luni, 3 iunie 2019

"ROADELE" INVIDIEI - Ioan 11, 47 - 57

Dupa parcurgerea capitolelor precedent ale Evangheliei dupa Ioan, ne apropieim de momentum maxim am detestarii Mantuitorului de catre farisei.
Acesta pare sa fie Invierea lui Lazar, redata in capitolul 11.

În acest capitol, spusele Mântuitorului sunt intrerupte pe alocuri de relatarile evanghelistului. 
Mântuitorul, care se afla dincolo de Iordan, afla ca Lazar era pe moarte. Iisus vrea să-l vada, dar ucenicii, care se temeau pentru El, îl previn ca iudei vor să-L omoare. Totusi  Mântuitorul merge,în Betania.

Acolo este întâmpinat de Marta, sora lui Lazăr, cu care poarta o discuţie despre învierea din ziua cea de apoi. 

"Marta, când a auzit că vine Iisus, a ieşit în întâmpinarea Lui, iar Maria şedea în casă.
Şi a zis către Iisus: Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit. Dar şi acum ştiu că oricâte vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îţi va da.
Iisus i-a zis: Fratele tău va învia.
Marta i-a zis: Ştiu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi.
Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume."

Mântuitorul  definindu-se pe Sine ca fiind Învierea şi Viaţa pentru cei ce cred în El, face sa fie depasita concepţia iudaic-mesianică la care se referea Marta. 
Cu toate acestea, în acest context, Marta face solemna mărturisire a dumnezeirii lui Iisus: „Da, Doamne, eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume” (11, 27).  

Minunea învierii lui Lazăr confirmă revendicarea lui Iisus că El este Învierea şi Viaţa. Prin cuvântul Său, cel mort învie şi iese din mormânt. De fapt, atunci au loc două minuni: învierea propriu-zisă a lui Lazăr şi ieşirea din mormânt a acestuia, legat la mâini şi la picioare(11, 43-44). A doua minune  anticipa  în viziunea evanghelistului  efectele cosmic-umane ale învierii Mântuitorului, prin care întreaga materie a trupului omenesc va fi transfigurată, spiritualizată. 

Tocmao aceasta minune ii tulbură definitiv pe fruntaşii  iudeilor care hotărăsc moartea lui Iisus.  
Problema lor nu era sa afle cine este acesta, sa inteleaga ce Este cu El, ci faptul ca El facea asemenea minuni!

Ce este de făcut, isi ziceau ei, pentru că Omul acesta săvârșește multe minuni? Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul.

In toata panica starnita de invidie si nu numai, Caiafa rosteste celebra fraza: 

Voi nu știți nimic; nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul
Evanghelistul ne lamureste asupra unui fapt, acela ca, Caiafa,
aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a prorocit că Iisus avea să moară pentru neam. Și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei risipiți.

Lucrul acesta este foarte important!

EVANGHELIA ZILEI

„În vremea aceea arhiereii și fariseii au adunat sobor împotriva lui Iisus și ziceau: Ce este de făcut, pentru că Omul acesta săvârșește multe minuni? Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul. 
Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu, le-a zis: Voi nu știți nimic; nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul. Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a prorocit că Iisus avea să moară pentru neam. Și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei risipiți. Deci, din ziua aceea, s-au hotărât să-L omoare. De aceea, Iisus nu mai umbla pe față printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ținut aproape de pustie, într-o cetate numită Efraim, și acolo a rămas cu ucenicii Săi. Și erau aproape Paștile iudeilor și mulți din țară s-au suit la Ierusalim mai înainte de Paști, ca să se curățească. Deci, căutau pe Iisus și, pe când stăteau în templu, ziceau între ei: Ce vi se pare? Oare nu va veni la sărbătoare? Iar arhiereii și fariseii dăduseră porunci ca, dacă va ști cineva unde este, să dea de veste, ca să-L prindă.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu