Citind mai departe capitolul 5, simtim cum cuvintele Mantuitorului pun oridine in esenta Legii vechi.
- Despre juraminte
Pare ca lipseste ceva, nu-i asa? Cine se jura? Cel invinuit!
Da. Mantuitorul nu vorbeste nici despre nesinceritate, nici despre furt ci despre cel care, spre a nu fi invinuit de acestea... se jura! Pe nimic sa nu ne juram caci nimic nu este al nostru: totul este al lui Dumnezeu!
Cuvantul trebuie sa aiba acoperire in fapte! Omul trebuie sa ajunga la acea tinuta morala care sa nu lase loc de nici o banuiala.
- Despre razbunare
Mantuitorul nu numai ca nu este de acord cu razbunare ci da solutii absolut nepracticate: te loveste cineva... lasa-l sa te mai loveasca!; iti ia cineva haina de pe tine... da-i si camasa!
In ce chip implinaste Iisus legea? Cu pace, intelegere si dragoste!
Dumnezeu, prin legea data lui Moise, a pus doar o limita violentei care salasluia atunci in oameni. Daca ar fi dat atunci o lege similara cu cea explicata de Mantuitorul... ar fi fost imposibil ca acei oameni sa o urmeze. Ori nesupunerea ar f
Asa cum noi nu dam mancare solida unui bebelus tot asa legile trebuiau adaptate starii morale a omului!
Priviti cat de greu ne este noua, romanilor, sa ne armonizam azi legislatia noastra cu cea europeana!
E nevoie de timp pentru a intelege orice.
„Zis‑a Domnul: Ați auzit că s‑a zis celor de demult: «Să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale». Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum, nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat, nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, este de la cel viclean. Ați auzit că s‑a zis: «Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte». Eu însă vă spun: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce‑i și pe celălalt. Celui ce voiește să se judece cu tine și să‑ți ia haina, lasă‑i și cămașa. Iar dacă te va sili cineva să mergi o mie de pași, mergi cu el două mii.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu