luni, 15 martie 2021

CANONUL CEL MARE AL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL



... se citeste in Prima Saptamana a Postului Mare si in Saptamana Mare fiind o opera de pocainta!  

Candva, am incercat sa intocmesc un mic "dictionar" al personajelor biblice pomenite in Canonului cel Mare, pe care, daca doriti, puteti sa il "rasfoiti" dand click aici si aici 

Acest minunat canon este atat o meditatie biblica cat si o rugaciune de pocainta.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul* este un dialog al omului pacatos cu propria sa constiinta, iluminata de continutul Sfintei Scripturi. 
Sufletul care se pocaieste plange cu lacrimi amare faptul de a nu fi reusit sa urmeze pilda luminoasa a dreptilor virtuosi ai Scripturii, ci s-a lasat in robia patimilor aflate in multi pacatosi, dintre care unii nu s-au pocait, iar altii s-au mantuit tocmai fiindca s-au pocait.

Cele 250 de stihuri, grupate in 9 cantari, care contin la randul lor stihuri scurte de pocainta ritmate de invocatia "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!",  fac o trecere in revista a tuturor figurilor Sfintei Scripturi, de la Adam cel cazut, pana in ceasul Invierii Domnului! 

Prima parte a canonului parcurge asadar Vechiul  Testament, iar
Partea a doua este dedicata pildelor Noului Testament, rostite de Mantuitorul Hristos!

Muzica Canonului este sublima si, intr-un fel minunat, purtandu-ne prin intreaga scriptura, ne reaminteste raportul pe care omul l-a avut si il are cu pacatul si revalorizeaza credinta noastra!
 
Canonului, scris initial de Andrei Criteanul, i s-au mai adaugat o suma de versete astfel incat, in unele manastiri, parcurgerea lui dureaza si trei ore! 
Varianta video pe care am postat-o azi este una de dimensiuni relative, in interpretarea unor profesionisti! 

Domnul sa ne dea limpezimea constiintei pentru a ne vedea pacatele si a ne cai! 
Amin.



* Sfantul Andrei Criteanul  a fost un mare episcop misionar.
S-a nascut la Damasc, sub stapanire musulmana, in jurul anului 660, intr-o familie crestina.

Monah in "Fratia Sfantului Mormant" de la Ierusalim, devine secretar al patriarhului de Ierusalim.
In Constantinopol  i se incredinteaza conducerea unor importante opere social-filantropice,  foarte populare pentru Biserica bizantina din acea vreme. In anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, in Creta - de aici a primit si numele de "Cretanul" sau "Criteanul", pe care i l-a dat traditia bisericeasca.

A fost un bun predicator, iar pentru a incuraja participarea poporului la viata Bisericii, a compus o multime de imne liturgice. El este considerat cel dintai autor de canoane liturgice, intre care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care  constituie o piesa liturgica deosebit de importanta pentru perioada Postului Sfintelor Pasti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu