vineri, 12 martie 2021

FEMEILE VECHIULUI TESTAMENT - GENEALOGIA LUI IISUS - BATȘEBA






Primul capitol al Evangheliei dupa Matei ne prezinta originea umană (vv. 1-17) și cea divină (vv. 18-25) a lui Iisus!


In genealogia pe care ne-o prezinta Ev. Matei, regasim, in mod surprinzator, tinand cont ca, in mod normal, este luată în calcul linia paternă, numele a 4 femei - TamaraRahab, Rut si femeia lui Urie, Batseba.
Si mai ciudat este faptul ca Tamara şi Rahab erau cananeience, Rut era moabită, iar femia lui Urie, Batşeba, era hitită”! 

Aceste femei apar în genealogia  pe care ne-o prezintă Evanghelistul Matei si arăta fara echivoc că nu numai bărbaţii, ci şi femeile sunt parte a planului de mântuire şi  fiecare persoană umana, creată după chipul lui Dumnezeu, este chemată la sfinţenie, la asemănarea cu Dumnezeu! 

Afland povestile acestor femei, observam ca ele erau straine de neamul "ales", iar trecutul lor... departe de a fi ireprosabil!

Mesia insa nu vine doar pentru mântuirea poporului evreu, ci şi pentru mântuirea altor popoare - care vor crede în El şi care, crezând în El, se vor boteza în numele Preasfintei Treimi şi vor deveni parte din Biserica lui Hristos!

EL nu vine pentru sfinti ci pentru pacatosi, pentru a-i aduce la pocainta!

BATSEBA

a fost sotia lui Urie, Heteul, un capitan din armata regelui David.

In timp ce se odihnea pe acoperișul palatului său, David o zareste scăldându-se goală si frumoasa Batșeba devine o obsesie pentru rege care, copleșit de dorință, poruncește ca femeia să-i fie adusă la palat! 

David se culcă cu ea si, urmare a acestei legaturi, frumoasa femeie rămâne însărcinată. 

Pe atunci insa Urie se afla plecat pe câmpul de lupta! 

"Si a fost ca spre seara, cand David s'a sculat din asternutul sau si se plimba pe acoperisul casei regale, a vazut de acolo, de pe acoperis, o femeie scaldandu-se; iar femeia era foarte frumoasa la vedere.
Atunci David a trimis si a cercetat sa vada cine este acea femeie. Si unul i-a spus: "Oare nu este aceasta Batseba, fiica lui Eliam, femeia lui Urie Heteul?"  
Iar David a trimis soli si a luat-o; si a intrat la ea si s'a culcat cu ea. Si dupa ce ea s'a curatit de necuratia ei, s'a intors la casa sa.
Femeia a zamislit; si a trimis si i-a dat de stire lui David, zicand: "Iata, eu sunt insarcinata".


Franken, Frans IBatseba la baie

Pentru a masca adulterul si a face ca sarcina femeii sa nu dea de banuit, regele David îl recheama pe Urie acasa și-l trimite la soția lui!
Numai că lui Urie i se pare nedrept ca el să aibă parte de desfatari,  să stea să mănânce, să bea, să se bucure de trupul soției lui, în timp ce tovarășii lui mureau pe câmpul de luptă, așa că... refuză să mearga acasă. 

"Atunci David a trimis la Ioab, zicand: "Trimite-mi-l pe Urie Heteul!" Iar Ioab l-a trimis pe Urie la David.
Urie a sosit si s'a dus la el, iar David l-a intrebat despre ce face Ioab, ce face poporul, cum merge razboiul.
Si a zis David catre Urie: "Du-te la casa ta si spala-ti picioarele!" Iar Urie a iesit din casa regelui, in timp ce pe urma lui venea un mertic de la masa regala.
Urie a dormit la usa casei regelui, laolalta cu toti slujitorii stapanului sau, si nu s'a dus la casa lui.
Si i s'a spus lui David ca Urie nu se dusese la casa lui. Atunci David a zis catre Urie: "Oare nu vii de pe drum? de ce nu te-ai dus la casa ta?"  Iar Urie a zis catre David: "Chivotul si Israel si Iuda locuiesc in corturi, stapanul meu Ioab si slujitorii stapanului meu isi au tabara pe pamant gol; cum sa intru eu in casa mea si sa mananc si sa beau si sa ma culc cu femeia mea? Asa cum sufletul tau e viu, eu nu voi face asa ceva!"
Si a zis David catre Urie: "Mai ramai aici, astazi, iar maine o sa-ti dau drumul". Si a ramas Urie in Ierusalim, in ziua aceea si in cea urmatoare.

In speranța că acesta va nimeri până la urmă în patul Batșebei, David îl îmbată pe Urie, gandind ca, intarat de bautura, va da fuga să se culce cu nevasta sa, și astfel fapta sa de preacurvie va fi acoperită
Urie insa a ramas neclintit in decizia lui. 

"Apoi David l-a poftit la el, iar acela a mancat si a baut in fata lui; si l-a imbatat, dar, cand a venit seara, acela s'a dus sa doarma in asternutul lui, cu slujitorii stapanului sau, si nu s'a dus acasa la el."

Atunci, regele David ticluiește un nou plan, mai odios de această dată: îi scrie superiorului lui Urie un ordin prin care îi cere acestuia ca heteul să fie trimis acolo unde lupta era mai crâncenă și să fie lăsat singur, fără nici un sprijin din partea tovarășilor sai, pentru ca astfel sa fie ucis. 

Si daca s'a facut dimineata, David a facut o scrisoare catre Ioab si i-a trimis-o prin mana lui Urie. Iar in scrisoare se spunea: "Pune-l pe Urie in fruntea primei linii de bataie, apoi retrageti-va de dinapoia lui, in asa fel incat el sa fie ranit si sa moara".

Acest din urmă plan reușeșete. Urie este omorât iar Batșeba, după ce ține doliul cuvenit, devine una din cele opt nevaste ale regelui, căruia, la venirea sorocului, îi va naște un băiat! 

Profetul Natan vine la rege si ii spune o poveste:

Domnul l-a trimis atunci la David pe profetul Natan. Acesta a intrat la el si i-a zis:
"Intr'o cetate erau doi oameni: unul bogat si altul sarac. Cel bogat avea foarte multe turme si cirezi,iar cel sarac n'avea nimic, in afara de o mielusea mica, pe care o cumparase si pe care a tinut-o si a hranit-o; si ea a crescut laolalta cu el si copiii lui: din painea lui manca si din paharul lui bea si la sanul lui dormea si-i era ca o fiica. La omul bogat a poposit un calator, dar el nu s'a indurat sa ia din turmele lui si din cirezile lui ca sa gateasca pentru calatorul care venise la el, ci a luat mieluseaua omului sarac si a gatit-o pentru oaspetele sau".

Atunci David s'a maniat cu mare aprindere impotriva acelui om; si a zis David catre Natan: "Viu este Domnul: vinovat de moarte este omul care a facut aceasta; de sapte ori va plati mieluseaua, de vreme ce a facut o fapta ca aceasta si n'a avut mila!"

Atunci Natan a zis catre David: "Tu esti omul care a facut aceasta! Asa graieste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Eu sunt Cel ce te-a uns rege peste Israel; tot Eu sunt Cel ce te-a scapat din mana lui Saul
si ti-am dat casa domnului tau si pe femeile domnului tau la sanul tau si ti-am dat casa lui Israel si pe a lui Iuda; iar daca aceasta e putin, iti voi da mai mult. De ce ai nesocotit tu cuvantul Domnului, ca sa faci ceea ce e rau in ochii Lui?: pe Urie Heteul l-ai ucis cu sabia; i-ai luat sotia ca sa-ti fie tie femeie, iar pe el l-ai ucis cu sabia fiilor lui Amon. Si acum: Sabia nu se va indeparta niciodata din casa ta, de vreme ce tu M'ai nesocotit pe Mine si ai luat-o pe sotia lui Urie Heteul ca sa-ti fie tie femeie. Asa graieste Domnul: Iata, Eu voi ridica impotriva-ti rau chiar din casa ta si pe femeile tale le voi lua de dinaintea ochilor tai si le voi da aproapelui tau, iar el se va culca cu femeile tale la lumina zilei; caci tu ai facut aceasta fapta pe ascuns, dar Eu voi face lucrul acesta in vazul intregului Israel si in fata acestui soare".

Atunci David a zis catre Natan: "Am pacatuit impotriva Domnului". Iar Natan a zis catre David: "Si Domnul ti-a indepartat pacatul: nu vei muri. Dar pentru ca tu, prin fapta aceasta, le-ai dat vrajmasilor Domnului un mare prilej de intaratare, si fiul tau care ti s'a nascut va muri negresit".

Traditia spune ca Psalmul 50 a fost scris de David ca urmare a pocaintei sale in urma recunoasterii pacatului sau!

Adulterul comis de David cu soția lui Urie nu i-a fost socotit de Dumnezeu deoarece Urie nu era evreu și doar bărbații evrei se aflau sub legea data pe Muntele Sinai! 

Datorită începutului poveștii de iubire dintre ea și regele David, Batșeba a devenit cea mai cunoscută dintre cele opt soții ale lui. 

Dar proorocirea avea sa se implineasca!

Într-adevăr, pruncul zamislit din pacat va muri la șapte zile după naștere iar David, in urma unei intrigi tesute de dusmanii sai, va fi "rusinat" de fiul sau Abesalon in fata intregului popor, acesta "intrand in cortul tiitoarelor tatalui sau!

"Ahitofel a zis catre Abesalom: "Intra la tiitoarele tatalui tau, pe care el le-a lasat sa-i tina casa; si intregul Israel va auzi ca tu l-ai rusinat pe tatal tau, iar mainile tuturor celor ce sunt cu tine vor prinde putere". Atunci Abesalom a intins un cort pe acoperis si a intrat Abesalom la tiitoarele tatalui sau in vazul intregului Israel.
Iar sfaturile lui Ahitofel, pe care el le dadea atunci, in primele zile, erau ca si cum cineva ar fi intrebat cuvantul lui Dumnezeu; asa erau sfaturile lui Ahitofel, si catre David, si catre Abesalom.

Ulterior Dumnezeu, vazand umilinta si regretul lui David pentru faptele sale, il va ierta si Batșeba ii va mai zămislit regelui alți patru băieți, dintre care unul avea să fie Ințeleptul rege Solomon cel care va construi Templul si va scrie Proverbele si Cantarea Cantarilor!

Asadar David a înfăptuit adulter, omor și infidelitate față de un slujitor fidel… a săvârșit cele mai rele lucruri pe care le-am putea crede despre orice om… Si totusi, el este prezent în trupul Fiului lui Dumnezeu, asa cum sunt prezente si aceste patru femei, straine si cu trecut sulfuros!

In Mantuitorul Hristos este prezentă deci întreaga istorie umana, cu toate cele bune dar, mai ales, cu mizeriile ei, cu tot răul… iar Hristos își însușește si asuma toate acestea!
Așadar, întruparea este un act profund dumnezeiesc, prin care Iisus preia trecutul istoric al omului, așa cum este, cu binele și răul lui!

Genealogie mateiana tocmai acest fapt vrea sa ni-l arate!
Ca Dumnezeu intră în viața noastră cotidiană, ajunsa in cadere libera, și o sfințește! 
El nu vrea raul - care oricum deja exista - ci vine să transforme raul în binele desavarsit!
Rembrandt


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu