duminică, 14 martie 2021

DUMINICA IERTARII - IZGONIREA LUI ADAM DIN RAI


Incep azi, in ziua iertarii, cerand iertare tuturor celor care au cautat aici ceva anume si nu au gasit ce-si doreau!


Azi, in ziua  Lăsatului sec de brânză, moment in care ne reamintim de  
Izgonirea lui Adam din Rai!

Zis-a Domnul: Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.  
Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură.  
Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
(Matei 6, 14-21)

Va las sa va hraniti cu cuvintele regretatului Mitropolit Anania pentru a medita cum se cuvinte asupra motivatiei actului izgonirii  protoparintilor nostri din raiul dumnezeiesc, la povara acestei caderi, pe care omenirea a purtat-o si de care a fost izbavita de Iisus!

In ce priveste fragmentul liturgic de azi, el ne reveleaza, in cateva versete, cele trei coordonate obligatorii intre care trebuie sa ne desfasuram  viata, noi ca si crestini:

iertarea - conditie a pacii interioare si a comuniunii
postul si felul in care trebuie sa postim
milostenia

Am mai spus si cu alte ocazii, Postul este o taina si nu regim alimentar, desi impune reguli legate de felul in care mancam! Este o schimbare in alimentatie in care imbuibarea cu mancare este inlocuita cu "excesul"  in rugaciune!

De ce se tine post? 

Pentru ca protoparintii nostri au cazut din statutul lor de rasfatati ai lui Dumnezeu tocmai din pricina mancarii, a neinfranarii, a neascultarii! Desigur lucrurile sunt mult mai profunde decat atat insa... ca sa ajungem "departe" pornim mereu de la... inceput!

Postul este asadar o ascultare, o rigoare impusa, un exercitiu menit sa schimbe ceva, sa faca loc in trupul nostru altor preocupari. 
El implica privatiune, nevointa, straduinta, o schimbare a obiceiurilor zilnice, schimbare necesara resetarii biologice a trupului dar si a felului nostru de a gandi, de a trai, de a simti.

De ce e necesara o resetare? 
 
Sistemele elecronice de azi par sa ne dea raspunsul caci si noi, ca si ele avem nevoie de asta pentru a ne up-data sistemele!

Cine are obisnuinta de a posti stie, simte, cum corpul sau, invatat cu un anume fel de hrana, in timpul postului incepe sa intre in "sevraj". 
Primele simptome sunt oboseala, durerile  de cap si chiar iritarea, nervozitatea fiind ceva absolut firesc. 

Cine posteste dupa reguli si canoane manastiresti stie ca trebuie sa rabde toate acestea cu bucurie, cu pace, cu increderea ca, pe timpul postului, Il poate simti altfel pe Hristos!

Nici o suferinta nu poate concura cu suferinta hristica, asa ca... un pic de jertfa nu ne poate face decat bine!
Dealtfel simptomele enumerate mai sus sunt mai jenante primele trei zile dupa care... corpul se adapteaza noilor rigori. 
Vom fi nevoiti, din pricina oboselii induse de lipsa proteinei animale, sa traim la... relanty, mai lent, mai putin aprigi, mai toleranti!

Postul nu trebuie sa fie prilej de starnire a mandriei! Nu postim sa ne falim cu asta, nici sa exageram, nici sa ne ruinam sanatatea. 

Desigur, schimbarea regimului alimentar - oricat poate parea de ciudat, ne lumineaza mintea, ne schimba felul de a aborda ideile, de a gasi solutii, de a simti... 

Dar nici un fel de privatiune culinara nu ne poate schimba mental  daca nu ne propunem sa o insotim cu o linistire a constiintei, cu straduinta de a ierta, cu sporirea iubirii, pazindu-ne de lucrurile ce corup trupul, mintea si sufletul, atenti la cei din jur cu mila, dragoste si milostivire!

E un drum de parcurs, o perioada de rugaciune mai intensa, sporita si concentrata, care ne va pune in comuniune cu Dumnezeu. La capatul acestui drum este Lumina Invierii, gustul desavarsirii lui Hristos!

E nevoie de vointa, de determinare si rigoare!
Domnul sa ne ajute sa facem aceasta calatorie cu vrednicie!
Sa punem asadar inceput bun si sa ne straduim. Cerand ajutorul Domnului puterile ne vor spori!

Post binecuvantat tuturor!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu