sâmbătă, 30 ianuarie 2016

PILDELE MANTUITORULUI

sunt oglinda codificata a meandrelor firii omenesti.
Unele ne surprind, altele ne contrariaza, cele mai multe ne...
zguduie, ne impresioneaza.
Oricare dintre ele este una dintre fatetele unei prisme in care ne reflectam fiecare in parte! Povestea este doar un pretext.
In afara invataturii ascunsa in ele, pildele ne dezvaluie felul in care  simtim, spunand ceva despre cum vedem, cum intelegem fiecare dintre noi raportul dintre bine si rau, dintre corect si incorect, in acceptiunea crestina, ne releva fobiile, limitele, rautatile! Ne regasim in ele!
Imi amintesc de propriile mele reactii, spontane, brute, nestiutoare! 
Am citit comentarii la o serie de parabole din care am putut descifra dintr-o data ce fel de oameni le-au scris. Si nu era vorba de nivelul de cultura si intelegere, ci de nivelul de umanitate, umilinta si puterea lor de a iubi !

De ce oare toate parabolele au in ascuns mesajul iubirii, al pacii, al onestitatii, al milei si al supunerii?
Poate pentru ca oamenii trebuie sa invete sa se pretuiasca intre ei pentru a sti sa dea atentia cuvenita lui Dumnezeu!
De aici porneste drumul spre cer!

Şi a început să le vorbească în pilde: Un om a sădit o vie, a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Şi la vreme, a trimis la lucrători o slugă, ca să ia de la ei din roadele viei. Dar ei, punând mâna pe ea, au bătut-o şi i-au dat drumul fără nimic. Şi a trimis la ei, iarăşi, altă slugă, dar şi pe aceea, lovind-o cu pietre, i-au spart capul şi au ocărât-o. Şi a trimis alta. Dar şi pe aceea au ucis-o; şi pe multe altele: pe unele bătându-le, iar pe altele ucigându-le. Mai avea şi un fiu iubit al său şi în cele din urmă l-a trimis la lucrători, zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Dar acei lucrători au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi moştenirea va fi a noastră. Şi prinzându-l l-au omorât şi l-au aruncat afară din vie. Ce va face acum stăpânul viei? Va veni şi va pierde pe lucrători, iar via o va da altora. Oare nici Scriptura aceasta n-aţi citit-o: "Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului? De la Domnul s-a făcut aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri". Şi căutau să-L prindă, dar se temeau de popor. Căci înţeleseseră că împotriva lor zisese pilda aceasta. Şi lăsându-L, s-au dus. Marcu 12, 1-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu