joi, 31 decembrie 2020

INTELEGEREA MISTERULUI VIETII

„În vremea aceea, ucenicii au păstrat cuvântul lui Iisus, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: 
Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Iar Iisus le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. 
Și cum este scris despre Fiul Omului, că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit, și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. 
Și, venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se cu ei. Și, îndată, toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina.”
MARCU 9, 10-15

Dificultatile și încercarile vietii sunt momente de dezorientare, dar si tot atatea ocazii de mare purificare, situații în care omul poate capăta o credință mai profundă. 
Acesta este rostul fiecărui necaz - el face ca virtutea credinței sa se întăreasca.

Pericopa aceasta ne face sa intrevedem 
o problema de intelegere fundamentala pe care o aveau apostolii , problema care ii impiedica sa inteleaga, sa avanseze!

10 versete mai inainte, este relatata Schimbarea la fata!
Cu aceasta ocazie, trei dintre apostoli L-au contemplat pe Iisus, acolo, pe munte, schimbat la față și frumos. 
Fascinat, Petru spune atunci că si-ar dori sa ramana cu totii acolo. Însă trebuia să coboare-n lume, și, coborand, iata ca isi pun niste intrebari.

Sa fii in lume este o mare provocare, o adevarata si fundamentala  incercare! 
Cum oare sa facem sa putem invinge răul din lume, cum sa pastram biruinta Invierii în viață, în istorie? 
Cum să facem sa reactionam corect cand ne aflam înaintea răului?Izbanda in fata raului este problema fundamentală a credinciosului și a fiecărui om. 

Apostolii încă nu pricepusera ce este învierea morților, ceea ce dovedea ca încă nu au înțeles schimbarea la față, ca învierea morților înseamnă ... chiar învierea morților! 
Ei au omis faptul că trebuie să treacă prin moarte pentru a învia; ca trebuie să treacă prin tot întunericul pentru a ajunge la lumină; ca trebuie să-L asculte pe El în viața de zi cu zi, cu tot întunericul ei, pentru a avea schimbarea la față. 
Acesta era adevărul pe care ei încă nu erau capabili să-l înțeleagă… Adică, cu gandul la viata din Imparatie, încă nu puteau înțelege misterul vieții cotidiene!

In Maleahi 3 se vorbește despre venirea lui Ilie înainte de sfârșitul lumii. Ilie era așteptat ca fiind marele profet care va aduce împăcarea. 
Iudeii credeau că, odată ce aveau reîmpăcarea și pacea, prin Ilie, va veni Mesia și va începe Împărăția lui Dumnezeu!

Cum Iisus le-a spus să nu vorbească despre schimbarea Sa la față mai înainte de învierea morților, care este un punct final al istoriei – biruința răului și a morții – ei au gandit asa: „Da, vom vorbi despre învierea morților atunci când îl vom vedea pe Ilie că vine; când vom vedea împăcarea, când vom vedea semnele acestei victorii. Dar cand va fi asta?”.
Iisus le răspunde enigmatic: Da, Ilie vine și restabilește totul, dar Eu vreau să vă spun că deja Ilie a venit și au făcut din el ceea ce au vrut.

Cine e Ilie, care deja a venit?
El este profetul care va avea aceeasi soarta cu cea a tuturor profeților - va fi ucis.
În Evanghelie Ilie este identificat cu Ioan Botezătorul.
Cine mărturisește adevărul, plătește insa pentru adevăr!
Acesta e Ilie!
Jertfa e semnul tuturor drepților din lume, care înfrunta raul.
E misterul crucii lui Iisus!

A înțelege însă că răul, care ne pare invingator, este biruit pana la urma de Cel Drept, care-l ia asupra Sa, e un punct de referinta in  intelegerea misterului Crucii, al lui Iisus!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu