duminică, 10 martie 2019

IERTARE!

Cum a fost vacanta... nu am mai scris si, marturisesc ca am simtit lipsa acestui exercitiu spiritual pe care il practic de 5 ani!

Revin insa azi, in ziua iertarii, cerand iertare celor care au cautat aici si nu au gasit!


Azi, in ziua  Lăsatului sec de brânză, ne reamintim de  Izgonirea lui Adam din Rai!

Fragmentul liturgic de azi ne-a revelat in cateva versete, cele trei coordonate obligatorii intre care trebuie sa ne desfasuram  viata, noi ca si crestini:
- iertarea - conditie a pacii interioare si a comunitatii
- postul si felul in care trebuie sa postim
- milostenia

Am mai spus si cu alte ocazii, Postul este o taina si nu regim alimentar, desi impune reguli legate de felul in care mancam!
De ce post? 
Pentru ca protoparintii nostri au cazut din statutul lor de rasfatati ai lui Dumnezeu din pricina mancarii, a neinfranarii, a neascultarii! Desigur lucrurile sunt mult mai profunde decat atat insa... se incepe mereu cu... inceputul!

Postul este asadar o ascultare, o rigoare impusa spre a schimba ceva. El implica privatiune, straduinta, o schimbare a obiceiurilor zilnice, schimbare necesara resetarii biologice a trupului dar si a felului nostru de a gandi, de a trai, de a simti.
De ce o resetare?  
Sistemele elecronice de azi par sa ne dea raspunsul caci si ele au nevoie de asta pentru a-si up-data informatiile!

Cine are obisnuinta de a posti  stie, simte, cum corpul, invatat cu un anume fel de hrana, incepe sa intre in sevraj. 
Primele simptome sunt oboseala, durerile  de cap si chiar iritarea, nervozitatea fiind ceva absolut firesc. 
Cine posteste dupa reguli si canoane stie ca trebuie sa rabde toate acestea cu bucurie, cu pace, cu increderea ca pe timpul postului Il poate simti altfel pe Hristos!
Nici o suferinta nu poate concura cu suferinta hristica asa ca... un pic de jertfa nu ne poate face decat bine!
Dealtfel simptomele enumerate mai sus sunt mai jenante primele trei zile dupa care... corpul se adapteaza noilor rigori. Vom fi nevoiti, din pricina oboselii, sa traim un pic mai... altfel: mai lent, mai putin aprig, mai tolerant!

Felul in care postim face diferenta.
Nici un fel de privatiune culinara nu ne poate ascuti simtirea spirituala daca nu ne propunem sa o insotim cu o linistire a constiintei, cu straduinta spre iertare, pazindu-ne de lucrurile ce corup trupul, mintea si sufletul, atenti la cei din jur cu mila si milostivire!

E un drum necesar de parcurs, o perioada de rugaciune mai intensa, sporita si concentrata care ne va pune in comuniune cu Dumnezeu. La capatul acestui drum este Lumina Invierii, gustul desavarsirii lui Hristos!

E nevoie de vointa, de determinare si rigoare!
Domnul sa ne ajute sa facem aceasta calatorie cu vrednicie!
Sa punem asadar inceput bun si sa ne straduim. Cerand ajutorul Domnului puterile ne vor spori!
Post binecuvantat tuturor!
 
Zis-a Domnul: Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.  
Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică şi unde furii nu le sapă şi nu le fură.  
Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
(Matei 6, 14-21)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu