joi, 24 decembrie 2020

SEMNELE VENIRII IMPARATIEI LUI DUMNEZEU



„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceștia, văzându-i, de la voi înșivă știți că vara este aproape. Așa și voi, când veți vedea făcându-se acestea, să știți că aproape este Împărăția lui Dumnezeu. Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.” LUCA 21, 28-33

Discursul apocaliptic (apocalipsa însemnand revelație) ne dezvăluie motivul pentru care venim si suntem in lume.
Acest discurs, rostit de Iisus înainte de răstignire, este prezent in toate evangheliile. 

In fragmentul de azi, ideea care ajunge la noi este ca, in ciuda aparentelor, raul nu este invingator in lume! El exista doar cata vreme il facem, dar nu 
dainuie si nu invinge! Noi nu suntem obligați să-l săvârșim!

Totul a fost creeat perfect!  Tatăl, ai carui fii suntem si noi, doreste sa traim in pace si iubire, in acest univers minunat, pregatindu-ne cu smerenie pentru intalnirea cu El!
In ciuda tuturor contrariilor, am putea trai ca fii și ca frați si asa s-ar sfarsi tot raul, care pare ca ne copleseste.

Sfârșitul lumii nu va fi o catastrofa! Va fi ceva puternic, desigur, ceva special si zguduitor, dar nu tragic! Starea nostra se va schimba, transfigurandu-ne!

Viata este plina de lucruri mici, aparent intamplatoare, dar prin ele se realizeaza marile evenimente ale istoriei lumii! 
Răul nu-i nici începutul și nici scopul vieții, iar noi, istoric vorbind, putem fi martori si lucratori ai binelui și, astfel, am putea învinge  răul in orice moment.

Asa este si asa va fi mereu. Așa a fost și când a murit Iisus care ne spune sa fim atenti la exemplul Sau caci Iisus ne-a arătat că putem trăi ca fii ai lui Dumnezeu si pe cruce, rastigniti si umiliti! 

Prin urmare, e cazul sa încep și eu să trăiesc ca fiica al lui Dumnezeu, în ciuda răului, și atunci voi constata că lumea se schimbă! Exemplul lui Iisus sta marturie ca se poate trai "omeneste" chiar si in situatii neomenesti!

Ucenicii și Israelul intreg așteptau sfârșitul lumii: caci este stiut ca atunci când vine Mesia, se sfârșește lumea răului și începe Împărăția lui Dumnezeu, domnia libertății, a dreptății, a păcii, a milei, o lume nouă in care omul poate trăi linistit!

- Ucenicii L-au întrebat pe Iisus: când va veni Împărăția și care sunt semnele? 
Si El a început să le vorbeasca despre semne, pomenind toate relele care s-au întâmplat, se întâmplă si se vor intampla perpetuu: războaie, foamete, cutremure, omoruri, violențe…

- Care este insa semnul Împărăției lui Dumnezeu?
Tocmai în această lume, in care raul este asa de evident si de prezent, putem învinge prin bine. Acesta este semnul!
Răul este o avertizare că e timpul să ne schimbăm… 
Cuvântul metanoia, din limba greacă,  indică tocmai aceasta schimbare a modului de a gandi si a actiona, a mentalității.

Lumea este un dar frumos, lăsat nouă de Dumnezeu pentru a trăi in iubire. Așadar, prin folosirea corectă a lucrurilor concrete din lume, construim iubirea fraternă și filială. Deci, să nu așteptăm o altă lume, cata vreme nu avem un alt mod de a o privi pe aceasta, aici și acum!
A vedea semnele, înseamnă a vedea toate acestea!

- Când vor fi toate astea
Pai... ele se petrec mereu! Dar cand vor începe să se întâmple acestea, ne spune  Iisus sa "ne ridicam capetele, pentru că răscumpărarea se apropie”.

- Când vine Împărăția lui Dumnezeu?
permanent si dintotdeauna! Pentru ca lucrurile rele se întâmple de la începutul lumii, de la căderea în păcat,  și niciodată nu se vor termina, cât timp există lumea!
Dar, în timp ce acestea se întâmplă, noi putem fie sa traim tulburati, morti de frica și neliniștiti, ori să trăim făcându-ne curaj și ridicându-ne! Momentul este acum, in timpul nostru, al fiecaruia. 
Acum putem trăi în Împărăția lui Dumnezeu: nu ieri și nici mâine…

Desi il facem toti, răul ne sperie… Dar in plin rău noi putem și trebuie să facem binele! Caci tocmai zilele rele sunt vremea potrivita în care poate fi oprit răul, împotrivindu-ne lui prin bine.

- Dar poate exista bine în rău? 

Un om neispitit de rau nu este atat de puternic ca cel care rezista in mijlocul ispitelor si reuseste sa nu se supuna lui și nu-l face, ci rămâne drept, marturisind adevărul! 
Cel care rezista este marturisitor al Fiului Omului!

Rastignirea lui Iisus a fost raul maxim pe care omul a putut sa-L faca, pentru că L-a ucis pe Fiul lui Dumnezeu. 
In savarsirea Sfintei Euharistii noi ne rugam, ne plecam si Îi multumim Domnului tocmai pentru cruce, adică pentru acel rău maxim pe care l-am făcut pentru că în acel rău maxim Dumnezeu ni S-a revelat ca fiind Dumnezeu, binele maxim care umple orice abis.
Acesta este insa o taina care ni se reveleaza pe masura cresterii spirituale!

Și Iisus le-a spus o pilda: „Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceștia, văzându-i, de la voi înșivă știți că vara este aproape."
Așadar, „Vedeți (priviți) smochinul și toți copacii”… si învățați de la ei… Pomul are rădăcinile în pământ, dar se ridică spre cer!

Cat despre smochin, el este un pom mai... altfel, caci mai întâi face flori iar florile sunt 
deja fructe, si  continuă să producă fructe… In timpul iernii, rămâne în copac mereu câte o smochină uscată… Altfel spus, este un pom menit să aiba rod mereu…
Dumnezeu – care este Tatăl tuturor – vrea de la noi sa rodim  
iubirea, precum smochinul! Sa-L iubim si sa ne iubim între noi.

Dar pentru că nu există in noi o neputinta in iubirea dintre noi, atunci singurul care produce rod va fi pomul crucii, pe care Fiul – luând asupra Sa tot răul lumii – va da rodul 
Lui deplin al iubirii,  iubind pe Tatăl și pe noi, cu dragoste jertfelnica!

„Când înfrunzesc aceștia, văzându-i, de la voi înșivă știți că vara este aproape”. Vara este anotimpul roadelor. Rodul este viața. Dacă nu apar roadele, nu se trăiește…
 La fel și voi, când veți vedea că acestea se împlinesc, să știți că împărăția lui Dumnezeu este aproape.

Iisus vorbește cu autoritate divină
Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.”

De fapt, după o zi și jumătate, Iisus va muri si se vor  întâmpla aceste lucruri. Apoi a prezis distrugerea Ierusalimului! Luca, la vremea la care scrie Evanghelia, se petrecuse deja acesteveniment si intelesese ca martor proorocirea! El, aflându-se la a treia generație, se adresa deja cititorilor săi creștini.

- Când vine Împărăția lui Dumnezeu?
Când un om mărturisește pe Hristos!
Hristos revine in lume cu picioarele noastre, când mergem în direcția Sa: întoarcerea Domnului înseamnă ca noi să-L urmăm, să trăim cu El…

Cand vorbeste despre „acest neam” e vorba de fapt de fiecare generație: în fiecare neam se întâmplă mereu toate aceste lucruri, după cum se întâmplă în viața fiecarui om. Altfel spus, răul iese la iveală: ori te supui răului, făcându-l și tu, ori rămânand drept, rezistand răului - fiind martor al iubirii, în acest neam al tău. Atunci viața ta este împlinită.

- Dar oare cum putem vedea fața lui Hristos, prezentă în fiecare om? Pentru asta doar să credem că Iisus este Mesia, Fiul lui Dumnezeu,  nu este suficient.
A-L recunoaște pe Fiul omului prezent în noi, începând cu cel din urmă, este o problemă mare a credinței și a mărturisirii noastre: caci dacă dispretuiesc un singur fiu al lui Dumnezeu, Îl elimin, Îl condamn, Il scot pe Dumnezeu din viața mea, Îl răstignesc! 
Si asta facem zi de zi!

- De ce există răul în lume? 
Pana si noi, creștinii, suntem producători ai răului… Sunt miliarde de oameni care poartă crucea răului pe care noi îl facem, impunându-le stilul nostru de viață și legile noastre… Iar ceilalți plătesc pentru goana noastră după bunăstare…
Cu legile noastre asa-zis „drepte”, în zilele noastre exterminăm lumea.

Evanghelia tine sa ne deschidă ochii, ca să putem vedea realitatea, și în ea să recunoaștem fața Fiului omului, care ne mântuiește.

În final ni se spune că „toate aceste lucruri” se întâmplă în această generație. Mereu ne îngrijorăm cu privire la ce va fi… Evanghelia ne vestește că ceea ce se întâmplă acum deja este totul, pentru că sfârșitul lumii se întâmplă deja acum, prin faptul că-L răstignim pe Hristos prin neiubirea noastra. Așa cum s-a întâmplat în vremea lui Iisus, cum s-a întâmplat în fiecare epocă și cum se va întâmpla până la sfârșitul lumii…

Dar sfârșitul lumii va fi când  vom inceta să-i mai răstignim pe semeni și când vom vedea fața Fiului omului în fiecare om… Atunci Dumnezeu va fi „totul în toți”.

- Care este responsabilitatea Bisericii în această lume? 
Aceea de a propovadui iubirea dincolo de orice ingradiri si diferente, de a nu crea enclave, de a se deschide, de a dovedi ea insasi smerenie, supunere, intelegere!

- „Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” 

Cerul și pământul vor trece, nu pentru că Dumnezeu le distruge, ci pentru că noi le distrugem… Însă Dumnezeu den iubire pentru creatia Sa, le va reînnoi pe toate. Le va reînnoi prin Cuvântul Său !

Acest Cuvânt rămâne în veșnicie: așa cum a creat lumea, o va recreea prin noi, cei care mărturisim că lumea este frumoasă si armonioasa dincolo de orice alte contrarietati sau uraciuni!

Când noi, creștinii, în loc să ne folosim de Hristos pentru a ne lupta cu alții, vom vedea corect că Iisus este Fiul omului și că omul este  chip al lui Dumnezeu, atunci vom înțelege … si cine este Dumnezeu!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu