duminică, 16 februarie 2020

DUMINICA FIULUI RISIPITOR

A doua duminica a Triodului ne propune spre meditatie
 Pilda fiului risipitor, de fapt a fiilor nerecunoscatori  - caci unul risipeste ceea ce nu a adunat iar celalalt aduna fara sa stranga nimic!

Un biblist a spus candva ca "daca toata Biblia s-ar pierde si ar ramane doar aceasta pilda, din ea s-ar putea reconstitui toate atributele lui Dumnezeu!"

Pilda este un adevarat giuvaer!
Ne sunt prezentate trei personaje, Tatal fiind, fara indoiala, personajul principal, care incearca mai intai sa vindece ranile copilului care a gresit, pentru ca mai apoi sa-i vindece si ranile copilului care, desi ascultator, se risipeste si el, nemultumit de atitudinea parintelui sau.

Sunt multe interpretari date acestei parabole, toate izvorate din multimea de intrebari pe care le starneste.

- Este tatal drept sau nedrept? Cand? Cu cine?
- Avem dreptul sa risipim ceea ce nici macar nu am adunat ? Libertate, da, dar este drept?
- Dorul de duca este legitim? Poti avea dor de ceva necunoscut?
- Care este drumul convertirii Care sunt pasii ?  (constientizarea starii,  decizia de a te ridica, recunoasterea si marturisirea greselii!) De aici suntem in bratele Tatalui! 

Dincolo de dorinta de emancipare a unui fiu rebel si de ranchiuna fiului supus dar nemultumit ca nu a primit ceea ce nici macar nu a cerut, sta iubirea Tatalui, personaj ce-L intruchipeaza pe Dumnezeu. 
Care nu ne vrea slugi dupa ce am fost robi ai pacatului! El taie pentru noi vitelul cel gras, bucuros de venirea noastra in fire!

Dumnezeu ne asteapta nu din momentul in care am decis sau am gandit sa ne intoarcem la El, ci chiar din clipa in care am cazut in pacat, parasindu-L. 
El stie, sufera pentru neputinta noastra si asteapta indurereat sa ne venim in fire.

Cand reusitele pamantesti ne ametesc, ca si atunci cand caderile in abis ne deznadajduiesc, nu trebuie sa uitam ca iubirea Tatalui Ceresc este nemarginita si neconditionata, iar mana Lui este atat de puternica incat il poate feri de cadere si pe cel aflat pe culmi, dupa cum il poate ajuta pe cel cazut sa iasa din adancul cel mai adanc!

Sigur, pilda are fatete multiple si exegetii pot gasi tot felul de mesaje inscrise in ea. 

Revenind insa la ale noastre, fiecare este fiul cuiva dupa cum poate fi si parintele si chiar fratele cuiva!

Inainte de a intra in Sfantul si Marele Post, ar trebui sa meditam la o serie de lucruri - adevarate provocari ale cresterii noastre spirituale!
  1. Cati din fii pot spune ca nu si-au mahnit parintii ? 
  2. Cati parinti s-au abtinut sa-si judece copiii, le-au respectat dreptul la libertate, continuand sa-i stranga la piept chiar si atunci cand sunt neascultatori ?
  3. Cati frati pot spune ca s-au pus cu onestitate in locul celuilalt frate, fara sa-l judece si fara sa-si indurereze parintii acuzandu-i de partinitoare iubire?
  4. Binele cunoscut din raul trait este o soutie? Multi ajung sa se converteasca prin cunoastere raului ales din voia proprie! Este insa un drum periculos din care nu toti se mai pot intoarce la binele pe care l-au sfidat!
Astea ar fi doar cateva idei. Fiecare e liber sa le gaseasca pe cele potrivite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu