vineri, 28 februarie 2020

CATE CEVA DESPRE CE ESTE SI CE NU ESTE POSTUL

Cum azi este zi aliturgica, imi iau libertatea de a reveni asupra POSTULUI!

Traditia spune ca inaintea marilor praznice postim. 
Bun, dar de ce sa postim? In catolicism... a si disparut acest fel de pregatire ... si pare sa ne incerce si pe noi vrajmasul!

Mai intai  Postul Adevarat nu exista in afara rugaciunii! Acela nu e post ci e o cura sau un regim alimentar! 

Postul nu are ca scop final nici slabirea, nici pedepsirea noastra! 
Diminuare hranei materiale dedicate trupului este compensata de cresterea hranei spirituale, prin sporirea rugaciunii!
Straduindu-ne sa facem mancaruri bune si gustoase de post nu este cea mai "ortodoxa" cale de a posti  ci doar o continuare a satisfacerii placerilor trupului pe care, prin post, ar trebui sa le diminuam!

Si totusi care este semnificatia postului?

Postul isi are originile  din inceputurile biblice. 

Adam si Eva nu mancau carne! Omul a inceput sa se hraneasca cu carne abia dupa POTOP!  


  • Postul este si o maniera de a exersa ascultarea! Caci Protoparintii nostri, prin neascultare si uitand de Dumnezeu, au transformat viata intr-un mijloc de satisfacere a placerilor trupului, incetand sa-L mai caute, ba chiar ascunzandu-se de El! 

  • Prin post incercam, mai intai, o cat de mica desprindere de ceea ce inseamna placerea, binele trupului - incepand cu placerea gustului  de exemplu - pentru a explora si detasarea de alte dependente, inerente trairii in lume! Adormim poftele noastre, cele ce tin de binele propriu, privind in jur si incercand sa ne gandim si la binele celorlalti!
  • Postul nu este o constrangere ci un mijloc de a ne bucura de Domnul! Caci oricine renunta la ceva din cele ale lumii pentru Dumnezeu si in numele Lui, fie si pentru scurta vreme, este rasplatit!

Postului Mare este legat de o mica rugaciune care ii apartine Sf Efrem Sirul, si care se recita la sfarsitul tuturor oficiilor ciclului zilnic din lunea Saptamanii I pana in miercurea Saptamanii Patimilor (cu exceptia sambetelor si duminicilor in care randuiala liturgica are un caracter festiv), precum si miercurea si vinerea Saptamanii Lasatului de branza! 

"Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie (1 metanie) [argia - periergia - philarchia- argologia]. 
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi-l mie, slugii tale (1 metanie) [sophrosyne- tapeino-phrosyne- hypomone- agape].
Asa, Doamne si imparate, da-mi mie sa-mi vad caderile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin (1 metanie)"Dupa care se fac rapid 12 metanii mici repetand mereu in tacere la fiecare dintre ele rugaciunea vamesului: "Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului si ma miluieste!".

O simpla meditatie asupra cuvintelor acestei rugaciuni va pune in mintea noastra insusi scopul postului si al rugaciunilor din aceasta perioada a anului liturgic.

Un post binecuvantat cu folos duhovnicesc !
Incredere in ajutorul lui Dumnezeu! 
La El toate sunt cu putinta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu