miercuri, 24 aprilie 2024

SAPTAMANA LUI LAZAR - TRECERE SPRE SAPTAMANA MARE

 Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor sunt doua evenimente majore care fac trecerea de la Postul de 40 de zile la Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului. 

Postul Mare 

- este un drum de intoarcere pe care-l facem in fiecare an in propria noastra istorie! Este reintoarcerea noastra la momentul "0",  drumul de la clipa prezenta pana la Sf Botez pe care l-am primit, moment in care... am murit si am inviat, cu Hristos, cand ne-am imbracat cu Hristos! 

- este o retrăire a botezului… prin lepădarea de păcate, spovedanie și pocăință.

- este o perioadă de cateheză, de invatare. Odata cu postul Mare suntem din nou la scoala, recitim Scriptura, aflam, ne departam de lume si ne aplecam asupra  invataturii  Sfinților Părinți.

- este un drum inițiatic pe care Biserica ne invită să-l facem an de an, pentru a adânci și mai mult viața noastră în Hristos. Este de fiecare data o noua sansa!

- este insusi mesajul Răstignirii și Învierii Domnului.

Cartea Triodului, din care se canta până la Paști, este o sinteză de traire religioasa, veche de peste 10 secole, de ravnitoare experiență duhovnicească a părinților Bisericii Ortodoxe. 
De la începutul Postului Mare până la sfârșit, cântările sunt incarcate, pana la refuz, de apeluri la pocăință, de chemare la rugăciune, la înfrânare, la iertare si la milostenie… 

Daca in timpul Postului Mare nu am mai invatat inca ceva, nu am mai facut inca un pas spre credinta in care am fost botezati, atunci masa de Pasti, pentru care atat ne agitam, nu poate avea nici o valoare sacra! 
Desigur, e bine si asa, daca in Ziua de Pasti ne adunam in familie! In rest... nu se va intampla nimic altceva in afara... imbuibarii! 

In fiecare an, in aceasta perioada ni se mai da inca o ocazie sa facem inca un efort cat de mic, o cat de mica schimbare in viata noastra, o cercetare a faptelor noastre, sperand sa devenim mai buni, mai smeriti, mai atenti la Dumnezeu!

Sambata lui Lazar se inscrie deja in Saptamana Mare! 
Postul de 40 de zile a fost in timp,treptat, separat de Săptămâna Mare ajungand ca astăzi sa avem  6  săptămâni de post  (42 de zile)  urmate de Săptămâna Mare, adică, în total 7 săptămâni de post.

Perioada Triodului (3 săptămâni înainte de post + 6 saptamani de post + Săptămâna Mare) este INIMA  VIEȚII  ECLESIALE,  A EXPERIENȚEI MISTAGOGICE TRĂITE de credincioșii ortodocși.

Aceasta sambata nu reprezinta o simpla consemnare a unui miracol evanghelic, invierea aceasta fiind un prilej de contemplare a lucrarii divino-umane a lui Hristos! 
(El plange, intreaba unde a fost pus, sufera pentru cei indoliati dar... il invie pe Lazar)! 
Si asta fara sa-l atinga, ci numai cu glasul Sau). 

Invierea lui Lazar este simbolul Invierii viitoare a neamului omenesc si arata atotputernicia lui Dumnezeu care poate incalca legile naturii stricate. 

De remarcat ca in cazul invierii lui Lazar, Domnul nu se grăbește, chiar întârzie, desi fusese anuntat ca Lazar era pe moarte! 

El revine abia dupa 4 zile!  Astfel invierea lui Lazar nu poate fi, sub nici o forma, contestata!

La noi, oamenii, există multă frică si multa agitatie, tot mai multa panica! Trecerea timpului ne face și mai îngrijorați. Dar Domnul nu se grabeste. 
Hristos a murit pe cruce pentru ca noi sa murim frumos, fara frica, pentru ca... moartea a trecut, am murit la botez cu Hristos si cu El am inviat! Astfel noi mergem spre vesnicie! Omul care este cu Hristos transcede timpul intrând Veșnicia în el.

Lazar cel inviat va fi martorul Patimilor si Invierii invatatorului si prietenului sau, fiind "incepatura mantuitoare a nasterii din nou" ( a celui de-al "doilea Botez").

Inainte de Cruce chiar, Hristos il scoate pe Lazar din iad, doar cu glasul, anuntand astfel apropiata sa nimicire.

Daca e sa privim in ansamblu, am putea spune ca mijlocul vietii liturgice 
a unui an liturgic dar si centrul vietii duhovnicesti 
este
Săptămâna Mare!

Saptamana Patimilor, pe care o vom parcurge, 
are un final asteptat: cea mai mare dintre trairile religioase ale unui crestin! 

Caci nimic nu are egal in fata mantuirii, a trecerii spre vesnicie, impreuna cu Hristos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu