Astazi continuam capitolul al VI.lea al Evangheliei dupa Luca.
Asadar, Mantuitorul isi alege 12 oameni din multimea celor care Il urmau, pe care i-a numit apostoli.
Puhoi de lume venea dupa El in speranta vindecarii de boli dar si din dorinta de a-L asculta. Admosfera era una absolut supranaturala de vreme ce bolnavii de vindecau instantaneu iar cei stapaniti de duhuri isi reveneau miraculos!
Dupa randuiala Vechiului Testament, pentru a implini Legea, credinciosul trebuia sa asculte de cele 10 porunci. Potrivit cuvintelor Mantuitorului, care zice: "Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc" (Matei 5, 17), cele 10 porunci trebuie pazite si de crestini, intocmai.
A crede ca Vechiul Testament este pentru crestini nul este nu numai o eroare ci si o forma de erezie!
Pe langa aceste zece porunci, Mantuitorul a mai dat crestinilor alte noua (9) indemnuri, prin care se implineste deplin Legea, spre desavarsire morala.
Ele nu sunt insa nici opriri, nici porunci, ci "fericiri", fiindca fericirea se potriveste deplin cu smerenia si blandetea Mantuitorului Hristos.
Pe de alta parte, cele noua Fericiri, pe care le evoca apostolul Matei, sunt atat de potrivite cu nazuintele sufletului crestinului, incat, numai auzindu-le, suntem singuri decisi sa le indeplinim.
In acest context, acolo, pe acea inaltime, Iisus a rostit Fericirile.
La apostolul Luca, spre deosebire de Matei, Fericirile redate de acesta sunt doar 4 urmate, in versetele urmatoare, de tot atatea Vai -uri!
Cugetand insa la Predica de pe Munte , in general,
ma gandesc, ca, desi nementionata in Evanghelia lui Luca,
Pacea este esentiala! Nu poate exista fericire fara pace! As zice ca anticipare platii din ceruri este tocmai caci adevarata fericire vine neaparat odata cu pacea.
Pacea este aducatoare de fericire si se naste, inainte de orice, din pacea omului cu Domnul Dumnezeu si cu propria lui persoana, impacarea cu toti si cu toate.
Cum ai putea sa fii fericit cand scrajnesti din dinti, cand sufletul iti clocoteste de manie, cand linistea te paraseste?!
Nimic nu ne-ar tulbura daca ne-am increde total in Dumnezeu.
Fericirea izvorata din intelegerea deplina cu Dumnezeu, vine odata cu facultatea de a ierta - incluzand aici si iertarea de noi insine.
A ierta este negresit o abilitate pe care omul o poate capata prin sporirea iubirii sale fata de Dumnezeu si, implicit, fata de aproapele sau.
De fericirea asta se bucura doar cei care stiu sa faca bine!
Sa
faci pace, sa aduci pacea in jurul tau, inseamna sa Ii aduci zilnic lui Dumnezeu o jertfa nesangeroasa, sa
te rogi si sa tii randuielile care aduc Pacea Lui peste toata
lucrarea Sa!
Sa
fii facator de pace implica si pacea cu propriul tau trup, cu bolile
tale, cu durerile tale, cu hachitele tale, stabilind un echilibru si o anume armonie intre carnea ta
si sufletul tau!
Potrivit lui Ioan Scararul, cel ce face milostenie urca, pe scara spre Rai, 2 trepte, dar coboara 6 - caci se mandreste!
Cel care aduce pacea... urca 6 trepte si de coborat... coboara doar 2!
Fericirea pentru mine nu poate exista in afara PACII!
LUCA 6, 17-23
„În vremea aceea au stat în loc șes Iisus, mulțime multă de ucenici ai Săi și mulțime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim și de pe țărmul Tirului și al Sidonului, care veniseră să-L asculte și să se vindece de bolile lor. Și cei chinuiți de duhuri necurate se vindecau. Și toată mulțimea căuta să se atingă de El, că putere ieșea din El și-i vindeca pe toți. Iar El, ridicându-Și ochii spre ucenicii Săi, zicea: Fericiți sunteți voi, cei săraci, că a voastră este Împărăția lui Dumnezeu. Fericiți sunteți voi, care flămânziți acum, că vă veți sătura. Fericiți sunteți voi, cei ce plângeți acum, că veți râde. Fericiți veți fi când oamenii vă vor urî pe voi și vă vor izgoni dintre ei și vă vor batjocori și vor lepăda numele vostru, ca rău, din pricina Fiului Omului.
Bucurați-vă în ziua aceea și vă veseliți, că, iată, plata voastră este multă în ceruri.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu