Sub numele de "Înmulțirea pâinilor și a peștilor" sunt cunoscute două dintre minunile Domnului Iisus Hristos.
Prima minune, cea in care ni se spune ca au fost hraniti 5.000 de oameni cu 5 paini este singura minune (cu exceptia celei a Invierii) care este relatata de toti cei 4 evanghelisti (Matei, Marcu, Luca si Ioan! )
A doua minune, in care cu 7 paini sunt hraniti 4.000 de oameni, este menționată doar de Matei și de Marcu !
După cum stim, Mântuitorul Iisus Hristos, dupa ce a postit 40 de zile în pustie, a flămânzit şi a fost ispitit de diavol să prefacă pietrele în pâini.
Domnul nu a urmat îndemnul diavolului caruia i-a răspuns: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu“ (Matei 4, 4).
Asadar, nu spune ca painea nu este importanta pentru om ci lasa de inteles ca mai exista si o alta hrana, hrana spirituala, care este prioritara!
Cuvântul Domnului este hranitor de suflet si mereu mai important decat hrana trupeasca. Cuvântul nu exclude pâinea in sine ci o umple mereu de sens.
Caci Domnul se face El Insusi Pâine, ca să transforme foamea de cele lumesti în foame de Dumnezeu.
Pâinea este ea insasi un miracol, de la bobul de grâu, semănat inca de toamna în pământul proaspăt arat, şi până la pâinea de pe masa noastra e o cale lungă, o impreuna - lucrare intre harul Domnului şi sudoarea omului.
Pâinea este ea insasi un miracol, de la bobul de grâu, semănat inca de toamna în pământul proaspăt arat, şi până la pâinea de pe masa noastra e o cale lungă, o impreuna - lucrare intre harul Domnului şi sudoarea omului.
Mantuitorul ne ofera modelul jertfei nesângeroase pe care il practicam in Sfânta Liturghie, unde Insuşi Hristos cel răstignit şi înviat primeşte ofrandele de pâine şi de vin ca apoi să daruiasca oamenilor Trupul şi Sângele Său, hrana pentru "viaţa cea nestricăcioasă".
Când punem in viata noastra ordinea evanghelica - mai întâi hrana sufletului şi apoi grija pentru trup, trăim cu adevarat o taina.
Cuvântul Domnului se cere binevestit în lume, în mijlocul mulţimii, şi acolo unde este pâine, dar şi între cei lipsiţi şi înfometaţi. Pentru că Hristos nu lasă pe nimeni să plece flămând acasă: „Daţi-le voi să mănânce!“ (Luca 9, 13) este porunca Lui către ucenici.
Domnul este permanent aproape de oameni. El este Cel care a prefăcut apa în vin la Cana Galileii, tămăduitorul celor bolnavi, Cel care a potolit furtuna pe mare şi a umplut cu peşte mrejele pescarilor, El a hranitpeste 5.000 de oameni cu cinci pâini şi doi peşti, si alti 4000 de oameni cu doar 7 paini!
Menirea Bisericii în lume este de a vesti Cuvântul Domnului şi de a chema pe oameni la Împărăţia lui Dumnezeu, fara a ignora nevoile firesti ale trupului!
Menirea Bisericii în lume este de a vesti Cuvântul Domnului şi de a chema pe oameni la Împărăţia lui Dumnezeu, fara a ignora nevoile firesti ale trupului!
Principiile spiritualitatii creştine se bazeaza pe legea harului. Oricât de puţin ai avea, gândul de a împărţi cu alţii ceea ce tu însuţi ai primit de la Dumnezeu este acel aluat bun, care dospeşte frământătura.
Putinul sporeste sub harul Domnului!
„În vremea aceea, fiind iarăși mulțime mare de oameni și neavând ce să mănânce, Iisus a chemat la Sine pe ucenicii Săi și le-a zis: Milă Îmi este de mulțime, că sunt trei zile de când așteaptă lângă Mine și n-au ce să mănânce. Și dacă le voi da drumul la casele lor flămânzi, se vor istovi pe drum, că unii dintre ei au venit de departe.
Și ucenicii Lui I-au răspuns: De unde va putea cineva să-i sature pe aceștia cu pâine aici, în pustie? El însă i-a întrebat: Câte pâini aveți? Răspuns-au Lui: Șapte. Și a poruncit mulțimii să se așeze pe pământ. Și, luând cele șapte pâini, a mulțumit, a frânt și a dat ucenicilor Săi ca să le pună înainte. Și ei le-au pus mulțimii înainte. Și aveau și puțini peștișori. Și binecuvântându-i, a zis să-i pună și pe aceștia înaintea lor. Și au mâncat și s-au săturat și au luat șapte coșuri cu rămășițe de fărâmituri.
Iar ei erau ca la patru mii. După aceea le-a dat drumul. Și îndată, intrând în corabie cu ucenicii Săi, a venit în părțile Dalmanutei.” MARCU 8: 1 -10
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu