miercuri, 5 iunie 2019

SLAVA OAMENILOR - CAINELE RAPITOR AL BOGATIEI SUFLETESTI!


Ajunsi la capitolul al 12.lea incheiem partea I a Evangheliei dupa Ioan in care temele principale au tratat două idei: 

Iisus –viaţa şi Iisus lumina lumii
Partea a doua a Evangheliei va aborda teme legate de ideea fundamentala a iubirii de Dumnezeu ca si cea a iubirii lui Dumnezeu pentru lume, iubire manifestată plenar în patima şi moartea lui Iisus. Pe langa temele legate de conceptul iubirii, evanghelistul mai asociază şi pe cele ale copatimirii şi unităţii creştine, ca roade ale Duhului Sfant.

In evanghelia zilei de astazi, pe langa ideea de baza a Luminii hristice, atrag atentia cuvintelele legate de acei iudei care credeau in Iisus dar nu se afisau de teama de a nu fi izgoniti din sinagogi.

Imi pare ca timpul a stat pe loc!

Dar sa reluam un pic textul:

Însă și dintre căpetenii mulți au crezut în El, dar nu mărturiseau din pricina fariseilor, ca să nu fie izgoniți din sinagogă; pentru că au iubit slava oamenilor mai mult decât slava lui Dumnezeu. 

Cu ce am evoluat noi de atunci pana azi? 
Pentru ca si azi, si noi, crestinii, preferam slava oamenilor mai mult decat slava lui Dumnezeu!

„(...) Noi am preferat să lucrăm pentru slava oamenilor în loc să urmărim cu zel cele bune pentru Dumnezeu și cerem de la oameni răsplata goală a laudei; dar astfel, în mod logic și pe bună dreptate, pierdem răsplătirile dumnezeiești, pentru că nu ne-am ostenit pentru Dumnezeu, ci am lucrat pentru oameni. 
Așadar, după ce, de la aceștia, în locul răsplătirilor culegem paguba răsplătirilor, ce vom cere de la Dumnezeu pentru care n-am voit să lucrăm deloc? 
Și că aceasta este adevărat, ascultă Sfânta Evanghelie, care spune pentru cei care fac lucruri bune, ca să placă oamenilor: "Adevărat grăiesc vouă: își iau răsplata lor" (Matei 6, 5). Așadar, să evităm vanitatea, câinele răpitor al bogăției sufle­tești, vrăjmașul agreabil al sufletelor noastre, viermele virtu­ților, jefuitorul cu plăcere al faptelor noastre bune, cel care a uns cu miere otrava înșelă­ciunii ce-i este familiară și a întins către cugetele oamenilor paharul aducător de moarte.” Sfântul Vasile cel Mare

„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: 
Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii. Acestea le-a vorbit Iisus și, plecând, S-a ascuns de ei. Dar, deși a făcut atâtea minuni înaintea lor, ei tot nu credeau în El, ca să se împlinească prin aceasta cuvântul prorocului Isaia, pe care l-a zis: «Doamne, cine a crezut în ceea ce a auzit de la noi? Și brațul Domnului cui s-a descoperit?». 
De aceea nu puteau să creadă, că iarăși a zis Isaia: 
«A orbit ochii lor și a împietrit inima lor, ca să nu vadă cu ochii și să nu înțeleagă cu inima și ca nu cumva să se întoarcă, și Eu să-i vindec». Acestea a zis Isaia când a văzut slava Lui și a grăit despre El. 
Însă și dintre căpetenii mulți au crezut în El, dar nu mărturiseau din pricina fariseilor, ca să nu fie izgoniți din sinagogă; pentru că au iubit slava oamenilor mai mult decât slava lui Dumnezeu. 
Iar Iisus a strigat și a zis: Cel ce crede în Mine nu crede în Mine, ci în Cel ce M-a trimis pe Mine. Și cel ce Mă vede pe Mine vede pe Cel Care M-a trimis pe Mine. 
Eu, Lumină am venit în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric. Și, dacă aude cineva cuvintele Mele și nu le păzește, nu îl judec Eu; căci n-am venit ca să judec lumea, ci ca să mântuiesc lumea.” Ioan 12, 36-47

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu