miercuri, 1 aprilie 2020

SFANTA IMPARTASANIE SI CARANTINA NOASTRA

Crestinii ortodocsi par sa fie preocupati, in aceste zile de epidemie, si de faptul ca nu se pot impartasi de Pasti! 

Biserica nu trece pentru prima data prin incercari ca aceasta.  Ceea ce simt eu astazi este o vizibila desconsiderare a ascultarii! 
Ne-am obisnuit sa fim pentru "contra"! 
Toate lucrurile au solutii si solutiile au explicatii.

In legatura cu Impartasania trebuie sa stim ca ne putem impartasi cu adevarat in cinci feluri, in Biserica lui Hristos. 
Doar vrednici sa fim!

PARINTElE CLEOPA SPUNEA:

  1. Prima impartasire si cea mai importanta este cea cu Trupul si Sangele Domnului!
  2. A doua cale de impartasire, dupa Marele Vasile, este impartasirea duhovniceasca pe calea rugaciunii celei ganditoare a inimii. Poti sa vii in biserica si chiar daca esti oprit de preot sa te impartasesti pe cativa ani, te poti impartasi de o mie de ori pe zi si mai mult, pe alta cale, pe calea rugaciunii. Daca vii in biserica si zici rugaciunea ” Doamne Iisuse Hristoae, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul „, cu toata inima, de cate ori ai suspinat dupa numele lui Iisus, de atatea ori te-ai impartasit, ca si cel ce a luat cu lingurita Sfintele Taine. Aceasta este impartasirea pe calea rugaciunii celei ganditoare a inimii, cu care omul poate reusi sa se impartaseasca de multe ori pe zi, nu numai o data, cu aceeasi putere cu care se impartaseste si cel cu lingurita din Sfantul Potir.
  3. Al treilea fel de impartasire este pe calea lucrarii poruncilor lui Hristos. Mantuitorul a spus sa postim, ne-a aratat cum sa postim; a zis sa ne rugam, ne-a aratat cum sa ne rugam; a spus sa primim pe cel strain, sa adapam pe cel insetat, sa hranim pe cel flamand, sa cercetam pe cei inchisi si sa iertam pe cei ce ne gresesc. Cand facem aceste porunci, ne impartasim pe calea lucrarii poruncilor lui Hristos. Acesta este al treilea fel de impartasire. Si cu aceasta te poti impartasi de multe ori pe zi, de cate ori ai lucrat poruncile lui Hristos. Auzi ce spune dumnezeiescul Maxim in Filocalie : ” Hristos sta ascuns in poruncile Sale. Cine face o porunca il primeste pe Hristos. Si nu numai pe Hristos, ci toata Sfanta Treime „. Si auzi ce spune Scriptura : Cel ce Ma iubeste pe Mine si are poruncile Mele, si le pazeste pe ele, Eu si Tatal vom veni si lacas la dansul vom face. Clar ! Nu numai Fiul, ci si Tatal vine. Si unde-i Tatal si fiul pe toata Sfanta Treime o primeste acela care lucreaza poruncile lui Dumnezeu, macar de ar fi oprit de la Sfanta Impartasanie de vreun preot. Intelegeti ? Acesta-i al treilea chip de impartasire pe cale lucrarii poruncilor. 
  4. A patra impartasire este prin auz. Cum ? Eu sunt oprit de preot pe atatia ani de la impartasire, fie ca sunt femeie sau barbat. Dar merg la biserica si ascult cu evlavie Sfanta Liturghie, Apostolul, Evanghelia, Heruvicul, Axionul, si predica preotului. Daca ascult cu evlavie cuvantul Domnului, de cate ori am luat un inteles duhovnicesc prin auz, de atatea ori m-am impartasit cu Hristos. Aceasta este impartasirea prin urechi, al patrulea fel de impartasire. Si Apostolul spune clar : Credinta vine prin auz si auzul prin cuvantul lui Dumnezeu. Tu primesti cu lingurita pe Hristos; eu il primesc prin urechi, cand ascult cu evlavie Sfanta Liturghie, cantarile si predica preotului. Si ma impartasesc de mii de ori pe zi, fara sa stii tu. Tu poate, daca nu te-ai pregatit bine, spre osanda primesti Sfanta Impartasanie! iar eu, daca stau cu credinta, ca vamesul, in Biserica si ascult cu evlavie slujba, ma impartasesc prin urechi. Acesta este al patrulea fel de impartasire.
  5. Al cincilea fel de impartasire este pe calea miridelor, adica a particelelor care se scot pentru noi la Sfanta Liturghie.          De aceea nu putem pune la Sfanta Liturghie (pe pomelnic) pe cei betivi, pe cei ce injura, pe cei ce traiesc necununati, pe sectari, pe cei ce se sinucid. Pentru ca acea particica care se scoate, reprezinta fata acelui suflet. Aceste particele se sfintesc la Sfanta Epicleza, prin invocarea Duhului Sfant si, la sfarsitul slujbei, dupa ce s-a pus in potir partea cu Iisus, si se zic cuvintele : ” Plinirea paharului credintei Duhului Sfant", apoi se pun si particelele ce se scot pentru credinciosi. In dumnezeiescul Sange din Sfantul Potir este Trupul si Sangele lui Hristos viu. Din prescura a patra se scot particele pentru vii, din a cincea pentru morti si le trage in Sfantul Potir. Din aceste particele ca faina, ce s-au adapat cu dumnezeiescul Sange in Potir, atatea mii si milioane de suflete au primit impartasirea si comuniunea direct cu Iisus Hristos, cu Trupul si Sangele Lui! 
Aceste patru din urma sunt cai de impartasire, pe calea lucrarii faptelor bune, dar ele nu o inlocuiesc pe cea dintai. 
Numai o impartasire temporara si in caz de ceva, altfel crestinul tot trebuie sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului, cu Preacuratele Taine. 

Iata asa ne putem impartasi in cinci feluri in Biserica Universala.

Deci, sa nu disperam!

  • Rugaciunea inimii ne poate locui permanent.  
  • Respectarea poruncilor ne este la indemana si fara sa ne atingem. Comunicarea intre noi si ajutorarea nu ni s-a interzis! Sa ne rugam si sa  fim ingaduitori unii cu altii, sa invatam sa ne suportam dincolo de chestiile care nu ne plac! 
  • Impartasirea prin auz este la indemana azi cand internetul ne ajuta sa fim si la Liturghie si chiar sa ne impartasim cu cuvintele unor mari duhovnici!
  • Cat privesc mirindele... sa nu uitam cuvintele Ecteniei Mari unde pastrand ierarhia lucrurilor duhovnicesti, ne rugam pentru toti si toate inclusiv "pentru cei care din binecuvântate pricini" nu sunt prezenti la Sfânta Liturghie dar care, aflati în situatii deosebite, au în mod special nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Împreunã alcãtuim Trupul lui Hristos si, de aceea, acum, la toate Liturghiile, preotii ne poarta pe toti în inima si în rugãciunile lor - potrivit îndemnului Sfântului Pavel: "Aduceti-vã aminte de cei închisi, ca si cum ati fi închisi cu ei; aduceti-vã aminte de cei ce îndurã rele, întrucât si voi sunteti în trup" (Evrei 13, 3)!  Asadar in Potir sunt mirinde scoase si pentru noi!
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu