joi, 11 martie 2021

FEMEILE VECHIULUI TESTAMENT - GENEALOGIA LUI IISUS - RUT




Primul capitol al Evangheliei dupa Matei ne prezinta originea umană (vv. 1-17) și cea divină (vv. 18-25) a lui Iisus!

In genealogia pe care ne-o prezinta Ev. Matei, regasim, in mod surprinzator, tinand cont ca, in mod normal, este luată în calcul linia paternă, numele a 4 femei - TamaraRahab, Rut si femeia lui Urie, Batseba.
Si mai ciudat este faptul ca Tamara şi Rahab erau cananeience, Rut era moabită, iar femia lui Urie, Batşeba, era hitită”! 

Aceste femei apar în genealogia  pe care ne-o prezintă Evanghelistul Matei si arăta fara echivoc că nu numai bărbaţii, ci şi femeile sunt parte a planului de mântuire şi  fiecare persoană umana, creată după chipul lui Dumnezeu, este chemată la sfinţenie, la asemănarea cu Dumnezeu! 

Afland povestile acestor femei, observam ca ele erau straine de neamul "ales", iar trecutul lor... departe de a fi ireprosabil!

Mesia insa nu vine doar pentru mântuirea poporului evreu, ci şi pentru mântuirea altor popoare - care vor crede în El şi care, crezând în El, se vor boteza în numele Preasfintei Treimi şi vor deveni parte din Biserica lui Hristos!
EL nu vine pentru sfinti ci pentru pacatosi, pentru a-i aduce la pocainta!

RUT
a fost o tanara moabita!

Despre aceasta femeie aflam din Cartea lui Rut, una din Scrierile Istorice ale Vechiul Testament!

În liturghia evreiască, Sulul lui Rut este citit în sinagogă cu ocazia sărbătorii "Shavuot" sau "Sărbătoarea săptămînilor", sărbătoare evreiască care cade în ziua a șasea a lunii Sivan (adica la sfârșitul lunii mai- începutul lunii iunie). 
Ea eternizează momentul cand Legea divină, Tora, a fost dată poporului evreu, pe muntele Sinai. 

Cartea lui Rut are doar patru capitole si prezinta iubirea si atasamentul tinerei moabite Rutpentru Noemia, mama soțului ei iudeu, decedat, precum si integrarea ei în societatea iudaică.

Elimelec
(Elimeleh în ebraică inseamna Dumnezeu este împărat) și 
Noemina(în ebraică inseamna Plăcută)din pricina foametei, 
părăsesc Betleemul (Casa Pâinii) și merg în Țara Moabului. 

Moartea soțului ei și, mai apoi, a celor doi fii - Mahlon și Chilyon - o determină pe Noemia să se reîntoarcă in tinuturile natale. 
Una dintre nurori, Orfa, decide sa rămâna în Moab, dar cealaltă, Rut, văduva lui Mahlon, vrea să-si urmeze soacra!

Amândouă ajung sa lucreze pe câmpurile unui bărbat înstărit, cu numele Boaz (în ebraică inseamna În El este putere), rudă cu Noemia. 
Văzând vrednicia tinerei Rut, barbatul dorește sa o răscumpere și chiar sa o ia de soție. 

Cartea urmareste parcursul tinerei Rut care, indrumata de soacra ei, se va casatori cu Boaz. Din aceasta unire se va naste Oved,  care va fi bunicul regelui David, suveran al întregului popor evreu!

Filmul, pe care l-am postat si pe care va invit sa-l urmariti, facut in anii '60, ilustreaza povestea lui Rut, in contextul vremurilor biblice ale Vechiului Testament. Chiar daca este o pelicula veche, cred ca merita sa fie vazuta!

Vizionare placuta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu