„Zis-a Domnul: Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altfel, nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri. Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns, iar Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție.
Iar când te rogi, nu fi ca fățarnicii, cărora le place, prin sinagogi și pe la colțurile piețelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Când vă rugați, nu spuneți multe, ca păgânii, căci ei cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultați. Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru cele de care aveți trebuință, mai înainte ca să cereți voi de la El.
Deci voi așa să vă rugați: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi; și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri; și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean. Că a Ta este Împărăția și puterea și slava în veci. Amin.”
- Omul are in sine o acuta nevoie sa fie iubit,
sa fie bagat in seama, vazut, remarcat! Caci, in caz contrar... are sentimentul ca nu exista! Si ce nu face pentru asta?
Totul pleaca de la sentimentul omului ca este nevrednic de iubire și demn de dispret, ceea ce il impinge sa caute atenuarea acestei... dureri.
Și întreaga noastră viață o pierdem in cautarea unui "miraj" care este „gloria deșarta”. Ne cultivam "imaginea", ceea ce inseamna „idolatria”, în limba greacă!
În realitate insa, cand eu ma gasesc înaintea lui Dumnezeu, devin chip al lui Dumnezeu și această imagine ar trebui sa conteze pentru mine si sa imi fie suficienta!
Caci doar parerea lui Dumnezeu conteaza si nimic altceva! La aceasta imagine trebuie sa lucrez, caci valoarea mea adevărată e stabilită de Dumnezeu si este în raport cu Dumnezeu!
Pe ceilalti ii pot manipula. Adevarul despre mine este doar in raport cu Dumnezeu si, daca vreau sa merit iubire, acest adevar conteaza!
In cultura ebraica, ea nu este altceva decat un act de dreptate, o reechilibrare la care omul consimte prin constienta si prin iubirea pentru aproapele sau !Nu inseamna sa dai altuia firimiturile tale, ci ca faci in asa fel incat sa-l ridici ! Cam greu, nu-i asa?!
Fie ca esti sau nu esti... "bisericos", daca esti botezat, macar
Rugaciunea Tatal Nostru ar trebui sa o stii - nu mai zic ca imperativ este sa stii si Crezul!
Revenind la aceasta rugaciune, singura pe care o avem de la Mantuitorul Hristos, numita si Rugaciunea Domneasca, ea nu este una ca oricare caci, dincolo de invocare si cerere de ajutor, ea contine un soi de invoiala a noastra cu Dumnezeu.
Această rugăciune este chintesenta a ceea ce Iisus a experiat in firea Sa omeneasca și apoi a transmis discipolilor Sai.
Tatăl nostru este un indiciu al felului in care noi trebuie sa ne insusim învățătura Domnului…
Aceasta rugaciune nu trebuie privita ca o formulă intre alte formule ci ea este esenta felului în care noi trebuie să ne conectam, sa intram in conexiune, in dialog cu Dumnezeu atunci cand ne rugam Lui!
Este, de fapt un juramant, un angajament, pe care multi nu-l luam in seama, preocupati fiind de cererile noastre, adesea indecente,uitand de legatura obligatorie pe care trebuie sa o stabilim cu Domnul si cu comunitatea !
..."şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri!"!
Cu alte cuvinte: nici mai mult nici mai putin, ci pe masura puterii mele, adica atat cat pot eu sa iert, iarta-mi si mie, Doamne!
Daca credeam ca este o simpla rugaciune, intelegand ca cererea mea este un juramant... lucrurile nu mai sunt asa de simple!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu