărat, adevărat zic vouă: Oricâte veți cere de la Tatăl în numele Meu, El vă va da. Până acum n‑ați cerut nimic în numele Meu; cereți și veți primi, ca bucuria voastră să fie deplină. Acestea vi le‑am spus în pilde, dar vine ceasul când nu vă voi mai vorbi în pilde, ci pe față vă voi vesti despre Tatăl. În ziua aceea veți cere în numele Meu; și nu vă zic că voi ruga pe Tatăl pentru voi, căci Însuși Tatăl vă iubește pe voi, fiindcă voi M‑ați iubit pe Mine și ați crezut că de la Dumnezeu am ieșit. Ieșit‑am de la Tatăl și am venit în lume; iarăși las lumea și Mă duc la Tatăl. Au zis ucenicii Săi: Iată, acum vorbești pe față și nu spui nici o pildă. Acum știm că Tu știi toate și nu ai nevoie să Te întrebe cineva. De aceea credem că ai ieșit de la Dumnezeu. Iisus le‑a răspuns: Acum credeți? Iată, vine ceasul, și a și venit, ca să vă risipiți fiecare la ale sale și pe Mine să Mă lăsați singur. Dar nu sunt singur, pentru că Tatăl este cu Mine. Acestea le‑am grăit către voi, ca întru Mine pace să aveți.” Ioan 16, 23 - 33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu