miercuri, 23 octombrie 2019

Randuielile Noii Legi

Timpul se scurge implacabil, asa ca, iata, ne apropiem de Postul Craciunului!

Textele pe care biserica ni le propune spre reflectie sunt anume alese ca sa intelegem de ce, cand si cum ne impunem rigori si, mai ales, in ce chip Domnul nostru a transformat legea veche intr-una noua.


Cuvinte despre post gasim in multe locuri in Noul Testament

Asa cum zice şi Sfânta Evanghelie,  atunci când apostolii erau cu El, nu posteau;  Domnul Hristos le raspunde fidelilor lui Ioan Botezatorul ca si ei aveau sa posteasca, dar atunci când El avea să nu mai fie cu ei! 

Domnul Hristos nu desfiinţează postul, ci dimpotrivă, îl înfiinţează, dandu-i o forma armonioasa, realistă şi echilibrată, nicidecum exagerată. Iata de ce nu postim in Saptamana Luminata, sau in zi de duminica!

Patimile trupeşti nu se omoară prin foame  si postul nu are rol purificator fara rugaciune si cainta!

Până în ultima clipă a vietii omului  poftele lucrează, precum zice Sfântul Apostol Iacov în epistola sa: „Nimeni să nu zică, atunci când este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele şi El însuşi nu ispiteşte pe nimeni. Ci fiecare este ispitit când este tras şi momit de însăşi pofta sa” (Sf. Ap. Iacob; cap. 1). 

Daca postesti dar nu iubesti, invidiezi si barfesti, care este roada postului?

Ritualurile ortodocse au in ele un echilibru impresionant!
Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva, zice apostolul Pavel! 
In totul trebuie sa fie echilibru!

Luca 5, 33–39

„În vremea aceea s-au apropiat fariseii și cărturarii de Iisus și I-au zis: De ce ucenicii lui Ioan postesc adesea și fac rugăciuni, de asemenea și ai fariseilor, iar ai Tăi mănâncă și beau? 

Iar Iisus a zis către ei: 
Puteți oare să faceți pe fiii nunții să postească atâta vreme cât mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mirele se va lua de la ei și, în acele zile, vor posti. Le-a spus lor și pilda aceasta: Nimeni, rupând petic de la haină nouă, nu-l pune la haină veche, altfel rupe haina cea nouă, iar peticul luat din ea nu se potrivește la cea veche. Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile și se varsă vinul, iar burdufurile se aruncă. Ci vinul nou trebuie pus în burdufuri noi și împreună se vor păstra. Și nimeni, bând vin vechi, nu voiește din cel nou, căci zice: Este mai bun cel vechi.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu