joi, 17 decembrie 2020

LUCRATORI IN VIA DOMNULUI


„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om a sădit vie și a dat-o lucrătorilor și a plecat departe pentru multă vreme. Și, la timpul potrivit, a trimis la lucrători o slugă ca să-i dea din rodul viei. Lucrătorii însă, bătând-o, au trimis-o fără nimic. Și a trimis apoi o altă slugă, dar ei, bătând-o și pe aceea și ocărând-o, au trimis-o fără nimic. Și a trimis apoi pe a treia; iar ei, rănind-o și pe aceea, au alungat-o. Atunci, stăpânul viei a zis: Ce voi face? Voi trimite pe fiul meu cel iubit; poate se vor rușina de el. Iar lucrătorii, văzându-l, s-au vorbit între ei, zicând: Acesta este moștenitorul; să-l omorâm, ca moștenirea să fie a noastră. Și, scoțându-l afară din vie, l-au ucis. Ce va face, deci, acestora stăpânul viei? Va veni și va pierde pe lucrătorii aceia, iar via o va da altora. Iar ei, auzind, au zis: Să nu se întâmple! El însă, privind la ei, a zis: Ce înseamnă deci scriptura aceasta: «Piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului»? Oricine va cădea pe această piatră va fi sfărâmat, iar peste cine va cădea ea, pe acela îl va zdrobi.”


Pilda lucratorilor nevrednici din vie este redata in toate evangheliile sinoptice: Matei 21, Marcu 12, Luca 20.

Rostirea acestei pilde are loc cu cateva zile inainte ca Mantuitorul sa dovedeasca ca El este Fiul Stapanului pe care lucratorii viei pomenite (arhiereii, fariseii si carturarii timpului ) aveau sa-L omoare!


Am mai scris si cu alta ocazie despre faptul ca acesta in acesta pilda sunt inscrise o serie de simboluri deosebit de importanta.
Astfel:
Stapanul este intruchiparea lui Dumnezeu Insusi;
Via este lucrarea lui Dumnezeu, lucrarea sfanta de mantuire a lumii iar lucratorii viei sunt cei chemati sa pregateasca intrarea oamenilor in Imparatia Lui Dumnezeu ;
Turnul de paza simbolizeaza templul;
Teascul este viata spirituala a poporului ales de Dumnezeu;
Slujitorii trimisi de stapan si ucisi de lucratori sunt
porocii;
Iar Fiul stapanului este preinchipuirea lui Hristos!

Poporul evreu
, pentru credinta si marea sa evlavie ce I-o purta Lui, a fost ales de Dumnezeu - dintre toate popoarele - pentru punerea in practicare a planului Sau pentru mantuirea lumii.

El i-a dat acestui popor Legea lui Moise, care continea reguli religioase morale si cultice necesare pentru a putea sa-si pastreze identitatea, pentru a lucra in via Domnului, asa cum se spune in pilda.

Mantuitorul arata in aceasta parabola pacatosenia lumii, care, chiar si atunci cand este chemata la o lucrare sfanta, propusa pentru a se salva, este nerecunoscatoare, razvratita si indaratnica in a implini voia lui Dumnezeu.

Reactia lucratorilor din vie este firescul comportament al oamenilor rai si nerecunoscatori care, dupa ce au fost chemati sa participe la lucrarea lui Dumnezeu, au uitat repede de stapan si s-au facut stapani ei insisi, considerand via in care au fost angajati sa lucreze ca fiind proprietatea lor personala. 

Cat despre planul lui Dumnezeu, indeplinit pe pamant prin alesii sau slujitorii Sai, el este lucrarea de pregatire a oamenilor pentru mantuire, spre a dobandi viata fericita din Imparatia lui Dumnezeu. 
Cei care nu lucreaza dupa voia lui Dumnezeu, nu vor intra in Imparatia Lui, dar nici nu vor putea zadarnici planul Lui de mantuire a lumii! 

Iata cum concluzioneaza Sfantul Ioan Gura de Aur principalele idei inscrise in aceasta PILDA A LUCRATORILOR RAI:

"Multe lucruri arata Hristos in aceasta pilda:

Ca Dumnezeu a purtat de grija iudeilor de la inceput;
ca ei dintru inceput au fost niste ucigasi;
ca Dumnezeu n-a lasat nimic din cele ce trebuiau pentru purtarea lor de grija;
ca nu S-a intors dinspre ei nici dupa ce au ucis pe profeti, ci a trimis chiar pe Fiul Lui;
ca unul si acelasi este Dumnezeul Noului si Vechiului Testament;
ca moartea Fiului Lui are sa savarseasca mari lucruri;
ca iudeii au sa sufere cea mai cumplita pedeapsa pentru rastignirea Lui si pentru indrazneala lor;
ca au sa fie chemate neamurile si ca iudeii au sa cada."

O zi binecuvantata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu