duminică, 12 aprilie 2020

SFANTA SI MAREA ZI DE LUNI

 Perioada Deniilor din Saptamana Mare este pe cat de trista pe atat de speciala, chiar frumoasa as spune, daca cuvantul acesta se poate folosi in contextul unei intristari desavarsite, "ca o coroana in care alaturi de spini sunt si flori"!
Cum stam acasa si cum toate Deniile sunt transmise prin mijloace media, nu are nimeni scuze entru a nu le urmari!


Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. 
Cuvantul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul "straste" pentru denii. Acest termen are semnificatia de "patima". 
Expresia "a merge in strasti" insemna "a merge la denii" 

Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea din Postul Sfintelor Pasti. 
S-a pastrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Saptamana Patimilor, pentru ca ele se savarsesc seara, potrivit troparului: 
"Iata, Mirele vine in miezul noptii..."..

IN SFANTA SI MAREA ZI DE LUNI,  

Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vandut de fratii sai in Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda
Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos sa se usuce pentru ca nu avea rod. E o pilda data omului, din care trebuie sa se retina  ca Dumnezeu este atat iubire cat si dreptate, ca la judecata de apoi, El nu doar va rasplati, ci va si pedepsi pe cei ce nu au rodit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu